Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Commandos 2 banner

 

Když v roce 1998 vyšel úvodní díl Commandos: Behind Enemy Lines, tato úžasná taktická hra si vlastně stanovila svůj žánr akce z izometrického pohledu na předkreslených statických pozadích. V její zlaté éře pak vyšlo např. Chicago 1930, série Desperados nebo Robin Hood: The Legend of Sherwood. Druhý díl Commandos 2: Men of Courage, jenž byl nyní znovu vydán jako Commandos 2 HD Remaster, byl ale v posloupnosti již dílem třetím, protože na základech jedničky ještě vyšel o rok později oficiální samostatný datadisk Commandos: Beyond the Call of Duty.

Tvůrci ze španělského Pyro Studios z Madridu si ovšem netroufli datadisk nazvat plnou hrou, protože měl oproti 26 misím v jedničce již o dost střídmější náplň s 8 úrovněmi, což byly vesměs lokace, jež se buď připravovaly do prvního dějství, ale autoři je nestačili plně dokončit, nebo si je prostě schovali na další hru, pokud by úvodní dějství bylo úspěšné. Což se nakonec stalo, protože oba dva tituly dodnes prodaly přes milion kopií.

 

old menu

Menu původních Commandos 2

 

Třetí hra Commandos 2: Men of Courage vyšla v roce 2001 také jen na PC jako její dva předchůdci, ale byl to současně první titul Commandos, jenž záhy zavítal i na konzole (PS2 a Xbox v roce 2002). Dvojka oproti jedničce sice krapet zeštíhlela, když nabídla 22 misí (2 úvodní tréninkové, 10 hlavních a 10 bonusových), zatímco první hra měla 20 hlavních misí + 6 tréninkových, jenže v Commandos: Men of Courage jste nadto dostali výrazně rozlehlejší mapy a také delší úrovně s vícero úkoly než kdy předtím.

Jednička s datadiskem nabídla komando složené ze 6 postav, zatímco dvojka měla dokonce 8 volitelných hrdinů a psa Whiskeyho k tomu. Jednotlivé úrovně se ve dvojce odehrávají mezi léty 1941 až 1944 a jsou vždy inspirované skutečnými spojeneckými operacemi 2. světové války. Zatímco datadisk Commandos: Beyond Call of Duty obsahoval pouze nové lokace, mise, hudbu a střihové scény, jinak jádro hry zůstalo od jedničky nezměněno, druhý díl nabídl opravdu velké novinky.

 

new menu

Menu Commandos 2 HD Remaster

 

O větším počtu rozkazů a rozlehlejších lokacích již byla řeč, ale poprvé jste v sérii mohli vkročit i do interiérů a nově jste také mohli sebrat a používat zbraně po nepřátelích. Samozřejmě přibyly 3 nové postavy, ty staré dostaly nové schopnosti a ve svých batozích si nesly čerstvé vybavení, zbraně a nástroje. Commandos: Men of Courage je zkrátka po všech stránkách větší a rozmanitější hra než její dva předchůdci, ale také náročnější. V sérii Commandos se dvojka stala opět bestsellerem, když záhy po vydání prodala více než půl milionu kopií a ze všech pěti dílů je také nejvýše hodnocená.

Pyro Studios ale takřka zahubil jejich opožděný a nepovedený nástup do 3D éry, kdy z posledních Commandos: Strike Force udělali naprosto obyčejnou 3D střílečku z pohledu první osoby, která byla obrovským prodejním propadákem. Studio tak skoro zaniklo, propustilo většinu svých zaměstnanců a napříště se soustředilo jako Pyro Mobile Games pouze na tvorbu menších a na výrobu nenáročných mobilních hříček. Před několika lety pak dávno zapomenutí a nakonec více méně neúspěšní a krachující madridští vývojáři krám zavřeli již nadobro.

 

Commandos 2 mission

První výcviková mise Commandos 2

 

Což se ukázalo jako problém, když německý vydavatel Kalypso Media odkoupil portfolio ochranných známek Commandos, protože valnou většinu kódu prvních dvou dílů se nepodařilo najít. I proto tak padla volba zmodernizovat nejúspěšnější a nejlepší druhý díl Commandos 2: Men of Courage, k němuž nový majitel práv na značku Commandos dostal množství materiálu a podkladů. Jelikož Pyro Studios už nefungovali, tak Kalypso předělávkou pověřilo sice na práci levné, ale nezkušené ostrovní studio Yippee Entertainment, aby hru jako Commandos 2 HD Remaster připravilo pro současné počítače a konzole.

Toto studio za sebou nemá žádný výrazný titul, jako spíše jen drobné hříčky, takže se dalo celkem očekávat, že jejich modernizační práce na bývalém taktickém klenotu své doby asi nedopadne zrovna dvakrát dobře. Přitom by bohatě stačilo překreslit lokace do vyššího rozlišení, ať při hraní na krajích neruší černé okraje, trochu zmodernizovat prezentaci a pouze vyladit kód pro plynulý chod na moderních procesorech, na nichž je originální hra až moc rychlá.

 

Commandos 2 HD mission

První výcviková mise Commandos 2 HD Remaster

 

Grafika map sice překreslena nebyla (byla pouze digitálně upscalována), nicméně alespoň byly zjemněny všechny figury a pohyblivé objekty na scéně. Jenže modernizovaná hra je oproti originálu totálně znehodnocena naprosto obludnou cenzurou, takže v ní již nenajdete hořící postavy, krev kolem mrtvol, ani svastiky a jakékoli nacistické (a dokonce ani japonské!) symboly a znaky. Jsme ještě vůbec ve 2. světové válce a proti komu tu vlastně bojujeme? Hlídky se zasekávají o prostředí, občas levitují, batůžky hrdinů často nejdou zavřít, při předávce mezi postavami se poztrácí darované předměty a v rozlehlejších mapách se hra při pohybu hrdinů docela výrazně zasekává.

Největší ostuda nezkušeného studia je, že originál, který je s několika malými úpravami i dnes naprosto v pohodě hratelný, takovými hroznými chybami a nedodělky netrpěl. A v novém vydání dokonce nefungují ani takové drobnosti, jako je rychlý přesun pohledu v minimapce či volné namapování kláves! Nejviditelnějším rozdílem je tak pouze nové rozhraní a menu, a zbytečně moc přiblížený základní pohled, kdy i na velkých monitorech vidíte kupodivu menší výseč mapy než u originálu, takže to vyšší rozlišení lokací není skoro vůbec patrné.

 

Rychlé srovnání grafiky původních Commandos 2 a Commandos 2 HD Remaster

 

I po stránce obsahu je nové provedení Commandos 2 střídmější než původní vydání, protože na rozdíl od něj tu již nenajdete žádný multiplayer. Přitom původní Commandos 2: Men of Courage podporují kooperaci až ve čtyřech hráčích přes lokální síť. Spustil jsem si najednou na PC jak původní originál, tak i nové vydání, a nevidím vůbec žádný důvod, proč bych si měl raději vybrat Commandos 2 HD Remaster než stále poctivou a bezchybnou originální hru Commandos 2: Men of Courage.

Dávno osvědčená dvojka totiž aktuálně na Steamu vyjde jen na necelých 5 eur, zatímco nedodělaná a zcenzurovaná novinka se současnou slevou na 17 eur. A už jenom malá noticka, jak je na tom nová verze vzhledem ke svému předchůdci bledě. I ke staré digitální edici Commandos 2: Men of Courage stále dostanete poctivý manuál v PDF, zatímco vývojáři se u té nové na nějaký návod zhusta vykašlali.

 

Hodnocení GamesBlogu: 3/10