Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

První dojmy záhy po spuštění hry? Vynikající hudba (Jimi Hendrix před intrem např.), chabé nastavení grafiky ve spouštěči (lze nastavovat ale i ve hře) a dost mázlá, rozplizlá a obyčejná grafika na PC, navíc pouze ve 30 FPS. Na mém novém kompu Mafia III jede s tímto zámkem snímkování naprosto bez záseků, ale např. při listování stránkami v menu, podobnému stylu v GTA V, dochází k pomalému překreslování obrazovky (tearingu). Nicméně ve hře samé jsem si toho nevšiml. Nastavení grafiky je tedy velmi střídmé, prakticky jen pár voleb ve stylu “nízké-střední-největší” a např. vyhlazování ani nejde vypnout, jen snížit. Ze všeho je vidět, že pc verze zcela jistě nebyla vyvíjena primárně, jak to tak bývá, ale je to ještě neodladěná konverze z konzolí, protože tak špatnou grafiku, jakoby za záclonou oparu a blooru (míra detailů je jinak v pohodě), jsem věru nečekal. Až jsem se si zpočátku myslel, že se mi podělal monitor nebo ovladač grafické karty.

Navíc těch 30 FPS způsobuje docela citelné lagování myši, nicméně kromě ní je možné naprosto plynule ovládat Lincolna i přes joypad, kde je odezva již v pořádku. Ostatně u her z pohledu 3. osoby je myslím použití ovladače vždy pohodlnější a přijde mi, že i přirozenější. Všiml jsem si malého detailu, že nejdou již manuálně zavírat dveře jako v obou prvních mafiích. Po otevření zůstávají dokořán, nebo se zavřou automaticky. Mezi ty povedené a praktické věcičky řadím volbu ze tří obtížností nepřátel, kterou můžete přepínat naprosto kdykoli při hraní. A podobně si volíte ze dvou režimů jízdy: normálního-arkádovějšího a náročnějšího-simulačního, kdy jdou auta více do smyku a mají větší setrvačné síly. A do třetice se s ovladačem hodí pomoc při zaměřování ve dvou stupních asistence. Praktické jsou i navigační cedule vložené přímo do herního světa a nechybí ani mini i maxi mapka s vyznačenou linkou cíle mise. Pohledy z auta jsou celkem 3: vzadu, více vzadu a zpoza kapoty, ovšem škoda, že chybí kamera z kabiny.

Jinak město je i v noci v úvodní misi velmi živé, chodců není málo, stejně tak i okolního provozu a celkově je New Bordeaux rozlehlé a atraktivní. Líbí se mi i solidní jízdní model, třeba při řízení té pancéřové dodávky z obrázků je slušně cítit její vyšší hmotnost, do zatáček se libově naklání a přitom není nijak přehnaně usmýkaná ani na simulační nastavení. Myslím, že ovládání aut se hodně povedlo. Extrémně drtivé jsou zde bouračky, však tím obrněncem doslova odkutálíte ve spektakulární havárii (ovšem bez výbuchu) jakékoli osobní auto, což je sice krapet nadnesené, ale tuze zábavné! Dokonce hra zná speciální tlačítko pro nárazy, kdy vaše auto na pár vteřin ještě drobně zrychlí, aby náraz byl obzvláště vypečený. V automobilové hantýrce se této funkci říká overboost, tady je to Narážení. Výborné jsou už zpočátku hodně drsné rasistické kecy na Lincolnovu barvu pleti, však proto tvůrci do třetice jako hlavní postavu angažovali černocha.

Nyní už mrkněte na obrázky vytípané na nejvyšší nastavení grafiky z PC verze. Fakticky tak mázlá je hra i ve skutečnosti, už jen pár desítek metrů vzdálené okolí je šíleně rozpité a rozplizlé – opravdu až zbytečně moc. Uvidíme, snad grafiku na PC vylepší nějaký budoucí patch (uvolnění frameratu pro PC verzi má dorazit již přes víkend) nebo si s ní jistě pohrají zkušení modeři. Takže po půl hodince ve hře bych prozatím sesumíroval Mafii III jako příběhově atraktivní a drsnou (samozřejmě je přístupná od 18+), ale technicky zatím ještě nedodělanou.