Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

V posledním čísle 262 magazínu Score byla mimo jiných na DVD přiložena plná verze prvního dílu Far Cry. Hra už je nějaký ten pátek stará a ve své době samozřejmě ještě neobsahovala podporu 64bitových systémů. Možná se i vám stalo, že titul na nových Windows 8/10 ani nespustíte, protože vám instalátor vrátí hlášku o nepodpoře 64bitového operačního systému:

 

Far Cry chyba

Far Cry chyba

 

Instalujeme Far Cry oklikou

No jo, na 32bitový instalátor instalace spustit nejde a vyžadovaný 64bitový v adresáři Far Cry podle verze hry (např. starší krabicovky od Playmana) není, nebo také nejde spustit. Řešení je poměrně prosté: hře se vnutí rozbalení instalačních souborů přímo z DVD na pevný disk, což nahradí klasickou instalaci. Pouze se toto musí provést přes příkazový řádek. Spustit lze několika způsoby: např. v menu Start do políčka Spustit napsat “cmd” nebo přes dlaždicovou nabídku opět rovnou napsat “cmd” či “příkazová řádka”.

Objeví se černé okno příkazové řádky (ano skoro jako starý dobrý MS-DOS) zřejmě s vybraným adresářem “C:\Users\Vaše jméno>”. Nyní je potřeba změnit cestu na vaší DVD mechaniku. Musíte mít vložený disk v mechanice a pak do příkazového řádku jednoduše vepište písmenko mechaniky s dvojtečkou a odentrujte: u mne např. “E:”. Tím se řádek z vašeho uživatelského adresáře přepne na řádek vaší mechaniky. Nyní vepište příkaz pro spuštění kopírování souborů z DVD Far Cry: “setup32.exe /a” a odentrujte:

 

Instalace Far Cry 2

Instalace Far Cry

 

Chvilku počkejte, načež se spustí speciální, řekl bych kopírovač Far Cry, v němž si vyberte nějakou složku na pevném disku, kam se mají soubory hry nakopírovat. Tato složka bude místo, z něhož se vlastní hra bude spouštět. Potvrďte a dejte si pauzu, protože kopírování souborů zabere několik minut a zdánlivě se při něm nic neděje. Proto nepanikařte a i když se vám bude zdát, že už čekáte nějak dlouho, nechte proces doběhnout!

 

Instalace Far Cry 3

Instalace Far Cry

 

Po několika minutách (typicky asi 3-6 minut podle rychlosti mechaniky a pevného disku) kopírování skončí a objeví se tato úspěšná hláška:

 

Instalace Far Cry 4

Instalace Far Cry

 

Záplatujeme

Tímto už máte celou hru úspěšně nainstalovanou na vašem pevném disku. Pro bezproblémové fungování je ještě třeba nainstalovat několik oficiálních patchů. Jako první si na internetu vyhledejte patch “farcry_amd64upgrade_us_uk.exe”. Pozor, je dost macatý, má asi 486 MB! Jako druhý si stáhněte a nainstalujte patch “farcry_amd64_ecu.exe”. Ten má 422 MB. Oba patche najdete např v této diskuzi na Steamu. A tím jste vesměs hotovi!

 

Baleni Far Cry od Playmana

Balení Far Cry od Playmana

 

Nyní si volitelně ještě pro své pohodlí vytvořte zástupce na plochu pro spuštění hry. Pokud jste hru nakopírovali na pevný disk C, spouštěcí “exáč” je na této cestě: “C:\Far Cry\Bin64\FarCry.exe”. Nyní už by měla jít hra na jakémkoli 64bitovém systému krásně spustit a fungovat.

Doporučuji ještě stáhnout neoficiální vylepšovací FCAM – FarCry Addon Mod, který má 1.3 GB, s nímž hra vypadá o chlup lépe. I když Far Cry byla na svoji dobu naprostá grafická špička, nyní už je na hře zub času docela znát.