Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

A to na Playstation 2, kde je tato filmová hra jasně nejlepší v porovnání s modernějšími konzolemi, jak jsem dříve poukázal. A věru nebylo to špatné hraní. Pojetím je titul taková dobrodružná šavlovačka, protože máchání s meči – o to tu jde především. Je ale škoda, že příběh vycházející překvapivě spíše z druhého dílu trilogie, není více navazován a uváděn.

Jednotlivé úrovně v různých lokacích, kdy postupně zahrajete skoro všechny hlavní charaktery z filmu, jsou totiž na sebe nalepeny bez jakéhokoli uvozování, nebo vysvětlujících videí. Zřejmě se předpokládá, že druhý film máte dokonale zmáklý. Velmi pěkné jsou ale zejména podzemní lokace a interiéry, jako např. úvodní vězeňská pevnost, kdy louče a svíce vrhají díky dynamickému nasvětlování a stínům skvělé odrazy. To např. verze pro modernější konzole neumí.

Prostředí je také solidně interaktivní, přičemž bedýnky a soudky velmi často schovávají praktické střelivo, nebo další munici pro druhotné zbraně, jako jest bambitka, nebo zápalné bombičky. A takové kuřátko zase doplní čáru života. S tím souvisí i poměrně propracovaný systém achievementů a odměn za různé splněné úkoly a nalezené uschované předměty. Boj zase opepřují komba a někdy i možnost využití prostředí, kdy můžete protivníka odpálit dělem poblíž, nebo na něj třeba shodit železnou klec nad stropem.

A zajímavá je také malá berlička proti pirátům, protože občas se po vás chce provést speciální pohyb, nebo útok, který není ve hře vůbec popsán, nýbrž jej vysvětluje pouze tištěný návod, takže majitelé pálených kousků musí pátrat složitěji, kterak pohyb vykouzlit. Přitom párkrát bez jeho vystřihnutí vás hra nepustí vůbec dál. Velmi neortodoxní řešení, řekl bych.

Tucet úrovní sice nabízí déletrvající zábavu při plnění všech nepovinných odměn hodně překračující dobu deseti hodin, ale posléze již nastupuje stereotyp, protože neustálá šermovačka a souboje jeden za druhým s občasným průzkumem a interakcí začnou již více nudit, nota bene když postup nezpestřují prakticky žádná videa a střihové scény, což je docela škoda. Nicméně hra se hodí i pro mladší, je perfektně vizuálně provedená a v dnešní době stojí pakatel, takže bych jí řadil rozhodně do škatulky těch lepších titulů podle filmové licence.

Oficiální www stránka hry je zde.