Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

wiiJiž za pár dní k nám nedlouho po oficiální premiéře Xboxu 360 vtrhne další nová konzole, tentokráte poněkud usedlejší Nintendo Wii. Docela jsem se na toto zařízení těšil, zejména kvůli revolučnímu ovládání, nicméně dnes můj zájem docela ochladl, zejména poté, co jsem se dozvěděl čerstvé údaje o našem domácím launchi a cenách. Všeobecně se očekávala poměrně příznivá cena, ovšem nakonec se bude u nás Wii prodávat za ukrutných 7999,-! Kdybych se právě teď rozhodoval mezi Xboxem 360 a Nintendem Wii, volil bych bez rozmýšlení vyspělejší konzoli od Microsoftu, protože dostačující Core verzi si můžete koupit jen o tři stovky dráž!

Systém ovládání Wii je jistě skvělý, ale zdatnou konkurencí jsou výborné hříčky na Playstation 2, zejména pro kamerku EyeToy, nebo kytarové eskapády Guitar Hero. Navíc PS2 nabízí obří portfolio klasicky ovládaných her, což Nintendo zřejmě nikdy nebude. Když se oprostím od herní stránky, tak Xbox disponuje znamenitým interfacem, širokou podporu médií, včetně propojení s PC a přehráváním DVD, stejně jako v budoucnu těžko překonatelnou službou Xbox Live, za kterou si Microsoft zcela vyjímečně zaslouží potlesk.

Jsem přesvědčený, že ani budoucí Playstation 3 a Nintendo Wii už vůbec tuto perfektně fungující službu nepřekoná. Navíc Wii podporuje pouze bezdrátové sítě Wifi, kabelem ji normálně do internetu nepřipojíte. Oproti Xboxu přináší internetový prohlížeč, streamování zpráv a počasí, a tvorbu vlastních postaviček (avatarů). To je sice dobré, ale ani jedna ze zpravodajských služeb u nás zatím fungovat nebude a jsem zvědavý, jestli bude prohlížeč alespoň korektně zobrazovat diakritiku.

Jde o to, že v případě Xboxu, dostanu i u lehce rozšířitelné Core verze mimořádně technologicky vyspělé a výborně pracující zařízení, které mi poskytne obrovské množství služeb a zábavy. Kromě her pro oba Xboxy, si můžu konzoli připojit do domácí sítě a stahovat/streamovat média ze svého počítače, či síťového disku. Přehraju si jakýkoli disk s hudbou, obrázky, či filmem a bez potíží připojím prakticky všechny USB klíče, “flashky”, přenosné disky i videokamery a fotoaparáty, ze kterých se mi okamžitě načtou všechna média.

Nic takového Nintendo Wii kromě načítání fotek neumí, docela mě rozesmála prezentace funkce prohlížení obrázků z digitálů přes čtečku SD karet. Proč proboha neumí Wii číst rovnou všechny hojně používané paměťové karty? S dovolením, čtečka pouze jednoho typu je mnohým uživatelům digitálních foťáků k ničemu. Neřekl bych ani zblo, kdyby dovozce Conquest nasadil nějakou solidní cenu, ale chtít osm tisíc za Wii, což je prakticky stejná cena jako za Xbox 360, je dle mého dost nehorázné. Zřejmě dovozce sází na neortodoxní ovládání, které by mělo přivést kupující do krámů po celých houfech, protože ovládání je koncipované opravdu pro celou rodinu.

Jinak v den launche bude k dispozici 18 titulů, mimo Wii Sports, který bude zdarma v balení s konzolí. Více než polovinu tvoří pouze předělávky multiplatformových her z jiných konzolí, exkluzivních titulů je pouze 7, když počítám i Wii Sports. A opět budu srovnávat. Poslední Splinter Cell na Xbox 360, jako jedna z nejlepších her na tuto konzoli a lepší alternativa k méně vytříbené PC verzi, stojí 1599,-. Ta samá hra pro Wii se vzhledem jak na starším Xboxu, ale s předělaným ovládáním, stojí ještě o 400,- více! Naprostá většina launchových titulů atakuje hranici dvou tisíc. Pro mě opět jasná volba, jaké platformě z nových strojů dát přednost.

A do třetice mě “hrotí” nasazené ceny za příslušenství, přesněji řečeno za kabeláž. Ceny ovladačů jsou ale velmi příznivé, např. Classic controller stojí slušných 699,-. Jak RGB Scart kabel, tak i komponent (je vůbec potřeba?) stojí shodně bez koruny jeden tisíc. Při uvedení Xboxu 360 na trh tolik nestál ani stejný kabel od Microsoftu. Výrobní cena těchto vodičů je přitom jen několik desítek až stovek korun, podle použitých prvků a materiálů drátků v kabelu. Alespoň mě tedy po Nintendu Wii docela přešla chuť, ale věřím tomu, že plno hráčů jiný způsob ovládání osloví a že vydaných peněz nebudou litovat, ovšem pro mě je to stále málo “value for money”.

Oficiální www stránka Nintenda Wii.

Česká oficiální www stránka konzole.
Aktualizováno:

Nabízím ještě jeden zajímavý názor na koncept ovládání Nintenda Wii.