Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

back to the dawn banner

 

To si takhle jako známý investigativní reportér natáčíte televizní reportáž o zamoření řeky Bečvy, pardon, řeky Lameleg, v níž má mít prsty nikoli DEZA, ale místní chemička Blackmarsh Chemical Plant. Mrtvé ryby, otrávená voda, smrad široko daleko, vždyť to znáte, jako by to bylo u nás. Jenže rodina zkorumpovaného starosty vedlejšího města Boulderton má v chemičce svůj podíl, takže se jí reportáž, v níž je chemička lidmi kolem řeky označena za viníka, vůbec nelíbí. Jako bych to u nás v reálu již někde viděl… A tak reportér, lišák Thomas, dostane úplatek s nabídkou práce přímo pro starostu. Právě v tuto chvíli dostáváte v připravovaném titulu Back to the Dawn prostor. Když úplatek přijmete, zprotivíte se svým zásadám a okamžitě po několik minutách nastává konec celé hry.

Abyste si zahráli víc než jen pár minut, musíte úplatek odmítnout. Jenže starosta a jeho kumpáni mají dlouhé prsty, a to včetně cinklé policie, takže vás záhy po inkriminované schůzce zavřou za uchovávání drog. Ano, někdo vám je nastrčil do auta a pak dal echo na policejní okrsek. Dostáváte tři roky natvrdo a pokutu 50.000 dolarů k tomu. Nástup trestu ihned! Vaše odvolání ale začne soud řešit až za měsíc, přičemž komunální volby jsou již za tři týdny. Jako čerstvý vězeň číslo 1220 jste přiděleni na celu 3A, jenže vy se musíte za každou cenu dostat ven do těch tří týdnů, abyste mohli starostovi pořádně zatnout tipec! Aneb vítejte v herním Prison Break, tedy ve slavném televizním seriálu Útěk z vězení! Inspirace příběhové pixelartové adventury Back to the Dawn je tedy jasná.

 

 

Na první pohled prvotina pouze tříčlenného a nezávislého studijka Metal Head Games z Číny, na jaké pracují přes 4 roky, zaujme opravdu nádherným, ostrým a detailním pixelartem z horního 2D pohledu, jenž spolu se ságou Backbone tvoří absolutní špičku této výtvarné technologie. Na ten druhý pohled objevíte, že tato adventura má nejen výrazné RPG prvky v podobě vylepšování aspektů kolem hlavního hrdiny, ale je i překvapivě velmi hluboká, myšleno po stránce možností a funkcí, co při samotném hraní můžete provádět. Když si zalistujete v podrobném herním tutoriálu, tak zjistíte, že úspěch ve vašem pátrání a útěku najdete jen tehdy, pokud budete důsledně procvičovat své charakteristiky jako sílu, obratnost, intelekt či charisma. K tomu můžete hladovět, otrávit se, ztrácet či zvyšovat svůj kredit nejen u ostatních vězňů a bachařů, ale hlavně u tří gangů, jaké káznici ovládají.

Autoři nám v podobě hříčky Back to the Dawn servírují krom dobrodružství spíše velmi pokročilý strategický simulátor vězně a vězení samotného, v němž nechybí snad vůbec nic. Nenechte se zmást přívětivou grafikou a na pohled veselejším obrazovým stylem, protože byť Back to the Dawn rozhodně není žádnou temnou, ani násilnou hrou, všechny věci mají ve vězení svůj pevný řád, denním rozvrhem počínaje (musíte kupř. chodit na nástupy) a nutností chodit na záchod konče. V trestnici funguje čilý černý obchod, bachaři jsou někteří milí a jiní zlí, pro peníze na nákup věciček musíte chodit do práce (práce zde suplují různé druhy miniher), přičemž jako první okusíte tradičně prádelnu. Nechybí ani velmi sympatická lékařka v ošetřovně (tady je ten průsečík s televizním útěkem fakt jasný) či pravidelná jídla.

 

 

Co je zajímavé, tak autoři do pozdější plné verze, jež by měla exkluzivně pouze na počítače vyjít v letošním čtvrtém kvartálu, plánují vícero hlavních hrdinů, každý s jiným pozadím a odlišnými počátečními vlastnostmi. To abyste měli motivaci rozjet po prvním dokončení celou hru znovu za jinou postavičku, jež dostane trochu jiné pohnutky a cíle. Hra totiž má být nelineární a nabídnout má i vícero konců. Back to the Dawn se fyzicky prezentoval na nedávném veletrhu Gamescom 2023 v Kolíně nad Rýnem. Nicméně v rámci akce Indie Arena Booth 2023, kdy se pod jednou střechou Gamescomu představilo přes 150 indie studií ze 30 zemí světa, si na Steamu můžete zahrát velké demo z úvodu hry. Uvidíme, jak se zvířecí adventura, která mi stále evokuje zmíněný Backbone z vězeňského prostředí, vyvrbí, ale minimálně v hluboké hratelnosti se jí už dnes máloco vyrovná.