Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ps3.jpgJako poslední přišla na řadu Sony, přičemž tímto měla jednu malou výhodu v podobě nahlédnutí do karet ostatním výrobcům. Sony tak mohla živě reagovat na ostatní konference, ale i bez toho skoro jako jediná přišla s nějakými zásadnějšími novinkami, kterým vévodí představení inovované verze kapesní PSP. Sice faceliftovaný model vypadá prakticky stejně, je ale o třetinu lehčí, kompaktnější, má výkonnější akumulátor a prý i zkrácené nahrávací časy díky lepší UMD mechanice. Mě ovšem nejvíce zaujala možnost pouštět obrazový výstup do televize, takže s novou konzolí můžete konečně hrát i na vaší telce.

Sice to u přenosného zařízení asi není to podstatné, hodně to na druhou stranu rozšiřuje pole působnosti, nicméně hodila by se i daleko větší interní paměť, ale ta je stále stejná. V zámoří se sice již snížila cena PS3 o sto dolarů, ale to u nás platit nebude. Do Evropy se dostane výhodnější bundl konzole s dvojicí sixaxisů plus dvě hry Resistance: Fall of Man a Motorstorm. Ovšem ani tato nabídka mi nepřijde extra lákavá, protože Resistance nepovažuji za extra dobrou hru, anýbrž za lepší průměr dnešních FPS. Nicméně ani snížení ceny PS3 o zmíněných sto dolarů není zas takový skok, aby její cena byla více konkurenceschopná.

Všechno výše uvedené by ale neplatilo, kdyby na PS3 byla solidní nabídka herního materiálu, což po mnoha měsících stále není. Fanoušci PS3 již přes rok vytrvale přesvědčují, že to jednou přijde, mělo to být již tento rok, mělo to být již na minulý podzim, ale skutek utek a na PS3 není co hrát (proto je pro mě zatím zcela nezajímavá). V tomto výstava E3 naznačila jistý posun, ale uvědomme si, že velice silný launch-up budou mít také oba konkurenti, přičemž se přikláním k názoru, že podzimní trh zcela opanuje díky zámořskému šílenství pro mě ale naprosto konfekční Halo 3.

Tuto hru do konce roku v prodejích zřejmě nic nepřekoná, hype je obrovský a Microsoft si asi na uvedení nechá setsakra záležet. Na druhou stranu je již asi jen otázka času, než Nintendo se svým Wii v prodeji překoná i zatím vedoucí Xbox 360 a ujme se vedení pelotonu. Pro oba další rivaly jen dobře, protože bude malá ostuda, když je rozpráší konzole, která podle představitelů Sony i MS není pro jejich stroje žádná pořádná konkurence. Zajímavá byla informace, že na PS2 v budoucnosti vyjde přes 160 her, čemuž se mi ale nechce vůbec věřit. Již dnes je konzole uměle bržděná a nových her je jako šafránu, protože SCEE prostě musí donutit majitele PS2 k přesunu na modernější PS3, aby se její penetrace znatelněji rozšířila.

Proto uvedenému číslu moc nevěřím, i když ještě několik dalších trháků by jistě nikoho neurazilo. Ovšem pamatuji ještě na PSone, která se několik let poměrně dobře prodávala, i když už na ní vůbec nic nového nevycházelo. Dobrý kousek se povedl časovou exkluzivitou Unreal Tournament 3, který tak vyjde oproti PS3 na ostatní platformy s velkým zpožděním. Jelikož Microsoft přeplácí jednu původní Playstation hru za druhou, je každá exkluzivita na PS3 u očekávané hry jistě příjemná a konzoli to určitě pomůže.

Škoda jen, že opravdu již poslední Metal Gear Solid 4 vyjde až v průběho příštího roku, ale zatím striktně jen na PS3. Na tuto hru jsem opravdu hodně zvědavý. Zatímco jsem dříve vkládal velké naděje do Uncharted: Drakes Fortune, po pražské předváděčce mě hra zase tolik neoslovila, ale roli technologického tahouna jistě převezme velmi pohledný sequel Killzone 2, jen aby to nebyla jednička v lepší grafice.