Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Město New Bordeaux je ve hře metropole více než inspirovaná a vlastně postavená podle skutečného New Orleansu v americkém státu Louisiana. I když herní mapa té skutečné vůbec neodpovídá, město jako takové má mnoho společných rysů, staveb, čtvrtí a monumentů. Přitom New Bordeaux je jinak ve skutečnosti také předměstí kanadského Montrealu. Zajímavé ovšem je, proč si tvůrci vyhlédli právě New Orleans. Jasně, může to být pro jeho zajímavou historii, hudební proslulost, historický styl starých částí města, ale je to hlavně pro jeho mafiánskou minulost.

Počátek mafie v Americe můžeme hledat v přistěhovalecké vlně druhé poloviny devatenáctého století. V ní kromě chudých Sicilanů prchalo i hodně kriminálníků, kteří v zámoří viděli nejen lepší budoucnost, ale také úkryt před italskou spravedlností. Pak už byl jen krůček k vytvoření band a gangů, jež se kvůli většímu vlivu začaly sdružovat. První takovou mafiánskou organizací v USA se tak stala Černá ruka – La mano nera. Velká část italských a evropských emigrantů byla dovážena právě do přístavního New Orleansu, důležité vodní křižovatky spojení se Starým kontinentem. Pro mnoho příchozích bylo New Orleans prvním městem v USA, které spatřili, takže jich tam hodně zůstalo už napořád. V té době byl New Orleans doslova hlavním městem italských migrantů a záhy i italské mafie. Až později se tato organizace rozřířila dále do Chicaga a New Yorku.

 

New Bordeaux jako reálné New Orleans v Mafia III

New Bordeaux jako reálné New Orleans v Mafia III

 

New Orleans tak bylo kdysi prvním hlavním městem mafie v USA, což je asi ten největší důvod, proč tvoří herní svět i v Mafii III. Hlavní záporák hry se jmenuje Sal Marcano. Ten asi nemá daleko ke skutečnému kmotrovi Caru Matrango, jenž se svým bratrem ovládl kriminální podsvětí New Orleans záhy po svém připlutí ze Salerma. V cestě jim ale stála další italská mafiózo rodina Provenzanů.  A tak nebyla o přestřelky a devastující vraždy nouze. Vražda několika vysoce postavených policistů pak zapříčinila nejen v New Orleans, ale také v celých USA protiitalské nálady. Ty vyvrcholily lidovým masakrem, který vypukl po zpackaném soudu, jenž mafiány z obou rodin osvobodil kvůli nedostatku důkazů (svědci, včetně těch z řad policie, byli samozřejmě uplaceni).

Obří dav nespokojených lidí se nejdříve shromáždil před radnicí v New Orleans, aby se pak vydal k místní věznici, kde požadoval vydání všech vězněných mafiánů. Ozbrojený dav se nedal jen tak snadno zastavit a tak pronikl do věznice, kde šestnáct z devatenácti zavřených mafiánů postřílel a oběsil na lampách veřejného osvětlení. Nikdo z davu nebyl nikdy obžalován a všeobecně se myslelo, že tímto byla mafie v New Orleans nadobro rozprášena. To byla ovšem velká mýlka! Sám velký hlavoun Car Matrango přežil zahrabaný pod hromadou smrdutých odpadků z vězeňské kuchyně a posléze v New Orleans vybudoval zločineckou mafii znovu. Sice se to všechno stalo již v roce 1890-1891, ale na těchto silných základech stojí i příběh v nové Mafii III. V New Orleans byla mafie vždy velice silná a toto město neblaze proslavila, takže je zcela relevantní, že se v nové hře právě New Orleans objeví.