Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Přijde mi nesmírně atraktivní, že si Ubisoft pro svůj regulérní pátý díl Far Cry vybral zrovna Montanu. Za prvé se žádné Far Cry ještě neodehrávalo v Americe, za druhé je tento americký stát velmi zajímavý a za třetí je to hlavně a samozřejmě výtečná obezlička pro přilákání hráčů z největšího světového trhu. Montana je totiž na americké poměry divočejší stát, myslím tím po stránce přírody, protože tato oblast na severozápadě USA má jen velmi málo obyvatel.

Sice je to 4. největší stát USA, ale skoro nejmenší podle počtu lidí, protože v něm žije celkem pouze kolem jednoho milionu obyvatel. Což znamená řídkou průměrnou osídlenost jen 3 obyvatele na 1 km² při rozloze 380 000 km². Divokost a přírodní ráz Montany je rázem jasný, když si uvědomíme, že jako jeden z dvanácti států USA má svoji severní hranici s Kanadou, která je přírodní až až. Hlavním městem státu je víska s krásným českým jménem Helena a nejvyšší horou pak Granite Peak s výškou 3904 m. n m. Uvidíme, jestli obě místa uvidíme i ve hře. Tipoval bych že ano, ale určitě pod jinými názvy.

 

 

Ostatně okrsek Hope County, kde se bude hra odehrávat, v rámci Montany samozřejmě neexistuje. A vlastně ani nikde jinde v USA. Hope se ale jmenují různá městečka napříč USA, ovšem žádné toho názvu v Montaně pochopitelně není. Tvůrci si Montanu asi vybrali i proto, že je to přírodou velmi krásný stát, kam jezdí mnoho turistů, zatímco místní živí prakticky jen farmaření, protože průmysl tam skoro žádný nemají. Jako hlavní zdroj příjmů státu se označuje chov dobytka a prasat na maso a mléko, stejně jako pěstování plodin a také prodej kvalitního dřeva.

I proto se určitě posadíme do celé plejády různorodých dopravních prostředků ve stylu velké škály vozidel z GTA série. Budou tu traktory, zemědělská technika, samozřejmě automobily, náklaďáky i velké tahače, ve videu jsou dále vidět i čtyřkolky, vrtulníky (podobný virník už ve Far Cry byl) a dokonce zcela poprvé v sérii i letadla, ponejvíce sportovní a plováková. Jestli jste se dobře dívali, tak v jednu chvíli nad vaším pomocníkem – leteckým mechanikem Nickem Ryem, přeletí jakýsi vrtulový druhoválečný letoun. Je to zřejmě stíhačka Bell P-39 Airacobra nebo něco na ten způsob.

 

 

V Hope County je asi běžné, že se vylepšují a udržují starší letadla, však těch plovákových letounů z osmdesátých let tam je celá řada. Kvituji také možný pohled z kokpitu a interiéru dopravních prostředků. Nevím jestli to dnes ještě platí, ale dříve měli v USA obrovské problémy se sektářským násilím, protože snad v každém státě se našel někdo pomýlený, kdo se prohlásil spasitelem či prorokem a dokázal oblbnout davy lidí tak, že se třeba nakonec v očekávání konce světa všichni zasebevraždili.

Takže inspirace podivnými sektami a skupinami z nedávné historie USA je naprosto jasná. Herní sekta Josepha Seeda (jeho příjmení příhodně k hospodářskému zaměření Montany v češtině znamená semeno) je zcela určitě parafrází na sektářské období USA z minulého století, však braní spravedlnosti do rukou za obyčejné hříchy lidí je stará známá věc. Však se jeden okamžik ve videu ukáže mrtvola a vedle ní nápis gluttony, což znamená obžerství.

 

 

Far Cry 5 zastřešuje a jako hlavní dodavatel vyvíjí největší studio Ubisoftu z kanadského Montrealu, z nějž to do Montany vlastně nemají zas takový kus cesty. To je pobočka, která stojí za všemi staršími díly Far Cry, na kterých se méně či více podílela a z její škatulky jsou i poslední hry For Honor, Watch_Dogs 2 či starší Assassin’s Creed: Rogue.

Hra vyjde ale až zkraje příštího roku, konkrétně 27. března 2017 (měsíční posun z původního února), a to na PC, PS4 a X1 v pěti edicích: normální, Deluxe, Gold, Father a Montana, přičemž Deluxe nabídne navíc pouze několik DLC (nějaká lepší vozidla, vybavení a zbraně hned od začátku) a dražší Gold edice k těmto přídavečkům přidá navíc jen season pass. Father a Montana jsou pak drahé fyzické edice se soškou hlavního záporáka, popř. jelením parožím z rezinu. PS4 verze by pak měla dostat ještě nějaký zvláště exkluzivní obsah, který se na ostatní platformy dostane s určitým zpožděním, jestli vůbec.