Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

O víkendu jsem měl hodně nabito, ve volném čase jsem procházel dema Tom Clancy: End War, Mirror’s Edge a Tomb Raider: Legend – o nich se určitě později ještě zmíním. Taktéž jsem se ponořil do snově nádherného Fable II (pro mě po několika prvních zážitcích bezkonkurenční hit podzimu!), Saints Row 2 a Far Cry 2. Z posledních tří zmíněných her mi právě Far Cry 2 sedla asi nejméně a raději si počkám na pozdější možná povedenější PC verzi.

Hrál jsem vezi pro Xbox 360, která na můj vkus trpí přílišným přeblurováním a špatným poměrem světlých a tmavých scén. Na standardní nastavení jasu a kontrastu jsem v noci skoro neviděl a i za slunečného dne bylo venku světla až moc, ovšem na druhou stranu stíny byly zase až moc tmavé. Mojí televizí to přitom jisto jistě není, protože ostatní hry jsou vidět perfektně. Tento jev pozoruji zvláště na Xboxu 360 poměrně často, přičemž ruční korekce jasu a kontrastu není v těchto případech zcela stoprocentní řešení. Prostě mi obrázek ve Far Cry 2 tak nějak nesedl, i díky tomu jsem se v buši nedokázal moc orientovat.

Mapa držená v ruce je sice realistická, ovšem já bych raději klasickou přehlednější přes celou obrazovku. Navíc mě herní náplň prvních asi dvou tří hodin vůbec nechytla. Variace na neustálé přestřelky na x různých způsobů, ale se stejným jádrem pudla, mě už v mém věku moc nebaví. Doslova úmorné pro mě bylo ježdění v autě, kdy se nabízí pouze kamera uvnitř vozu z pohledu vlastních očí, žádný náhled zpoza vozu již není k mání.

Při nočních jízdách je skrze ještě navíc zašpiněné čelní sklo hodně špatně vidět. Far Cry 2 mi tak připadá jako jakás takás naprosto standardní 3D střílečka. Kromě rozlehlého a detailního prostředí, pěkných efektů ohně a neotřelého světa divoké přírody, už v tom nic hodnotného nevidím, nicméně věřím, že pro vyznavače 3D stříleček o hloubku asi bude mít. Nicméně popisovaný obrázek jsem si udělal jen po několika prvních misích, dále už mě to v současné nabité konkurenci už moc nebavilo.

Ze všech na začátku zmíněných titulů mi Far Cry 2 připadne jako nejnudnější hra. Třeba se to později rozjede a příběh dostane vyšší grády, např. jako v Saints Raw 2, které je od prvních okamžiků neskutečný masakr ve své čiré podstatě, kdy váš první úkol je zabít doktorku, která vám pomohla dostat se z kómatu! Neházím tak flintu do žita, jen mě trápí ten nevyrovnaný obrázek Far Cry 2, proto dám šanci pozdější počítačové verzi, která bude zaručeně ostřejší, výraznější a zblízka se na to bude alespoň mé maličkosti lépe dívat.

Á propó pochválit ale musím skvěle zpracovaný, velmi podrobný a rozsáhlý manuál (Fable II má naprostého ubožáka i ve sběratelské edici) a také oboustrannou barevnou mapku herního světa, která vlastně supluje shodný plánek, který si můžete zobrazit přímo ve hře. Ten papírový je ale mnohem příjemnější.

Oficiální www stránka Far Cry 2 je zde.