Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

První čtvrtletí letošního roku je velmi úrodné na arkádové závodní hry, i když těch menších značek, protože snad nepamatuji jiné období, kdy by během tří měsíců vyšlo tolik závodních arkádiček. Že je jejich kvalita v drtivé většině průměrná až podprůměrná, to je jiná věc, nicméně od února si můžete zahrát Monster Energy Supercross: The Official Videogame a Gravel od italských Milestone, v současném měsíci vyšel Burnout Paradise Remastered v podání anglického dua Criterion/Stellar, spolu s TT Isle Of Man: Ride on the Edge od francouzského Kylotonnu. Takže již pátou arkádou letošního roku je čerstvě vydaný MX vs ATV: All Out, který již tradičně vyrábí interní studio rakouského vydavatele THQ Nordic jménem Rainbow Games z USA. A to má letos ještě vyjít Dakar 18 od anglických BigMoon Entertainment, dále duchovní nástupce série Rollcage pod názvem Grip, jehož finišují Kanaďané z Caged Element a Kylotonni chtějí vydat ještě čtvrtý díl do slavné řady V-Rally.

MX vs ATV je sice obecně řada spíše průměrných videoher, jenže své publikum si vždy najde. Série začala svoji štaci již před 13 lety titulem MX vs ATV: Unleashed a od té doby vyšlo na různé platformy již celkem 8 dílů, takže můžeme brát (a tvůrci se tím také chlubí) řadu MX vs ATV jako největší motorkářskou sérií současnosti. Navíc do ní klidně můžeme započítat ještě předchozí šestidílnou sérii ATV Offroad Fury, jež udělala skvělou kariéru zejména na PlayStation 2 mezi léty 2001 až 2008. MX vs ATV je vlastně nástupcem této značky a první díly z ní přímo vycházely. 14 vydaných her během 18 let značí, že si tyto terénní arkády své hráče vždy našly, i když hlavně v případě pozdější řady MX vs ATV už o nějaké velké kvalitě můžeme v klidu pochybovat. Přijde mi, že tvůrci z Rainbow Games jsou takoví zámořští “milestoni”. Také skoro každý rok na trh lifrují nové a nové díly, nicméně skoro vždy se na vrchol žánru dívají hodně zespodu.

 

 

Typickým příkladem je i aktuální osmý díl MX vs ATV: All Out, obsahově neskutečně nabušená hra, která ale strádá po technické stránce. Je vidět, že hlavní platformou jsou konzole, protože v grafice nelze nastavit prakticky nic, v menu nefunguje myš a podobně hra neumí zobrazit ikony kláves pro ovládání, jen symboly ovladače (X360), i když ho nemáte ani připojený. Podobně jako u her od Milestone se znovu ukazuje, že použitý Unreal Engine se na rychlé pohybové hry prostě nehodí. Přitom grafika je na poměry série velmi solidní a rychlá. Jelikož ani nejde aktivovat synchronizace či zámek snímkování, tak mi hra na mém PC běží kolem 100 FPS. Bylo by ale mylné MX vs ATV: All Out za horší technickou stránku se zjednodušenou fyzikou jízdy zatracovat. Protože lákavého obsahu je v této hře doslova plná nůše!

Vaší základnou je motorkářský ranč „Flying Moto Ranch”, umístěný někam do severoamerického zapadákova. Jedná se o slušně velké a plně otevřené hřiště s různými trasami, okruhy a skokánky, v němž se můžete jednak svobodně projíždět a testovat svá vozidla a jednak zde najdete interaktivní tutoriály a cvičební jízdy pro všechny herní režimy, co jich hra obsahuje. Část ostrých závodů je pak taktéž umístěna do různých částí tohoto motorkářského centra, stejně jako sběratelský prvek v podobě 25 ozubených koleček, jež jsou rozmístěna ve výšce, kam musíte napřed přesně vyskočit. Tradičním prvkem MX vs ATV je mix motokrosových motorek a čtyřkolek, k nimž se letos přidává také třetí kategorie pracovních čtyřkolek UTV (Utility Terrain Vehicle), což jsou quady buginkového typu s ochranným rámem a stříškou. Vždy si můžete volně stanovit, jaké kategorie a kubatury (125, 250 a 450 ccm) pustíte do závodu či jízdy, případně jaké zmixujete dohromady – povoleno je úplně vše, k dispozici je 15 různých kategorií a mixů.

 

 

MX vs ATV nabízí 5 herních režimů: nutným základem jsou časovky a rychlý závod, nechybí ale ani lokální multiplayer pro dva skrze rozdělenou obrazovku, online multiplayer až pro solidní počet 16 jezdců v jednom závodě se 7 typy jízd a konečně i déletrvající mód tzv. sérií, což je tady taková lehká kariérka, kdy odjedete jeden balík závodní série, načež se vám zpřístupní další v pořadí, a tak dále a tak dále, než vás to přestane bavit. Série obsahují solidní počet 17 turnajů (sérií), jež zastřešují celkem 170 jízd a závodů. Volitelně je k dispozici také trénink a kvalifikační jízdy. Ale pozor, ty tu jsou většinou v podobě hromadného startu a nikoli jako časovka pro jediného jezdce na trati! Po stránce herních režimů je tak MX vs ATV: All Out hodně bohatou hrou, což potvrzuje také dokonce 6 různých disciplín terénního motorsportu.

První je Supercross, který se jezdí na 17 licencovaných motokrosových arénách a stadionech výhradně v USA. Je to vlastně to samé, co zobrazuje konkurenční Monster Energy Supercross: The Official Videogame. Připomínám, že se na trati podle vašeho výběru mohou potkat jakékoli kategorie vozidel, takže spolu mohou jet jak motorky různých kubatur, tak i dvoustopá vozítka. Disciplína National je velmi podobná. Také jsou to krosové okruhy (nyní jich je 12), ale již ve smyšlených venkovních lokacích, takže jsou rychlejší a rozsáhlejší než užší a zcuchanější tratě v Supercrossu. Třetí disciplína Opencross vlastně kombinuje oba výše zmíněné typy do jedné kolonky, takže pokrývá haly, stadiony i venkov, zatímco Waypoint je takový orientační závod na 13 širých a plně otevřených prostorách, když musíte navigovat mezi desítkou průjezdních bodů pěkně jeden po druhém, kdy se objeví další až po dojetí do předchozího.

 

 

Nemůže chybět ani Freestyle, v němž už jen podle názvu lehce identifikujete jízdy na omezený čas. Zde máte za úkol předvést ty nejtěžší skokanské triky a kaskadérské kousky, a to v 6 fantasy arénách plných překážek, nájezdů a skoků. A poslední šestou disciplínou je nejobyčejnější Freeride na 27 nereálných i reálných tratích (vždy umístěných do USA, jiné kontinenty tu bohužel nejsou), což je prostě jen volná projížďka úplně bez nějakých soupeřů, limitů a úkolů. Jezdí zde až 16 účastníků v jedné jízdě, ale disciplíny samozřejmě nemají své striktně unikátní tratě, nýbrž využívají třeba různé varianty a části stejných lokací. Nicméně i tak má MX vs ATV: All Out vskutku obří nabídku 41 unikátních prostředí, byť umístěných výhradně do té Severní Ameriky. MX vs ATV: All Out je sice technicky průměrná až podprůměrná hra, nicméně obsahu má na rozdávání a díky mnoha kubaturám, okruhům, režimům a motoristickým disciplínám se tu nechá zábavně najezdit tisíce kilometrů v sedle i sedačce. Ve spolupráci se serverem Zing.cz již připravuji podrobnou recenzi.