Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

minininjaslogoZ této na první pohled docela nenápadné akční adventurky pro všechny se vyklubala najednou po kratším hraní docela pohodová a příjemná hříčka, míchající několik žánrů do takové pěkné a oddechové hry. Klišé o záchraně světa hodných zvířátek ze spárů zlého a temného samuraje sice nechybí, ale jinak je putování s šesticí povedených hrdinů-malých nindžíků (volně se mezi nimi můžete podle situace přepínat) zábavná kratochvíle.

Možná škoda, že distributor Cenega vytvořil pouze český manuál a nikoli titulky, pak by hra byla přístupnější možná ještě více směrem dolů (jinak od 7 výše). Ale asi se nepředpokládají velké prodeje, takže to chápu, však hra nemá nijak velký marketing. Snad jen těch překlepů a pravopisných chyb mohl být návod při pečlivější kontrole ušetřen. Každopádně mě hra překvapila svým laskavým humorem a solidní rozmanitostí i hloubkou.

Je praktické, že Hiro, jakožto hlavní charakter (ta pšššt postavička) kdykoli vytáhne z kapsy svůj čínský klóbrc (ta známá wok pánev na hlavě hlavně z Vietnamu) a dokáže jej vtipně využít. Tak třeba do něj skočí a použije ho jako loďku, nebo sáňky na sněhu. A taktéž se za něj může schovat jako za štít. Potěšila mě i drobnost v podobě rybářského prutu, kterým si chytíte nějakého toho kapříka Koi, jenž vám samozřejmě jako jídlo doplní srdíčka života. A nadlábnete se tu i tradičního suši. Mimochodem to mají v Arkádách na Pankráci nejlepší a nejlevnější.

Po neomezené meditaci se vám zase rychleji doplní magická síla pro sesílání kouzel (kouzel a zbraní je hra plná) a průvodce vám také naznačí aktuální úkol včetně šipečky za jeho směrem; nikdo se tu neztratí. A štěbetání nepřátelských samurajů, což jsou vlastně zakletá zvířátka, je výborné. Vy tak na svém putování tudíž nikoho nezabíjíte, jako ho spíše osvobozujete nebohé dušičky. Přitom k tomu ani nepotřebujete nabušený počítač, nindžové se spokojí s jakýmkoli dvoujádrem, gigovou pamětí a jakoukoli grafikou pár let zpět.

Na tom pak titul rozjedete na všechny detaily i vyhlazování nejméně ve 1280 x 1024 bodech. Pouze na PC doporučuju o pár bodíků stáhnout gamu, protože pak teprve barvy dostanou svoji sytost a hra bude i na monitoru pěkně barevná jako je na konzolích. S přihlédnutím k nasazené nižší ceně a možnosti stále dostat jako bonus krásnou figurku Hira, než dojdou zásoby, jsou nindžové myslím solidní nabídkou nejen pro menší hráče. Však se na tu pěknou figurku podívejte sami:

 

hiro1

 

hiro2

 

hiro3