Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

birdsofpreyTak se slovutná letecká série dostane i na konzole, ovšem samozřejmě s patřičnými úpravami pro arkádovější zaměření a jednodušší ovládání. Po vyzkoušení dema jsem ale došel k závěru, že IL-2 do žánru nepřinese asi vůbec nic nového a zařadí se po bok dřívějších her typu Blazing Angels. Hratelná ukázka nabízí úvodní tutoriál v kokpitu Spitfire Mk. II nad anglickým územím, což znamená tři mise, které vás uvedou do zákulisí ovládání letadla a jeho funkcí.

Plná hra pak ještě nabídne trénink, tedy možnost volného letu nad zvolenou krajinou a výběr z jednotlivých 50 misí kampaně, kterážto samozřejmě samostatně taktéž nechybí. Tu v demu představuje dvojice úrovní, z nichž první je situovaná do období německého útoku na Dover a druhá zas do operace v Ardenách. Zajímavé je, že v nejjednodušším nastavení jsou otáčky motoru nastaveny spolu s ovládáním letounu taktéž na druhou analogovou páčku, když se dříve vžilo namapování na jeden z čelních trigerů.

Ve třech kamerách nechybí pohled 1. osoby ani animovaný kokpit, přičemž vždy je k mání možnost volného rozhledu. Podle náplně se dá ještě usuzovat, že ze zbraní budete mít k dispozici jak obligátní kulomet, tak i bomby a později i neřízené rakety pro palbu na pozemní cíle. I pro takové útoky se pak bude hodit přiblížený pohled, který dočasně zlepší přesnost střelby díky lepšímu výhledu před letoun. Celkový počet letounů by měl dát číslo 40, a to včetně bitevníků a těžkých bombardérů.

Během kampaně se pak podíváte do půl tuctu velkých bitev 2. světové války, od letecké bitvy o Británii, přes stalingradský kotel, spojeneckou invazi na Sicílii, boje na Korsunu u Dněpru, až k Ardenám a finále v rozstříleném Berlíně. Jediné dvě novinky v žánru tak vidím jednak ve třech různých konfiguracích ovládání. První nejjednodušší je jasně arkádového způsobu, kdy jedinou páčkou uřídíte všechny směry letu. Realistický model už přidá další prvky a konečně režim simulační jednak zakáže pohled za letadlem a druhak přidá do řízení i klapky a křidélka.

Druhou novinkou je pak simulace vývrtky, do které se letoun může docela klidně dostat, ovšem její vybrání není již nic jednoduchého. Co si pamatuji, tak v leteckých arkádách pro konzole jsem vývrtku neviděl. Nicméně i přesto tak vidím v IL-2 pro konzole jen další z řady stále stejných druhoválečných letadélek bez nějakého revolučního prvku. Samo slavné jméno v tomto případě tak nemusí na hráčský zájem stačit, když nová a drahá hra nabídne zřejmě jen stále to samé nebeské střílení, které si můžete snadno opatřit v jednom ze starších titulů za mnohem nižší cenu.

Oficiální www stránka IL-2 je zde.