Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

pacific rails banner dark

 

V roce 2019 uplynulo přesně 150 let od dokončení železniční trati z východního pobřeží USA až k západnímu, tedy napříč celými Spojenými státy. Na motivy této události kanadský vydavatel Vesuvius Media vydal deskovou hru Pacific Rails Inc., v níž se stáváte prezidentem vlastní americké železniční společnosti, abyste se zapojili do souboje o prvenství v položení kolejí z jednoho pobřeží USA na druhé. Návrh této přístupné rodinné hry vytvořil začínající australský designér Dean Morris, jenž jinak žije v Anglii, pro něhož je Pacific Rails Inc. jeho první prací v žánru deskových her. Ilustrací se ale zhostil naopak velezkušený kanadský malíř Damien Mammoliti jakožto respektovaný ilustrátor velkých deskovek série Brass, Sorcerer City či u nás v češtině vydaného titulu Zaklínač: Dobrodružná hra.

Jeho obrázky dále zpestřují např. stolní hardcore RPG Fallout: Wasteland Warfare a z hlediska videoher Damiena často využívají velcí distributoři pro doprovodné ilustrace a storyboardy. Jeho práce tak najdete v titulu Zaklínač 3: Divoký lov, řadě The Elder Scrolls a Overcooked či v sérii plošinovek s ježkem Sonicem. I když Pacific Rails Inc. nemá česká pravidla, tak ta anglická nejsou nijak obtížná, takže pokud vládnete alespoň základní deskoherní angličtinou (action, card, token, train, worker atd.) s pochopením hry problém mít nebudete. Přehledně situovaný manuál má 20 stránek a stáhnete si ho ZDE. Navíc herní materiál neobsahuje žádný text, pouze pěkné Damienovy obrázky. Hra Pacific Rails Inc. samozřejmě byla nejprve úspěšně uvedena na Kickstarteru, když tam v kampani minulý rok vybrala skoro 100.000 dolarů.

 

  • Platforma: stoly a podlahy
  • Datum vydání: 1. 10. 2020
  • Vydavatel: Vesuvius Media (Kanada)
  • Žánr: výstavba železnice
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ano (2-4 hráči)
  • Herní doba: 45-90 minut
  • Přístupnost: 14+
  • Hmotnost: 1,52 Kg
  • Rozměry krabice: 280 x 280 x 65 mm
  • Cena: od 900,-

 

Pacific Rails Inc. jako trojkombinace

Pacific Rails Inc. vtipně do jednoho titulu kombinuje rovnou trojici deskoherních žánrů od strategického umisťování pracovníků (zde spíše závozníků) přes hospodaření se surovinami až po finální stavbu vlaku a železniční tratě. Většina z toho se odehrává na přehledném herním plánu rozpůleném na dvě odlišné části. Zatímco v dolní polovině si na stylizované mapě USA stavíte svoji železniční trať, nahoře si v průmyslové čtvrti města napřed svými závozníky zaopatřujete suroviny (železo, dřevo a střelný prach), z nichž si zase v jiných továrnách následně necháváte vyrábět ze železa koleje, ze dřeva mosty a střelným prachem prorážíte tunely. Kromě toho v horní části plánu získáváte dolary na lobování (čti využívání akcí) v americkém kongresu. Ze všeho nejdříve tedy musíte získat materiál na stavbu své části transkontinentální železnice.

K dispozici máte podle počtu hráčů až 6 závozníků (figurek dělníků), které po jednom ve svém tahu posíláte do různých továren v průmyslové části města. Akce té které továrny získáte jak při nasazení závozníka, tak i při jeho stažení. Figurky se umisťují na políčka se stopami kolem továren, takže kolem jedné fabriky můžete mít klidně dva a více závozníků, což znamená více akcí a surovin, protože za každého je jedna. Měli byste si tak napřed strategicky rozmístit své první figurky k továrnám, abyste ve svých dalších tazích mohli těžit z vícero závozníků a dostávat tím více surovin a konstrukcí. Vaším cílem není ani tak jako první spojit železničními tratěmi východ se západem USA, i když je za to slušná porce 15 vítězných bodů, jako spíše získávat body za stavbu tratí, nádraží a telegrafních stanic na mapě, protože vyhrát může klidně i někdo jiný než ten stavitel, jenž jako první propojil strany a tím ukončil partii.

 

pacific rails inc components

Vše, co najdete v krabici

 

Jenže k tratím, nádražím a telegrafkám vede dlouhá cesta. Nejprve potřebujete suroviny: železo na koleje, dřevo na mosty a střelný prach na tunely, případně peníze na lobbing. Všechny tyto komodity si ukládáte na své hráčské desky ve formě lokomotivy s vagóny, takže místa je hlavně zpočátku zoufale málo. Nicméně za první tři postavená nádraží si za svoji lokotku s tendrem připojíte další tři vagóny, které celkový počet míst na náklad navýší z prvních 6 až na 15 políček. I tato kapacita se ale později často rychle naplní. Když už máte na vlaku naloženou nějakou tu zásobu materiálu, vyšlete své závozníky zase do jiných továren, přičemž výrobny vám ze železa ukovou koleje, ze dřeva stlučou mosty a za střelný prach najmete střelmistry pro kutání tunelů. Až pak, když máte na vlaku místo surovin naložené tyto železniční konstrukce, pak se konečně můžete začít věnovat výstavbě vlastní trati.

K tomu slouží opět jeden tovární distrikt, v němž si pomyslně najmete dělníky, ale pozor, vždy musíte mít dostatek dílků trati s kolejemi (ty se staví na pláně), mosty (nad vodou) a tunely (pod horami) pro vedení až do zvoleného městečka na mapě! Nelze postavit třeba jeden jediný dílek kolejí s tím, že ty další doplníte v následujících kolech. Zatímco od vaší startovní pozice na okraji plánu je nejbližší město vzdálené jen jedno políčko, uprostřed mapy už potřebujete vézt na vagonech konstrukce až na pět dílků dráhy najednou, protože městečka jsou od sebe již hodně vzdálená. Právě za výstavbu a prodlužování železnice dostáváte vítězné body. Jeden dílek dráhy (kolej, most, tunel) znamená 1-2 body, přičemž za telegrafky (ty se staví na městech stejně jako nádraží) dostáváte stále více a více bodů, jak si je odebíráte ze své hráčské desky s lokotkou.

 

pacific rails inc engine pacific rails inc workers pacific rails inc route

Základ hry: vylepšování vlaku, umisťování figurek a stavba železnice

 

Čím více stavíte, tím více dostáváte

Pokud ve městech postavíte místo telegrafní stanice nádraží, za něj sice žádné vítězné nedostanete, ale podobně jako u telegrafů si zase odebíráním nádraží z hráčské desky (lokotky) odemykáte větší počet surovin, které si berete z továren. Počet kusů obdrženého materiálu totiž závisí jak na počtu vašich závozníků u zvolené továrny, tak i na umístěných nádražích a dokonce další suroviny dostanete při zakoupení destičky vylepšení vagonu, kdy každý vagon uveze jednu destičku. Velmi obdobně to funguje i u výrobních provozů, v nichž měníte materiál (železo, dřevo, prach) na konstrukce (koleje, mosty, tunely). Do vagonů si můžete najmout specialisty (ti sedí za okýnky), kteří vám dovolí v jednom tahu vyrobit více konstrukcí (samozřejmě musíte mít příslušný počet surovin).

Není výjimkou třeba v jednom tahu naložit až 6 želez, to vám pak i ten maximalizovaný úložný prostor na vlaku s 15 místy fakt fest rychle dochází. Asi vám došlo, že po několika kolech nasazování závozníků do továren v průmyslové čtvrti začne být dosti těsno, protože počet políček pro figurky je omezený (3-4 na továrnu, celkem má čtvrť 12 míst pro 9 továren). Takže si pak jako prezidenti začnete pěkně lézt do zelí, když vám třeba soupeř zaplácne poslední volné místečko u továrny, jejíž produkty opravdu zrovna teď nutně potřebujete. Naštěstí stále můžete přiřadit závozníka i mimo vyznačená políčka stop přímo na továrnu, to pak všechny figurky okolo vyjmete a vrátíte do zásob hráčům, čímž se distrikt trochu pročistí.

 

 

Většina továren nabízí volitelnou vedlejší akci na zelených políčkách jako doplnění té hlavní, kdy si nakládáte vlak surovinami či konstrukcemi na stavbu trati. Domeček normálně určený pro nádraží tudíž můžete za dřevo postavit přímo na továrně jako vaši pobočku, čímž si opět o jeden kus zvednete příjem komodit z této fabriky. Za dolar si zase postavíte jednu telegrafku do města napojeného na něčí železnici, za což jsou stále lepší vítězné body, případně obětujete jeden soudek prachu a vylepšíte si vagon. Nakonec snadno zjistíte, že pečlivým vybudováním dodavatelského řetězce na začátku partie si v každém kole příjem surovin či konstrukcí nakrásně rozmnožíte tak, že ty věci už nemáte pomalu kde skladovat!

Na továrny si postavíte své pobočky (to je +1 surovina na pobočku), čímž si navíc odkryjete další příjem ze své hráčské desky (až +3 od každé suroviny navíc), dobře rozmístíte závozníky, aby vám jeden zvyšoval příjem z vícero fabrik, vylepšíte vagony (+1 materiál na vagon) a do kupé posadíte specialisty, kteří vám zase postaví další koleje, mosty a probourají tunely nad plán. Zpočátku tak výstavba trati probíhá ještě hodně pomalu, ale zhruba od poloviny partie už se všechno náramně zrychlí, že jsme byli schopni ve dvou hráčích dokončit hru kolem 45 minut (bez započítání přípravy). V tomto bych si postěžoval na velmi drobné žetonky stanic a telegrafek, jež mají navíc vyosený nátisk, a na tenký papír hráčských desek lokomotiv a vagonů, které se zase v rozích kroutí.

 

 

Parádní je ale velký a přehledný herní plán s piktogramy a ikonkami, z nichž si snadno zapamatujete, co se kde dělá a co kde získáte. V krabici najdete kvalitní vložku, díky jejíž přihrádkám vše drží kde má, a snad krom trochu zmatečného bodování postavených tratí jsou pravidla nepříliš složitá a z bohatě ilustrovaného sešitu dobře pochopitelná. Po stránce hratelnosti se Pacific Rails Inc. moc vytknout nedá, pouze mi přijde, že se docela brzo ohraje, protože si do nějakých deseti seancí najdete svůj nejlepší postup a ten pak používáte na všechny další partie. Kvituji ale menší krabici, v níž si nekupujete vzduch a příznivou cenovku hodně pod tisícovku, při tom až na ty drobné a tenké komponenty je hra produkčně slušně kvalitní i v této obyčejné nekickstarterové verzi.

Já zrovna moc deskových vláčkovek nehrál, takže Pacific Rails Inc. můžu porovnat jen s řadou Ticket to Ride (v české verzi Jízdenky, prosím!). Resp. to ani nejde, protože obě hry jsou naprosto odlišné. Ticket to Ride je ale výrazně jednodušší deskovka jak na pochopení tak i na vlastní hraní, v níž nestavíte železnici, jako spíše využíváte již hotových spojení pro své vlakové linky. Pacific Rails Inc. je více strategická, není v ní prakticky žádná náhoda a neobsahuje vůbec žádné karty. Ani nedokážu říct, že by jedna z nich byla výrazně lepší či zábavnější, protože jak Pacific Rails Inc., tak i Ticket to Ride mne baví asi stejně (dobře). Každopádně jako fandu počítačové série Railroad Tycoon a vůbec všech vláčkových her ať už z papíru nebo jedniček a nul mne Pacific Rails Inc. tou svojí trojkombinací dělníků, hospodaření a stavění hodně potěšil.

 

Hodnocení GamesBlogu: 8/10