Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

sports.jpgNedávno jsem dostal novinářskou verzi (thx. Martin Kaller) dalšího balíčku zábavných miniher pro kamerku EyeToy s podtitulem Sports. V rámci tvorby podkladů pro recenzi do Hospodářských novin jsem pozval k sobě domů i podobně herně nakaženého souseda, načež jsem otevřel dvě dvanáctky a spustil hříčku. Podobně jako každá hra pro EyeToy kamerku, i tato začíná podrobným animovaným instruktážním videem, kterak vůbec kamera funguje, jak se nastavuje a co je potřeba v obýváčku pouklidit a upravit, aby byl volný prostor před telkou. Pro ty co vědí, mluvím o té roztomilé babičce, co rozkope všechno své zařízení v obýváku.

Tento poměrně dlouhý filmeček (lze přeskočit) doprovází v minulých dílech samozřejmě anglický komentář. Nyní je zde také komentář, ale náš, český. Jaké bylo moje překvapení, když při tomto videu začal místnost vyplňovat hlasitý a úderný komentář Petra Vichnara! Ano, EyeToy Play Sports Sony pro náš trh nechala kompletně lokalizovat, včetně hlasu několika známých herců a zmiňovaného "sporťáka" z České televize. Ani se není co divit, protože tento titul je určen díky svému multiplayeru až pro osm osob, takže se předpokládá zábava s celou rodinou.

Je to de facto konkurenční protiváha k titulu Wii Sports od Nintenda, přičemž ovládání je podobné, akorát nedržíte v rukách nic, nýbrž veškeré pohyby snímá kamerka nad televizí. Přeložené je samozřejmě celé menu a při spuštění každé ze sto jedné! minihry dabér v češtině poměrně humorně oznámí název té které hry. Software i za umělého osvětlení překvapí solidní citlivostí a rozpoznávací schopností. Na začátku si tedy vyberete počet hráčů od jednoho do osmi a jde se na věc.

Hra nabízí celkem trojici režimů, kdy se v prvním střídají hry pro jednoho a více hráčů najednou a nejlepší výsledek v rámci hříčky se zapíše do výsledkové tabulky. Po konci série vítězí ten, kdo má nejvíce bodů. Poté si můžete v přeneseném slova smyslu zahrát fotbal. Každá vítězná minihra nad protivníky posune vašeho útočníka blíže k soupeřovic bráně a když dokážete stále vítězit, nakonec vsítíte gól a hra pokračuje ze středového kruhu. Nu a poslední mód je variace na zápasy, či Wrestling, takže se můžou vytvořit skupinky hráčů, kteří vysílají do ringu svého zástupce, jenž v jedné minihře bojuje proti stejně nasazenému protivníkovi.

Jediná výtka tak padá na vrub automatickému výběru miniher podle režimu a počtu hráčů. To znamená, že např. ve dvojici si nezahrajete některé minihry určené pro více hráčů a naopak. A hned se vysvětluje ten velký počet her v balíčku. 🙂 Tudíž si prostě nemůžete jednotlivé minihry vybírat, což má za následek poměrně rychlé opotřebování titulu, protože když vám hra bude v několika kolech stále sázet na stůl ty samé hříčky, docela rychle to omrzí.

Nicméně i tak je EyeToy Play Sports zejména pro dva a nejlépe ještě více hráčů znamenitou a humornou zábavou pro každé odpoledne (večer je již méně svěla pro kamerku 🙂 a díky skvělému dabingu je hra přístupná opravdu pro všechny. Nintendo má sice Wii s bezdrátovým ovladačem a Nunchaku padem, ovšem kamerka EyeToy vrací úder s velkou razancí!

Oficiální www stránky hry EyeToy Play Sports.