Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

msitwinfrozrmini Že by ty marketingové slogany o armádní třídě výdrže (Military Class) komponentů a elektrických součástek byly jen prázdné tlachy? Asi ano, jak jsem se přesvědčil u své stále skoro zánovní grafické karty. Tu jsem do svého tehdy nového kompu pořídil jen před více než rokem, tedy v lednu 2013. Jedná se o grafickou kartu MSI N660 TF 2GD5/OC s čipem nVidia GeForce GTX660 a chlazením TwinFrozr III. Vždy jsem dával přednost komponentům MSI a vždy bez problémů až do teď.

Karta normálně fungovala, ale jen do té chvíle, než jsem spustil jakoukoli dnešní náročnější 3D hru. Příkladně třeba nového Thiefa či poslední Trials Fusion. Jakmile došlo k počítání náročnější grafiky, tedy po spuštění úrovně z hlavního menu her, tak karta začala velmi hlasitě cvrlikat a po chvíli restartovala PC. Nejdříve jsem si myslel, že se poškodily větráčky či jejich ložiska, ale oba chladiče pracovaly v pohodě. Hmm, tak jsem zkusil jiné hry a stále cvrčci + samovolný restart. Tak jsem klasika reinstaloval ovladače grafiky, vyčistil registry, profoukal a remontoval grafickou kartu či pro jistotu ještě změnil napájecí 12V větev od zdroje.

msitwinfrozr

No, to cvrlikání pocházelo z vadných cívek na grafické kartě, které při malé zátěži (např. plocha Windows) pracovaly ještě v pohodě, ale v 3D práci se okamžitě poroučely. Ještě jsem si ověřil, že napájecí napětí od zdroje je v normě, takže závada opravdu byla v kartě a nikoli ve zdroji. Tak jsem grafárnu reklamoval, přičemž jsem se trochu bál, že jí otestují liknavě třeba jen na chod bez zátěže či na starší 3D hry – ty totiž stále běžely v pohodě. Naštěstí se tak nestalo, technik v obchodě diagnostikoval stejnou závadu a tak je nyní karta poslána k distributorovi MSI na reklamaci, kde je zatím necelé dva týdny.

Takže kdybyste ve vašem počítači zaslechli nějaké cvrlikání, tak vězte, že to není dotěrný hmyz ve svém novém techologickém domečku, ale blížící se porucha elektroniky na některém komponentu. Stejně tak totiž mají cívky např. základní desky či některé zdroje. Jsem zvědavý, jak bude reklamace vyřešena, protože moje grafická karta řady 660 už se nevyrábí. No, v MSI mohou mít nějaké referenční kusy, ovšem já bych byl spíše vděčný za vrácení peněz, protože bych zakoupil zase krapet silnější kartu asi ze sedmistovkové řady. Takže s nějakým jeden a půl tisícovým doplatkem. Jakmile bude reklamace vyřešena, dám vědět.