Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

the call of paper plane banner

 

Občas se vyskytnou vskutku miniaturní hříčky, po nichž musíte pátrat takřka lupou. Jde o tituly (snad spíše titulky), o nichž se běžně velká herní média ani nezmiňují, protože nechtějí plýtvat honoráři na témata, jež hráčský mainstream, lačnící zpravidla jen po tupých střílečkách, nezajímají. Přesně takovou malou, ale o to více chutnou jednohubkou, je nová a lehounká adventura The Call of Paper Plane, jakožto prvotina u nás v Evropě naprosto neznámého indie studijka Shanhai Game z čínské Šanghaje. Tvůrci sice neumí moc anglicky, na Starém kontinentu nikdy nebyli, ale sami si zvládli v polovině letošního ledna svoji pidi hru vydat na Steamu!

The Call of Paper Plane je relaxační, odpočinková, až bych řekl antistresová hra s lehkým dotekem adventury, v níž z bočního 2D pohledu navigujete malou bílou vlaštovku čarokrásným prostředím z města skrze venkov přes lesy až někam k teplému moři. Na ovládání vám stačí dvojice kláves (šipka nahoru a dolů – dolů vlaštovka zrychlí, nahoru zpomalí), případně jedna páčka ovladače, a jediným vaším úkolíkem je se s automaticky letící vlaštovkou vyhýbat všem pevným i pohyblivým překážkám a v pořádku doletět do konce každé úrovně. Což je vždy polétání na několik málo minut. Hrozbou pro vás jsou např. košaté stromy, lidi, vozidla nebo také pohybliví nepřátelé jako ptáci a ptačí hejna či listy větrných mlýnů.

 

the call of paper plane pencil

Grafika je nejdříve vykreslována el. tužkou a pak následně ručně omalovávaná.

 

Po trase se ještě snažíte proletět skrze papírky, které se nacházejí na snadno i špatně dostupných místech. Právě za jejich sběr se vám pak zpřístupní další tematická prostředí. Call of Paper Plane ještě není obsahově zcela dokončená, takže se nyní proletíte přes trojici prostředí, od města přes les až po přímořskou lokaci. Zadarmo později do hry přibydou ještě minimálně další dva tematické celky. Každé prostředí nabízí kolem desítky samostatných scenérií, tedy úrovní. Pointa je jednoduchá. Přeletíte přes stanovaný počet papírků a zpřístupníte si tak další úroveň. Vrcholným bodem Call of Paper Plane je zcela jistě jeho nádherná a pestře barevná grafika.

Ta je vyráběná v tzv. low polygon provedení (grafická technika schválně omezeného počtu polygonů ve scéně), když vzniká výhradně ručním kreslením elektronickou tužkou grafického tabletu. Všechny scenérie mají pseudo 3D efekt (kupř. vozidla se pohybují směrem k vám a od vás) a jsou taktéž ručně tužkou omalovávané, takže evokují klasické kresby barevnými pastelkami. Celou hru vytvořili pouze dva vývojáři a stejný počet autorů jim pak dodal příjemnou ambientní hudbu ze strun španělské kytary. Pokud s vlaštovkou narazíte, tak pokračujete od začátku úrovně, případně od záchytného bodu v prostředí. Výtvarně excelující dílko Call of Paper Plane je extrémně jednoduchou, ale velmi příjemnou, nijak obtížnou a pohodovou hříčkou, za níž dáte jen lehce nad osmdesát kaček. A hodnocení majitelů na Steamu? 94/100!

 

the call of paper plane 01

První úroveň ve městě. Vlaštovku najdete nad modrým autíčkem.

 

 

Video je sice v čínštině, ale hra je normálně v angličtině.