Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

hidden through time banner

 

Možná znáte úžasně nakreslené a velkoformátové obrázkové knížky z řady Bludiště? Asi ne, co? A to je škoda, protože to jsou velmi zábavné publikace sice určené pro školní děti, ale dobře se u nich pobaví i dospělí, jak jsem sám vyzkoušel u všech tří dílů. Bludiště jsou knížky plné velkých dvoustránkových ilustrací od špičkového japonského kreslíře Hirofumi Kamigakiho, jenž tvoří v japonské Hirošimě. Kamigaki si vymyslel svoji hlavní knižní postavičku v podobě policejního detektiva Pierra, který se snaží dopadnout proslulého lupiče pana X. Kamigaki je součástí jím založeného a mezinárodně úspěšného designového, ilustrátorského a mediálního studia IC4DESIGN, které sídlí také ve stejném japonském městě. V Kamigakiho hledacích knížkách se zhlédla interaktivní hříčka Hidden Through Time.

Výběr jeho ilustrací zejména pro knižní edici Bludiště najdete ZDE. Knihy se v anglickém originále jmenují Pierre The Maze Detective, přičemž první trojici dílů u nás v češtině jako edici Bludiště vydalo nakladatelství Grada. Knížky to jsou sice útlé (mají vždy jen 36 stran), ale zase opravdu velké (rozměry 350 x 260 mm) a levné (ceny kolem 200,-). Na každé dvoustraně najdete do nejmenších podrobností dokonale ručně prokreslenou situaci, kdy na jedné straně číhá detektiv Pierre, zatímco na té druhé zdrhá tajemný zloděj X. Vespod jsou uvedené vaše úkoly, kdy je tím hlavním dostat se bludištěm scény k panu X. Nesmíte přitom překročit žádnou postavu ani objekt, tudíž cesta musí být vždy volná. V tom extrémně nahuštěném obrázku to není až tak lehký úkol, jak to vypadá:

 

Rozklikněte, zvětšete si obrázek a zkuste splnit všechny úkoly této scény z knihy!

 

Kromě hledání volné cestičky bludištěm v každém obrázku plníte i další vedlejší mise, jak bychom řekli my hráči. Takže hledáte dobře ukryté hvězdičky, různé trofeje, truhly, speciální a záhadné postavy či další předměty. S každou knížkou tak lze strávit až několik hodin, kdy se vám vaří mozek a bolí oči, protože to vždy samozřejmě skončí tím, že tu poslední hvězdičku prostě nenajdete ani lupou. Knihy s Pierrem jsou ve světě úspěšné, takže ani nepřekvapí, že na shodném základě staví i jednoduchá hledací hra Hidden Through Time od belgického nezávislého studia Rogueside z Kontichu. O něm už jsem jednou pochvalně na blogu psal, a to ve spojitosti v výtečnou dvojičkou akčních gangsterek Guns, Gore & Cannoli, pod níž jsou podepsáni.

Tyto parádní hry vyvíjeli ještě pod dřívějším názvem Crazy Monkey Studios, nyní už si tedy říkají Rogueside. Hidden Through Time je velmi prostá hříčka, jež vám opět předkládá krásně ručně malované obrázky, v nichž hledáte různé více či méně ukryté předměty. Výhodou oproti knížkám je jednak částečná animace prostředí, dále pohodová ambientní hudba ve stylu právě zobrazované scénky a samozřejmě interaktivita, kdy na předměty jen klikáte a ony se označí jako splněné. V základní hře najdete šestadvacet velkých scén, jejichž kreslený styl mi silně připomíná kresbičky ze slavné české komiksové řady Opráski sčeskí historje. Každou scénku si můžete široce oddalovat a přibližovat, přičemž dole je vždy seznam objektů, jež musíte najít:

 

hidden through time pyramid

 

Každý objekt uvádí bublina s krátkou nápovědou, kde ho asi tak hledat. Třeba u hledané postavičky ozbrojené stráže se píše úryvek, že „touto cestou nemůže nikoho pustit”. Tudíž je jasné, že je třeba hledat někde u dveří, bran či vstupů. Bubliny se zobrazí až po najetí na ikonku objektu, takže pokud si chcete hledání ztížit bez těchto drobných nápověd, klidně můžete. Interaktivita je navíc vtipně využita právě pro hádanky, takže některé hledané věci najdete např. až po kliknutí na střechu domu, kdy se zpřístupní jeho prostory, apod. Obyčejné prvky v prostředí pak na kliknutí alespoň vyloudí srandovní zvučky nebo se rozpohybují. Ta necelá třicítka scén je rozdělena do kvarteta historických témat.

Hledací kampaň je pojata jako výprava do historie, byť je velká škoda, že scénky nejsou nijak příběhově propojeny, vždy je to pouze chronologické střídání dalších obrázků. Ani na konci celé hry se vůbec nic nestane. Začínáte s dinosaury v době kamenné, pak navštívíte starověký Egypt s jeho pyramidami, následuje rytířský středověk a hledání končí na divokém západě. Pokud si zakoupíte Deluxe edici, dostanete v ní dvojici rozšiřujících balíčků nových scén. Vždy mají po desítce obrázků a zobrazují jednak Vikingy, jednak japonské samuraje. Nákup Deluxe verze vřele doporučuju, protože dostanete solidní porci šestačtyřiceti scén ze šesti tematických období, jež vám herní dobu prodlouží asi na 4-5 hodin.

 

 

Parádní funkcí hry je intuitivní editor vlastních scén, které pak můžete nasdílet a naopak stahovat online. Nyní po necelém roce od vydání Hidden Through Time si stáhnete další dvacítku velmi solidních amatérských úrovní. Hidden Through Time sice není nijak složitý titul, ale zase nestojí mnoho. Základní hra vyjde na necelých osm € (cca 200,-), zatímco varianta s oběma přídavky pak necelých 12 € (cca 300,-). Hledací hříčku si koupíte pro PC (Steam), PS4, SW, X1, ale také v mobilní verzi pro platformy Apple iOS a Google Android. Rozcestník pro nákup na všech platformách najdete na oficiálních stránkách Hidden Through Time ZDE.