Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gamespaceNedávno otevřel svoji první prodejnu her nový koncový prodejce – Gamescape. A to na náměstí Republiky v Praze 1, v obchodním centru Palladium, naproti obchodnímu domu Kotva. Pokud se do Palladia vydáte, prodejnu najdete úplně v dolním podlaží před vchodem do obchodu s knihami. Po novince na Tiscali jsem byl hodně zvědavý, co nového chce prodejce přínést na náš trh, tak jsem se tam minulý týden vypravil.

Zcela jiné je pojetí celého prodejního prostoru. Od jednoho pultíku se rozbýhají jako paprsky hvězdy regály, přičemž zpravidla každý jeden slouží pro jednu platformu. Tedy jeden např. pro Nintendo Wii, druhý pro PS3, atd. V nich jsou pak vystavené prázdné krabičky, které vám prodavač u pultíku při koupi vymění za originál. Kolem se stále producírují prodavači v typických oranžových tričkách, hledajíce zákazníka, kterého by mohli oslovit. Těch na ploše prodejny mnoho nebylo, i když jinak obchodní centrum doslova praskalo náporem lidu ve švech.

Tedy pokud nepočítám jistou omladinu, vytrvale pařící na vystavených konzolích všeho druhu. Takže ano, vyzkoušet konzolovou hru v prodejně asi nebude problém, protože stojanů tam mají hodně. Ale počítač jsem tam nezahlédl, takže s PC hrami by v tomto byla asi již jistá potíž. Ale takovou službu stejně nenabízí snad žádný prodejce, protože je to celkem zbytečné. Na pultíku malý stojánek zval skrze letáčky k registraci stálého zákazníka, ale já jsem se zaměřil spíše na nabídku her v regálech.

A ta byla žalostně slabá. Možná proto tam nebylo tolik lidí, jako jinde v obchodech, protože portfolio nabízených titulů bylo snad menší, než moje herní sbírka. Nejtragičtější to bylo na PC, kde půl regálu zabíralo jen pár kusů her (celkem tak max. 20-30 kusů), mezi nimiž jsem nenašel prakticky žádnou poslední novinku, ani oblíbené malinko starší tituly, např. Operation Flashpoint: Dragon Rising.

Jen o málo to bylo lepší u konzolí. Každá platforma měla jen velmi omezený výběr současných titulů a velká část regálů svítila bílou prázdnotou. To bylo pro mě velké zklamání, protože nabídka byla rozhodně nejhorší ze všech obchodníků, co jsem kdy navštívil. To minimum her by nenaplnilo skoro ani malou trafiku s tlustou bábou uvnitř. Dále jsem se již nemýlil, když jsem zjistil, že ceny jsou zhruba na úrovni JRC, tedy mnohdy velice nadsazené. Láci tedy rozhodně nečekejte.

Ani já ji nečekal, protože v centru Prahy kousek od Obecního domu jsou nájmy velice vysoké a taktéž Palladium sebe staví na piedestal luxusnějších nákupních center, kam chodí i spousta zahraničních návštěvníků. Kromě her a taktéž minimální nabídky příslušenství, pak letáky nabízejí taktéž “výhodné” bundly konzolí s hrami v jednom balení. Nicméně to mají dávno i ostatní prodejci a cenově to také žádný zázrak není.

Potěšilo mě ale, že mezi příslušenstvím jsem našel stírací kuponky pro Xbox Live, nicméně zase na krabičce ani nebyla uvedena cena… Z mého pohledu je tak návštěva prodejny naprosto zbytečná a to snad i pro nějaké maminy, které se ve hrách vůbec nevyznají, protože nabídka titulů je velice žalostná. Nicméně zase jim prodejci doporučí jednu ze tří her stejného žánru, které mají skladem, takže rozhodování nebude složité…

Když to shrnu, tak mi vychází zatím slabé portfolio titulů, zcela bez levných edic, sběratelských balení, nebo stále prodávaných osvědčených starších kousků. Stejně tak i minimální nabídka příslušenství a to za poměrně vysoké ceny, i když co chtít od stejně drahého centra. Jako pozitivum snad mohu jen uvést ten zajímavý koncept otevřené prodejny, kdy regály jsou volně umístěny na plochu bez jakéhokoli svázání mantinely výloh a stěn. A samozřejmě velký počet stojanů se zapojenými a funkčními konzolemi.

Jenže prakticky o pár set metrů směrem k ulici Na poříčí je v Truhlářské rozlohou daleko menší prodejna bří Krupičkových Hry Presto, která nejenže vykupuje jakékoli hry do bazaru, ale hlavně nabízí o řády větší výběr na všechny platformy a to za nižší ceny. Mé kroky vedly i tam, takže jsem dvě staré hry prodal a za pětistovku si odnesl zánovní Red Faction: Guerrilla na Xbox 360, za který bych dal v Palladiu prakticky tříkrát více. A nemusím říkat, že naprosto zbytečně.

Oficiální www stránka Gamescape je zde (prozatím pouze teaser).