Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gamepageV jednom z budoucích lednových dílů herního pořadu GamePage České televize budu hostovat jako recenzent DJ Hero. Spolu se mnou Ondra Broukal pozval i Bélu Nemeshegyiho, toho času profi DJ, moderátora a taktéž bývalého herního novináře (nyní komentuje i motorsport na Eurosportu). Já jsem tedy byl při natáčení za hráče a Béla zase za profesionální mistry pultu, aby porovnal, jak se hra blíží svému předobrazu.

Naše vstupy se natáčely ve velkém sále, tedy nikoli ve studiu, což bylo kvůli připravené televizi a stolkům se zásuvkami pro aparaturu DJje. Béla tak měl připraveny dva gramofony s mixákem, zapojené do malého kombíčka, což mu chvilku trvalo, než to všechno pozapojil a odzkoušel. Já si mezitím vybalil své nádobíčko, drahou Renegade edici DJ Hero zapůjčenou od obchodu Surtep.cz, která je vložená ve velkém a těžkém kufříku, z nějž se pak stane pultík pro gramofon.

Po zapojení se počlo natáčet. To celkem zabralo asi necelé dvě hodiny. Zjistil jsem, že se jede prostě natvrdo, bez žádného maskování, nebo dlouhých zkoušek. Prostě si tam za to stoupni, a mluv. Tak Béla roztočil své gramofony a počal mixovat jako v klubu, z čehož budou záběry, kterak skutečný DJ pracuje. Při tom pak do kamery vysvětloval, co všechno musí dělat a k čemu jsou ta podivná hejblátka. V sále se na tyto záběry zhaslo a rozsvítily se pouze bodové reflektory, tak to snad bude v televizi trochu evokovat prostředí diskotéky.

Pak jsem Bélu briskně zaškolil do tajů ovládání DJ Hero (cítíte v tom tu absurditu, že já, jakožto naprostý DJský analfabet, jsem kovanému profíkovi ukazoval, jak se scratchuje? :-)). Kvůli tomu, aby bylo na kameru vidět více triků, co hra vyžaduje, musel jsem i poprvé zvolit vyšší obtížnosti, protože na ty nižší by bylo v televizi vidět ze hry hrozně málo, protože další triky se objevují až na vyšší levely. Béla se po pár mixech vyjádřil, že je to dost těžké a mixování v klubu je lehčí. No však, protože tam vám nikdo nediktuje, jak máte přesně hrát.

djherogenegade

DJ Hero Renegade Edition ve fešném kufříku

Po tom, co si to Béla vyzkoušel, jsme se před kamerou sešli za pultíkem DJ Hero oba dva, Béla hrál a diskutovali jsme spolu o hře dočista pěkně, že jsme ani nějakého moderátora, nebo režii nepotřebovali. Béla se do toho pomalu dostával, já mu vysvětloval do kamery funkce hry, načež pak sám řekl svůj vesměs kladný názor na DJ Hero, jehož gramofonek se prý hodně blíží tomu skutečnému i mixáku (obé je vlastně v herní periferii spojeno do jednoho celku). Nicméně podle jeho názoru je mixování podle předpisu v DJ Hero díky tomu vlastně zcela něco jiného, než profesionální dýžejing.

Pak přišla řada na mě, kamera zabírala jednotlivé detaily gramofonu, zatímco já hrál a nakonec jsem ještě provedl stručné představení a zhodnocení hry z mého pohledu. Následovalo už jen zbalení fidlátek, pozdravení na chodbě přicházejícího Roberta Záruby a Aleše Hámy, načež jsem pak doma zjistil, že jsem v tom sále nechal svetr. Myslím pěkný nápad, že se pozve do studia profesionál, který má k dané hře vztah, však Ondra možná něco podobného připraví s Tony Hawk: Ride, u něhož je připalena replika skateboardu.

O DJ Hero jsem psal v minulém příspěvku zde.