Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

crysisPo prvních porodních bolestech, kdy se hra z PSN a Xbox Live střídavě stahovala a zase nahazovala, už před pár dny dorazilo první Crysis na Xbox 360 a PS3 na 100%. Možná je to trochu s křížkem po funuse, ale budiž. Na xboxu hra vyšla v rámci nabídky Games on Demand, kde už trůní i druhé Crysis, takže menu je tímto již kompletní. Je ovšem pozitivní, že i když provedením nová hra (myšleno na konzolích), tak na xboxu se prodává stále za tu nižší cenovou hladinu 15 liber (cca 420,-), než jiné nově se tam objevivší kousky.

Samozřejmě je to s přihlédnutím k tomu, že dnes stojí počítačová verze jen pár stováků, docela drahota, ale i když je to krapet absurdní, troufám si tvrdit, že graficky tak pěknou FPS na xboxu jinde neuvidíte. Kupř. srovnání s aktuálním Battlefieldem 3 je jako nebe a dudy – Crysis prostě vypadá o něco lépe a má na konzolové poměry vynikající detaily a vůbec jemnost grafiky, že to skoro působí, že na televizi pouštíte Crysis z připojeného počítače. Je možná trochu k pláči, že na vrchol konzolových stříleček se postavila už docela stará hra, navíc pouze převedená z počítače a nikoli exkluzivní kousek, ale tak to někdy prostě chodí.

Každopádně je to jedno, hra prostě vypadá skvěle a pokud nemáte doma silný počítač, co si na Crysis smlsne na nejvyšší detaily, klidně se může stát, že na konzoli vám hra bude běžet lépe a i lépe vypadat! Je přitom sympatické, že EA a Crytek nezvolili klasickou krabicovou distribuci, ale pouze tu rychlejší digitální, když ovšem musíte napřed stáhnout hutných asi 4,3 GB dat. Docela mě také překvapilo, že se hra v pohodě zakoupila, stáhla a je funkční i na mém britském Xbox Live účtu, měl jsem za to, že minimálně dříve nebylo zakoupení titulů z edice Games on Demand na cizí účty z licenčních důvodů možné.

Pokud je to precedens, tak to dokazuje, že i s cizím účtem na jinou zemi už je stahování a hraní těchto her v pohodě, což je pro mě fajn zjištění (možná jsem jen zapsal dobu). Navíc i tak dostanete hru s českými titulky, ty prý ani na Playstation 3 nechybí. Na českém PSN ale hra stojí 519,-. Pro lepší ovládání na joypadu hra dostala také volitelného pomocníka při míření, který sám zacílí nepřítele, pokud máte záměrný křížek umístěný blízko jeho postavy. Kvarteto obtížnostních stupínků ale zůstalo beze změny. Jako ostatní tituly i Crysis ještě nově dostalo digitální obrázkový manuál, ten je také v češtině.

Vydání Crysis na konzole v této parádně vypadající podobě tak určitě vítám, však si jej mohou zahrát i výhradně konzoloví hráči a navíc se tím tvůrci i distributor alespoň trochu zahojí dalšími prodeji, když ta původní počítačová verze jim zas takové dobré tržby nepřinesla. Ovšem to se není co divit, protože v té době to jen málokterý hráč rozjel zcela plynule na vyšší detaily. PC verze je solidně nenažraná skoro i dnes, ale to na konzolích samozřejmě dávnou neplatí, tam se Crysis podle mé zkušenosti z první úrovně na Xboxu vůbec nikdy nezadýchá. Pokud máte konzole a první Crysis jste dříve minuli, máte nyní jedinečnou vlastnost to napravit. I když z mého pohledu se nejedná kromě vzhledu o nějaký extra počin, svoji kvalitu má Crysis bezpochyby.

Oficiální www stránka Crysis je zde.