Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

batmanarkahmI když nejsem fandou netopýřího muže, i tak mě demo hodně potěšilo, protože poukazuje na tentokrát zřejmě hodně kvalitní herní počin nejen na poli her na komiksové motivy. Určitě si jej vyzkoušejte, byť vám zabere pouze několik málo minutek. Ponejprv musím zmínit, že hra vypadá naprosto fantasticky, tipoval bych jí asi na vůbec nejhezčí letošní titul. Navíc není ani moc náročný na výkon počítače, protože na mé sestavě Batman jel naprosto plynule v 60 FPS při čtyřnásobném vyhlazování a rozlišení 1280×1024 bodů se všemi detaily na maximum.

Demo na konzole jsem nezkoušel, ale věřím, že bude taktéž vypadat skvěle. Hra se mi nejlépe řídila ovladačem, protože s myší je škoda přijít o znamenité vibrace, dodávající častým soubojům, při kterých se mi hodně líbily zpomalené momenty nejlepších úderů a kopů, další šťávu navíc. Ostatní hráči ale zmiňují rozporuplnou podporu ovladačů mimo ten xboxový, takže není jisté, jestli hra nakonec obsáhne i všechny další USB joypady. Každopádně souboje samé jsou jednoduché a zábavné díky příjemně rozvrženému ovládání, stejně jako používání tradičních batmanovských udělátek, třeba v podobě vystřelovací kotvičky.

Prostě řemeslně výborně provedená akční hra z pohledu třetí osoby, kde bych ovšem ocenil menší zaclánění postavou hlavního hrdiny ve výhledu. Stejně jako zničitelné prostředí, protože ta statika z dema působí v jinak opečované hře docela bídně. Otázka je, jestli pak nebude plná hra tak trochu stereotypní, čehož bych se docela obával. Podle NVIDIE má být v Batmanovi konečně už v mnohem větší míře implementovaná technologie PhysX.

jokerart

Joker, hlavní to záporák celé hry

No, zas takovým prorokem bych sám asi nebyl, ovšem na druhou stranu je pravda, že např. vlající plášť a rozkopávané papíry na zemi působí uvěřitelně, byť je to zase prvek pro vlastní hratelnost nevýznamný. I tak si ale myslím, že Batman bude rozhodně nadprůměrná hra, těším se na zákeřné bossáky a více šikovných netopýřích věciček, než demo ukázalo.

Přitom podle několika dostupných modelů postav, které si postupně odemykáte, to vypadá na opravdu bezprecedentní vymodelování všech charakterů. Ovšem teď si vzpomínám, že ta banda holohlavých namakanců, kterou na vás hnedle v úvodu dema Joker pošle, měla snad stejné obličeje, je to tak? Takže zatím i proto zůstávám při zemi a spíše bych se vyhranil proti nadšeným devítkovým recenzím prvních zahraničních médií. Nu, uvidíme!

Oficiální www stránka Batman: Arkham Asylum je zde a mé obsáhlejší zhodnocení dema taktéž zde.