Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

nejlepší hry 2020 banner best

 

Já půjdu trochu mimo hlavní proud, protože si obecně o nejlepších hrách minulého roku počtete prakticky na jakémkoliv herním serveru. Já jsem tudíž vybral do mého žebříčku Nejlepší hry 2020 za a) jen tituly, které jsem sám dlouho hrál, či dohrál, a za b) se vyhnu profláknutým hrám typu Cyberpunk 2077 apod., protože ty zmiňuje každý. Nicméně stejně bych Cyberpunk 2077 mezi nejlepší hry 2020 kvůli jeho nebývalým technickým problémům nepočítal. Následující krátký přehled tak berte jako doporučení, co se mi za rok 2020 na herním trhu nejvíce líbilo, a naopak, co mne nějakým způsobem nejvíce zklamalo, i když v kolonce zklamání jsou i jinak solidní hry. Nebudu předkládat žádné pořadí, protože na tom zas tak moc nezáleží, takže to vezmu abecedně. Nuže, tady jsou nejlepší hry 2020, jaké mě nejvíce zaujaly a jaké mě nepotěšily až tak, jak jsem si původně myslel:

 

nejlepší hry 2020 assassins creed valhalla logo

 

Assassin’s Creed Valhalla

 

  • Datum vydání: od 10. 11. 2020
  • Platformy: GS*/PC/PS4/PS5/X1/XSX
  • Aktuální cena: od 999,- (české obchody)
  • Hodnocení GamesBlogu: 7/10

Už čtyřiadvacátý titul největší herně-historické ságy současnosti, jež trvá již čtrnáct let, se podle mne povedl opět velmi dobře. Já sice na absolutní piedestal volím Assassin’s Creed 2 a z těch posledních her s otevřeným světem beru jako nepřekonané Assassin’s Creed Odyssey, ale Valhalla se zařazuje těsně za ni. Je to nejen dobou hraní jasně největší hra série, v níž lehce utopíte i sto hodin, ale má i jeden z nejrozsáhlejších světů. Valhalla opět na PC skvěle vypadá a je výtečně optimalizovaná, přičemž velmi oceňuji integrovaný benchmark či podrobné nastavení všeho s vysvětlujícími obrázky. Samozřejmě, je to v nosných sériích od Ubisoftu stále ta samá písnička. Nicméně já mám pro Asasíny slabost od dob renesančního Ezia, takže jsem si znovu užil solidní porci příběhu, jenž je oproti Odyssey daleko temnější, asi i krvavější a s parádní severskou atmosférou. Více jsem se o Assassin’s Creed Valhalla po dokončení jeho kampaně rozepsal nedávno.

 


 

 

nejlepší hry 2020 desperados 3

 

Desperados III

 

  • Datum vydání: od 16. 6. 2020
  • Platformy: LX**/MC***/PC/PS4/X1
  • Aktuální cena: od 390,-
  • Hodnocení GamesBlogu: 9/10

Mám hrozně rád ty klasické izometrické taktické hry, jaké založila řada Commandos. Ostatně článek o prvním dějství Commandos: Behind Enemy Lines byl jedním z prvních příspěvků na čerstvě spuštěném GamesBlogu v únoru 2006! Velice záhy do tohoto žánru naskočila westernová značka Desperados, která nebyla, alespoň zpočátku, nijak horší než první trojička Commandos. Hra Desperados III sice již opustila předkreslené statické pozadí (o to ale byly hezčí), nicméně ponechala stejný koncept, pouze znamenitě převedený do současné doby s moderní grafikou, animacemi, dlouhými misemi a novými možnostmi vašich postaviček. Je to graficky, hratelně i umělecky nádherná hra, která dokonale ctí tři své předchůdce. Navíc je doplňuje soudobými technologiemi, takže se jedná o zcela nejlepší titul značky Desperados a moje číslo 1 celého žebříčku, což po totálně zpackané reedici konkurenčních Commandos 2 čekal asi málokdo. Vzestup vydavatele třetích Desperados, Embracer Group (dříve THQ Nordic), podrobně rozkrývám ZDE.

 


 

 

ghostrunner logo

 

Ghostrunner

 

  • Datum vydání: od 27. 10. 2020
  • Platformy: PC/PS4/PS5/SW/X1/XSX
  • Aktuální cena: od 490,-
  • Hodnocení GamesBlogu: 7/10

Polsko se v posledních letech stalo obrovskou evropskou videoherní velmocí, protože tolik zejména nezávislých studií nemají ani v Anglii či v Německu. Právě od našich severních sousedů doběhl frenetický sci-fi parkour z pohledu první osoby Ghostrunner. Tato hra je celá uzpůsobená pro speedrun, ovšem i když zrovna neholdujete hraní her na co nejmenší čas (já se obyčejně snažím o přesný opak, abych za své peníze dostal co nejvíce), Ghostrunner má co nabídnout i vám. Nesmíte se tu ovšem nikde moc zastavovat, ale naopak v rychlém kvapíku běhu stínat svojí katanou jednoho nepřítele za druhým a ještě do toho překonávat smrtící překážky a propasti. Je to ohromně těžké, ale zase nikoli frustrující. Futuristické cyberpunkové prostředí je nádherné, hra perfektně a rychle běhá (však vy v ní také), uchu lahodící jsou i zvučky a správná syntetizátorová hudba, na níž nemá ani soundtrack mnohem většího Cyberpunku 2077. Ghostrunner nestojí moc a na Steamu je stále k dispozici i demo. Moje recenze ZDE.

 


 

 

 

Iron Harvest

 

  • Datum vydání: 10. 11. 2020
  • Platformy: PC/PS4/X1
  • Aktuální cena: od 850,-
  • Hodnocení GamesBlogu: 8/10

Za jednu z nejlepších deskových her, co jich doma mám, považuji luxusní a propracovanou, přesto pravidly docela jednoduchou, bojovou/farmářskou strategii Scythe. Právě od ní a od krásných obrázků alternativního světa 1920+ šikovného polského ilustrátora Jakuba Rozalskiho se odpíchla parádní bojová strategie Iron Harvest. Ta se odehrává ve stejném univerzu 1920+ jako Scythe, tedy v alternativní historii po 1. světové válce, kdy bojištím vládnou obří pancéřovaní parní mechové. Tato doba mi přišla nesmírně atraktivní, hra je k tomu pohledná, snadno pochopitelná, nepožaduje po vás žádné extra válečnické schopnosti (čti: není moc složitá jako jiné strategie) a navíc je v češtině! Sice do žánru kromě atraktivního zasazení nic nového nepřinesla a ne všechno se povedlo (umělá inteligence, zasekávání jednotek např.), ale je poctivě vyrobená a její příběhová kampaň zabaví až do konce. Iron Harvest blíže představuji ZDE a o Scythe píšu TADY.

 


 

 

Partisans 1941 logo

 

Partisans 1941

 

  • Datum vydání: 14. 9. 2020
  • Platformy: PC
  • Aktuální cena: od 580,-
  • Hodnocení GamesBlogu: 7/10

Tato taktická hra z pohledu ptačí perspektivy je dalším zástupcem a nástupcem slavných Commandos, neméně slavných Desperados či mladších Shadow Tactics: Blades of the Shogun. V mém přehledu je to jistě titul, který má nejvíce slabin – je to také prvotina nového studia z Ruska. Jenže když velkoryse přehlédneme jistou dávku vlasteneckého patosu, kterým jsou Rusové ostatně známí, tak se jedná o výtečnou druhoválečnou taktickou hru s partyzány a dokonce i s dovednostním stromem či drobnou manažerskou odbočkou ve vašem lesním táboře. Znovu musím zmínit skvěle historicky koncipovanou kampaň a českou lokalizaci, byt občas trochu kostrbatou. Moji recenzi najdete ZDE.

 


 

 

 

SnowRunner

 

  • Datum vydání: 28. 4. 2020
  • Platformy: PC/PS4/X1
  • Aktuální cena: od 840,-
  • Hodnocení GamesBlogu: 9/10

Žánr simulátorů dopravy v těžkém terénu zpopularizovala hlavně starší značka Spintires, nicméně její mladší konkurent MudRunner jí již zadupal do země. Právě oproti svému předchůdci MudRunner je druhé dějství zvané SnowRunner opravdu extrémně vylepšené po všech stránkách, že se jedná fakticky o zcela jinou hru. Obrovský letní, podzimní i zimní svět má v základní hře jedenáct unikátních map (je 4x rozlehlejší než v MudRunneru), na nichž si drandíte sami, nebo v kooperaci až pro kvarteto terénních řidičů. Parádní je nabídka desítek licencovaných i nelicencovaných vehiklů od obyčejného pickupu až po obrněné transportéry. Taktéž kampaň, v níž můžete svobodně přejíždět mezi různými a odlišnými mapami, je samozřejmě pro klidné a trpělivé řidiče naprostá nirvána. A to hlavně díky bezprecedentně reálné fyzice jízdy a povrchu, jaká nemá obdoby! Moji podrobnou recenzi přečtete TADY.

 


 

 

 

Spiritfarer

 

  • Datum vydání: 18. 8. 2020
  • Platformy: GS*/LX**/MC***/PC/PS4/SW/X1
  • Aktuální cena: od 630,-
  • Hodnocení GamesBlogu: 8/10

Tento kousek je nejzajímavějším a nejunikátnějším titulem mého žebříčku Nejlepší hry 2020. Ostatně není obvyklé, aby byla nějaké hra postavena na pomoci duším umírajících zvířátek, kterým zpříjemňujete poslední okamžiky na tomto světě. Spiritfarer je nádherná, ručně kreslená emocionální 2D adventura, jež kombinuje farmaření s plošinovkou. Navíc je na menší dílko neobvykle dlouhá (klidně v ní nahrajete přes 50 hodin!). Spiritfarer je hned od vydání součástí předplatného Microsoft Xbox Game Pass a stále si můžete zkusit i demoverzi z GOGu. Hra sice není pro každého, protože zde o žádnou akci ani napětí nezavadíte, jenže dojemný příběh je překvapivě veselý a neortodoxní kombinace jinak odlišných žánrů je veskrze zajímavým zpestřením současného videoherního trhu.

 


 

 

 

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2

 

  • Datum vydání: 4. 9. 2020
  • Platformy: PC/PS4/X1
  • Aktuální cena: od 860,-
  • Hodnocení GamesBlogu: 8/10

Jako své nejoblíbenější konzole si opatruji dvě první playstationy (resp. PSOne). První dva díly tehdy špičkové skateboardové série Tony Hawk’s Pro Skater vyšly v roce 1999 a 2000 právě na tuto konzoli. Co já se jich nahrál! Přitom reedice moc nemusím, protože si raději zahraju staré originály, které prostě mají svoji patinu, jež se v modernizovaném provedení často vytrácí. Výjimku jsem ale udělal s dvojicí Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2, protože jsem za rozumnou cenu dostal rovnou dvě první hry, jež dodnes považuji za nejlepší v celé sérii. Tato řada se včetně reedice zaokrouhlila na dvacet her. K rozdělené obrazovce pro 2 (tu má již první díl) přidává ještě multiplayer až pro 8 jezdců, na Unreal enginu vypadá skvěle a je stále tak obtížná jako dříve. Normálně bych do svého žebříčku Nejlepší hry 2020 žádný remaster nedával, nicméně v tomto případě jsem rád udělal malou výjimku.

 


 

 

A největší zklamání roku 2020?

 

  • XIII 2020 – za to, že nová verze vypadá úplně jinak a hůř než originál, který nadto vůbec nectí, a že se stále lépe hraje původní hra. Moje recenze ZDE.
  • Cyberpunk 2077 – za to, jak tvůrci podvedli hráče s ukrutně optimalizovanou verzí pro staré konzole, a za to, jak je jeho svět plytký. Obsah hry ZDE.
  • Fast & Furious Crossroads – za to, že donedávna respektovaní tvůrci vytvořili naprosto ostudnou blbost, která jim totálně zkazila pověst. Moje recenze ZDE.
  • Microsoft Flight Simulator – za to, že jeho mapy jsou částečně naprosto zastaralé, a za to, že má obludnou a nezvládnutou instalaci. Moje recenze ZDE.
  • Project CARS 3 – za to, že jinak docela solidní arkádu zničili už jen tím, že se v ní až na malé výjimky vůbec nepočítá vaše umístění. Velké dojmy po dohrání ZDE.
  • Ride 4 – za to, že místo původních vychloubačných proklamací o simulátoru to je zase totální a zbastlená arkáda. Moje recenze ZDE.

 

*GS = Google Stadia / **LX = Linux / ***MC = MacOS