Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Nedávno obohatil náš mediální trh nový tištěný herní časopis, který se rozhodl pro podporu Nintenda u nás vydávat přímo jeho distributor, kterým je Conquest entertainment a.s. Premiérové první číslo už je venku, ale vzhledem k tomu, že je magazín zcela zdarma, tak ho nenajdete na stáncích a v trafikách, ale ve vybraných kamenných obchodech, jakými jsou sítě Game (JRC), Gamescape, Gamehouse a Puntanela.

Časopis má slušně kvalitní obálku z křídového papíru a poměrně hodnotné jsou i vnitřní stránky, byť vzhledem k udržení cenových nákladů už z hodně tenkého papíru. Je jasné, že NMAG ( asi zkratka Nintendo Magazín) se věnuje výhradně platformám Nintenda. Reklamu najdete pouze na třech stranách obálky, uvnitř žádná inzerce již není, což je fajn. Je ale trochu podivné, že se NMAG tváří naprosto anonymně. Tiráž o vydavateli zcela chybí a úvodník je podepsaný jako NMAG. Zřejmě nechce o sobě Conquest dávat v magu moc vědět, aby časopis působil nezávisle.

Nicméně pod některými články uvnitř už podpisy jsou. Zmíněni jsou ale jen tři autoři, Pier Kurth, copywriter Conquestu, jenž doposud psal články na Nintendo web nintendods.cz, ten druhý je Karel Kališ, toho času šéfredaktor serveru Doupě.cz a dlouholetý herní novinář, a třetí autor je podepsán jako Kamil Žák (pro mne neznámé jméno). Samotný časopis má včetně obálky 32 stránek, je plnobarevný a rozdělený na tradiční rubriky od novinek, přes preview, recenze, až ke speciálu, jímž tu je 25 let Zeldy. V recenzní části jsou vždy uvedeny plusy a mínusy, hodnotící stupnice je do 100, škála po pěti bodech. Takže verdikty v časopisu oscilují mezi 60/100 (Boom Street / PokéPark 2: Wonders Beyond) až po 95/100 u dvou Zeld a Super Mario 3D Land.

Možná škoda, že se NMAG věnuje už jen konzolím 3DS a Wii, DSka už úplně ignoruje, zřejmě je tato platforma u nás víceméně prodejně mrtvá. NMAG je ale graficky povedený, pěkně barevný a uvnitř navíc skrývá oboustranný plakátek, což za nulovou cenu není věru vůbec špatné. Nicméně časopis vydává sám distributor Nintenda v ČR, což asi není moc velká záruka nestranných a nezávislých recenzí (články jsou ovšem slohově slušné), no skutečnost ukážou až další čísla, jestli hodnocení nebudou spíše vyšší. Každopádně i tak je dobré, že tento časopis pro propagaci Nintenda vznikl, byť už tu jeden podobný magazín o Nintendu byl, ale moc dlouho se neudržel.