Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

yurbudsminiDocela dlouho jsem řešil nějaká slušná sluchátka, v nichž by se dalo pohodlně běhat tak, abych nemusel každých 100 metrů nasazovat vypadlý repráček z ucha. Sluchátka přes hlavu jsem nechtěl, protože jsou moc veliké, hlava se mi pekelně potí a nelze je moc pohodlně používat s kšiltovkami, jež právě kvůli pocení stále nosím. Řešením tak zůstaly jen pecky, ty mi ovšem v jakémkoli provedení prostě po chvíli vypadnou z ucha. A pecky s háčkem za ucho jsem zase nechtěl z důvodu odírání kůže při delších bězích.

Nakonec jsem nedávno narazil na mně naprosto neznámého výrobce sluchátek Yurbuds. To je americká firma, specializující se na sluchátka pro sportovce a běžce obzvláště. Dokonce mají dovoleno používat ve své výrobní řadě logo IronMana, toho času jednoho z nejnáročnějších závodů světa, kde se prý sluchadla testovala. To by pořadatel slavného triatlonu asi nedovolil jakékoli šitce, tak jsem zpozorněl, ale stejně tomu moc nevěřil. Yurbuds ale vyvinul patentovaný systém speciálních náušníků, které se jako spirála tak trochu zavrtají do ucha.

Ten je skoro pro všechny jejich produkty stejný. Jakkoli jsou pevné části sluchátek s reproduktorem podobné jako jiná sluchátka, právě ten pružný silikonový návlek je speciální. Jednak měkký silikon sám o sobě funguje tak trochu jako samolepka, ale vyčnívá z něj taková rouřička směrující zvuk přímo do ucha. Při nasazení strčíte rouru dovnitř ucha (ta přitom vůbec tolik netlačí jako typy, které se náušníkem zcela zastrčí do ucha) a sluchátkem pootočíte o několik stupňů, čímž se opravdu sluchátko naprosto pevně zafixuje v uchu. Prostě drží jak přibyté, i když to tak na první pohled nevypadá, protože sluchátko lze pohodlně a bez násilí vyndat.

yurbudslist

Uvěřil jsem, až když jsem je vzal na svůj první výběh. Po celou asi hodinu rychlejšího běhu mi ani jedno a ani jednou nevypadlo, i když občas podle pocitu a tlaku v uchu jsem si myslel, že mi musí každou chvíli vypadnout. Ne, to je jen přelud, sluchátka vám vydrží trůnit v uchu klidně i při sprintu nebo hopsání po skalách. Navíc i zvukově hrají velmi solidně, mají slušný rozsah a čistý přednes, byť takový rozdíl oproti lepším mobilovým sluchátkám to zase není. Jak říkám, nic pro audiofily. Ti ale asi budou těžko poslouchat svoji vážnou hudbu ve FLACu při ufuněném běhání, že?

Takže to jsou u mne první sluchátka, která drží při běhu i ve zapoceném uchu jak přibitá, jsou omyvatelná a potu i vodě odolná, lehká a pěkně hrají. Jenže má to několik háčků. Předně lesklý silikon je mucholapkou na drobné nečistoty, takže když sluchátka položíte na koberec, tak na nich máte plno bordelu. No, zase lze sluchátka či odnímatelné náušníky normálně umýt pod vodou. Horší je, že u tohoto modelu výrobce nedodává žádný kolíček na fixaci plandajícího kabelu, což je obrovská škoda. Kablík totiž pro běhu dost poskakuje a drobně tahá za sluchátka, což je sice ven nevyvrátí, ale je to nepohodlné.

A co více, silikonové náušníky při běhu stále drobně vržou, což je při menších hlasitostech opět docela protivné. Kolíček jsem na sluchátka použil z mého mobilu, ale s vrzáním nic udělat nemůžu. Sluchátka disponují mikrofonem a vícefunkčním tlačítkem, takže se dají použít jako hanndsfree k libovolnému mobilu a lze také ovládat přehrávání a skákat po skladbách. Hlasitost umí seřizovat až dražší model, ty mé to neumí. Je ovšem nutno připomenout, že přeskakování skladeb hodně zlobí a často se místo toho provede pauza. I přes těch pár mušek jsem ale se sluchátky velmi spokojen, protože drží v uchu jak přibité, byť si za patentovaný systém náušníků výrobce účtuje vyšší cenu kolem jedné tisícovky.

Stránky sluchátek Yurbuds jsou zde