Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

portroyale2miniBudovatelsko dobrodružná počítačová strategie Port Royale 2 se dočkala i své zmenšené verze pro mobilní telefony. Jelikož na mobilech patří strategické hry mezi ty nejpovedenější, Port Royale 2 není vyjímkou. Stejně jako u mnohých podobných kousků nemá mobilní Port Royale nějaký významný cíl, vlastně se jen snažíte vydělávat co nejvíce peněz. Ze začátku dostanete lacinou šalupu a laskavého průvodce, který vám vysvětlí funkce a aspekty vlastní hry. Základním stavebním prvkem je tedy nákup zboží (dřevo, látky, maso, cukr, bavlna, rum, atd.) v jednom z přístavů a jeho prodej za dražší ceny v jiném. Akutální ceny nákupu a prodeje jsou přehledně zobrazeny v docích toho kterého města. Tímto se dají vydělat slušné peníze, ovšem pro rozšíření vlivu v Karibské oblasti, kde se hra odehrává, je dobré stavět výrobní budovy a sklady. Do nich si můžete překládat nakoupené zboží z lodi a naopak, přičemž následný prodej komodit přímo ze skladu na tržiště vynese ještě více peněz, než z lodi.

Náhodný prvek pak představují námořní souboje s piráty. Soubojový systém je vcelku povedený, takže lodi se střídají po tazích, kdy je možné omezeně manévrovat do stran a měnit vzdálenost plavby v kole. Obecně musíte manévrovat tak, aby jste nepřítele zasáhli dělostřeleckou palbou, ale aby on při svém tahu na vaši loď nedostřelil. Děla totiž střílí pouze v kuželových výsečích z boků lodi. Po každém kole opět v přehledné tabulce vidíte zbývající “život” obou lodí, počet přeživší posádky, i rychlost lodí pro manévrování. Na výběr jsou střely pro celkové poškození, pro trhání plachet (loď pak nemůže manévrovat) a pro eliminaci posádky, stejně jako při přiblížení je možné protivníkovu loď zahákovat.

Jak se vám zvětšuje konto, jste průběžně povyšováni a časem se můžete objednat i na audienci u guvernérů přístavů, kteří vám mohou svěřit další úkoly, stejně jako štamgasté v přístavních barech. Jde například o dovoz nelegálního zboží do určitého časového limitu (čas ve hře automaticky plyne po dnech), nebo poražení jistého piráta.

Port Royale je tak opravdu povedená verze PC hry pro mobilní telefony s takřka nekonečnou hratelností, i když později dost stereotypní. Ale dlouhé chvilky na záchodě a v čekárně dokáže zpříjemnit opravdu dokonale. 🙂

Domovská www stránka Port Royale 2 Mobile je zde.

U nás jsem Port Royale ke stažení nikde nenašel, nicméně si hru můžete zakoupit a stáhnout do vašeho mobilu například zde.