Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

kaze banner

 

26. března 2021 vyšla velmi pohledná plošinovka Kaze and the Wild Masks, která vzdává hold slavným videoherním značkám stejného žánru zejména z devadesátých let. Nová hra se inspirovala u takových velikánů, jakými jsou např. Donkey Kong Country, Rayman či Super Mario World. Takže znovu ctí pixelartovou grafiku z bočního 2D pohledu, nicméně nyní velmi detailní, pastelově barevnou a opravdu pěknou. Dobrodružství má českou lokalizaci a odehrává se na podivuhodných plošinkových Krystalových ostrovech. Hlavní hrdinkou je nebojácná králice jménem Kaze, jež musí na ostrovech dovedně hopsat a čelit při tom zakleté a oživlé obří zelenině, která opravdu, ale opravdu nechce zplesnivět.

Různé nové dovednosti Kaze dodávají, podobně jako u řady Crash Bandicoot, divoké masky, s nimiž se může vydat např. pod vodu (to se navlékne do žraločího), do vzduchu s orlí maskou nebo zasprintuje jako ježek Sonic s maskou hbité ještěrky. Nemůže samozřejmě chybět přes padesát bonusových úrovní s obzvláště velkou úrodou diamantíků, jež tu zastupují známá jablíčka z Crashe. Hra je velmi podařenou a na retro strunu ladně hrající prvotinou mladého nezávislého studia PixelHive z města Porto Alegre v jižní Brazílii. Celkově na Kaze and the Wild Masks pracovalo kolem 15 vývojářů skoro 5 posledních let, přičemž vývoj byl na tuto menší hru tak dlouhý, protože se koncept několikrát od podlahy předělával od mobilní hry až po výslednou verzi pro GS, PC, PS4, SW a X1.

 

 

Původně měl hlavní roli hrát šedý zajíc ve škorních a v klobouku (taková brazilská obdoba našeho kocoura v botách), zkrátka vymóděný tak trochu po pirátsku, a měl účinkovat v mobilní hře s hrozným jménem Project Bunny. Nicméně, jak se stalo, že Kaze musí bojovat proti zlotřilé zelenině? To máte tak, že králík jeden divoká rád objevoval a prozkoumával tajemné kobky a jeskyně velmi podobně jako daleko slavnější Lara Croft. A tak se svým králičím bratrem Hogem uzmuli starodávný artefakt ve formě velkého prstenu. A co se nestalo! Z prstenu se do ovzduší dostalo staré zlo, které okamžitě zachvátilo Krystalové ostrovy a z poklidných farmářských lahůdek udělalo oživlé zeleninové zombie. Aby toho nebylo málo, tak Hogo byl zaklet a odfičel neznámo kam.

Kaze se tak vydává napříč celými ostrovy, aby probuzené zlo zapudila a k tomu také osvobodila svého zakletého bratříčka. Naštěstí od těch devadesátek není Kaze and the Wild Masks až tak obtížným titulem, neboť má dvě odlišné obtížnosti: jednu pro sváteční a jednu pro hardcore hráče. Hudba také vzdává hold 16bitové éře, když ve hře uslyšíte na pětadvacet syntetizátorových skladeb. Kaze and the Wild Masks jako rozpočtově i produkčně menší titul není zdaleka tak dlouhý jako jeho předobrazy, ale i tak přes třicítku jednotlivých úrovní zasazených do různých částí ostrovů včetně země, vody i nebe dokončíte zhruba za nějakých 6-8 hodin, což za cenu PC verze lehce nad pětistovku (19,99 EUR) není úplně marné.

 

 

A pokud budete hledat a sbírat úplně všechny diamanty na 100 %, tak můžete počítat klidně i s dvojnásobkem, byť už se objevují speedruny, kdy šikovní hráči dohopkali k závěrečnému bossovi za necelou hodinku a čtvrt. Přitom ovládání Kaze je naprosto triviální: kromě běhu tu máte ještě výskok, pomalé plachtění na uších z Raymana a útok ve vrtuli jako z Crashe. Ano, Kaze and the Wild Masks můžete brát jako na(s)prostou kopírku slavných starých i nových her, a ono to tak skutečně je. Nicméně si myslím, že když je koncept hry povedený, tak to u menší nezávislé hry od milovníků klasických plošinovek ani nevadí. Však se podívejte na Project Wingman, jaký je to pašák, přitom z něj vykrádačka Ace Combatu přímo sálá! Každopádně si zkuste demo Kaze a uvidíte. Pokud máte rádi náročnější plošinovky na staré notě, tak vás Kaze jistě potěší.

 

kaze facts