Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

egt.jpgEvolution GT je připravovaný automobilový simulátor, který by měl vyjít na počítače a Playstation 2 již co nevidět. Nabízí solidní počet tratí ve třech kategoriích (města, krajiny, okruhy) a také velký počet licencovaných automobilů (osobní, supersporty, závodní), či zajímavě pojatý karierní režim. Provedením bude blízký sérii Gran Turismo, tzn. jedná se o žánr závodů cestovních vozů. Pro podrobné informace vás odkážu na svoje preview čerstvě publikované na serveru Hrej.cz zde. Článek byl zpracován ze všech dostupných informací a nelžu, když se přiznám, že to vypadá docela lákavě.

Jenže po zahrání PC dema, které bylo uvolněno včera (odkaz na stažení), jsem byl z provedení PC mutace mírně rozpačitý. Již teď je jasné, že grafika PC verze je při porovnání s GT4 na PS2 o třídu horší. Autíčka jsou sic solidně detailní, ale jejich karoserie jsou stále docela hranaté (i při rozlišení 1600×1200 a 4x AA) a odlesky karoserií spíše připomínají zrcadla. Do interiéru je vidět, ale vnitřek není vypracován, pouze můžete zahlédnout polovičatou a statickou figurínu řidiče. Ještě horší je okolí tratí, které kromě závodního okruhu v Albacete vypadá zastřeně a nevýrazně. Mám pocit, jakoby se grafikům někam vytratily všechny barvy. Provedení obecentstva je pak zcela standardní, davy nejsou vůbec slyšet.

Nicméně na druhou stranu příjemně překvapila fyzika vozů. Pětice přístupných strojů má rozmanité jízdní vlastnosti a každý se chová citelně jinak. Ovšem veliký realismus bych tu neviděl, šacuji to na střední průnik arkádových a simulačních vlastností, což je asi dobrá cesta. Zamrzí ale striktně konzolové menu bez možnosti ovládání myší, kdy je např. standardně namapována pauza s nabídkou při závodě překvapivě na Enter a na jak je obvyklé na klávesku Escape (jde naštěstí změnit). Co potěší, jsou velmi krátké nahrávací časy, které při stavu grafiky ale nepřekvapí a taktéž pohledné kouřové efekty.

V demu není použit vůbec žádný kolizní model, takže auta jsou po srážce jen odražena nazpět a zcela bez jakéhokoli šrámu pokračují dále. Jestli to bude takto vypadat i v plné verzi, tak nám bůh odpusť! Autíček na trati pak může být ve shodě s prohlášením vývjářů až osm, což je vcelku sympatické číslo. Tak jsem tedy sám zvědavý, jak nakonec Evolution GT dopadne, ale jisto jistě po tom co jsem viděl, to na absolutní závodní špičku stačit nebude, nicméně věřím, že solidní hratelnost tohoto závodnímu titulu snad zůstane zachována.

Oficiální www stránka Evolution GT je zde.