Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gh5Rock Band vyrukoval s těžkým kalibrem, hudební hrou zasvěcenou modle Beatles, a tak Activision vrhnul do boje další již pátý regulérní díl svého kytarového hrdiny. 85 skladeb od 83 umělců je sice opět pořádný flák hudby, jenže se nemůžu ubránit dojmu, že je to takové nanicovaté. Prostě to od božského World Tour nějak už není ono. Kytarka je úplně stejná co minule a celá hra vlastně taktéž, když pominu jiný tracklist a pár malých novinek.

Hlavně už mi tolik nesedla hudba, byť se našlo pár výjimek, jako Under Pressure od Queenů, Smells Like Teen Spirit od Nirvány, nebo pár dalších písniček od Dire Straits a Bon Jovi. Absolutním vítězem je v mém mínění ale totální country od Johna Cashe Ring of Fire, což bych v Guitar Hero opravdu nečekal. Nicméně zde na dvě basy funguje tato skladba výborně. I přesto cítím v pětce jakoby závan měkčího vzduchu, když skladby již tak drsně nehrají a ani prezentace není tak nekompromisně hardrocková, jako ve starších dílech.

Někdo si třeba bude libovat nad popovým Stevie Wonderem, ale mě zdejší písničky již nedaly tolik, jako předchůdci, které si stále rád zabrnkám. Navíc chybí nějaký větší posun v sérii, novinky jsou spíše kosmetické. Celý soundtrack je již od začátku přístupný pro rychlé hraní, setlisty dovolují vybrat pro hraní až šest oblíbených písní, ze kterých se sestaví koncert a šest obtížnostních stupňů je lépe poskládáno jak pro zkušené, tak i pro kytarové nováčky.

gh5set

Bezdrátová kytarka, bicí a mikrofon jsou pouze převzaté z World Tour.

Do párty režimu kapely až ve čtyřech hráčích se může přidat a odcházet za běhu kdokoli, však nechybí ani možnost svobodného hraní bez jakýchkoli penalizací. To jsou všechno spíše takové drobty, než že by pátý díl byl v něčem od minula revoluční. Snad jen nově oháknuté postavy jsou jasně nejlepší v celé sérii a nemyslím tím jen Kurta Cobaina, jehož přítomnost si vdova Courtney Love hystericky rozmyslela, ale hlavně originální postavičky Guitar Hero.

Však Johny Napalm, ale hlavně Lars Umlaut nově vymóděný do zbrusu nového oblečku s kožešinou bůvola na zádech a dvěma obřími rohy z téhož zvířete na ramenech, se v tom kácí na pódiu naprosto znamenitě! Jo jo, to je odkaz celé série, která se nebere ani trochu vážně. Nicméně mám za to, že tato veleúspěšná řada by měla dále přinést něco mnohem víc, než jen aktualizovaný soundtrack a balíček úliteb pro nováčky. Dobrým příkladem jsou značková vydání zasvěcená jediné slavné kapele (Metallica, Aerosmith), která jsou velkým lákadlem pro fandy těchto kapel, ale do normální řady by to chtělo něco víc.

Byť samozřejmě Guitar Hero 5 není a ani nemůže být špatnou hrou, protože brnkání na kytarku, mlácení do bicích a zpěv domácí jsou stále velmi zábavné kratochvíle, ale z mého pohledu hra nedokázala překročit svůj vlastní stín daný vrcholem v podobě dřívějšího World Tour, což je u konkurenta Rock Bandu tak trochu škoda. Pokud vám ale zdejší písničky něco říkají, budete se bavit stále vpravdě královsky.

Oficiální www stránka je zde.