Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gliehorace banner

 

Když v létě 2019 vyšla nezávislá hra Horace, na první pohled jste si ji snadno zařadili jen jako další obyčejnou pixelartovou 2D plošinovku, jakých každoročně indie studia vyplodí mraky. Jenže to by byla chyba tento unikátní titul minout, protože on rozhodně jen tak obyčejnou plošinovkou není. Příběhová a dobrodružná pixelová 2D plošinovka Horace je dílko pouhých dvou britských vývojářů, Paula Helmana a Seana Scaplehorna. Paula Helmana si jako pamětník ještě pamatuji z titulků kdysi veleúspěšné akční dvojičky podle slavné filmové řady Smrtonosná past jménem Die Hard Trilogy, jež vycházela mezi lety 1996 až 2000 na první PlayStation, Segu Saturn a počítače. Sean Scaplehorn se zase po univerzitě podílel na několika dílech červíčkové ságy Lemmings a stojí za kapesní odnoží Metal Gear Solid Mobile napsanou v Javě pro tehdejší mobily s operačními systémy Nokia S60 a Symbian.

Tohoto novodobého Horace si ale nepleťte s historickou čtyřdílnou sérií stejného jména Horace, jež zahrnovala nepříliš nápadité vykrádačky Pac-Mana, Froggera a dalších značek. Tyto generické a nyní již dávno zapomenuté hry vycházely mezi roky 1982 až 1995 v podání australského studia Beam Software z Melbourne. Tito vývojáři se prosadili až později třídílnou post-apo strategickou řadou KKnD – Krush, Kill ‘n’ Destroy pro PlayStation a PC (1997-1998). Takže se znovu vrátím s tomu současnému Horacovi, jehož jméno je inspirováno starověkým římským básníkem Horatiusem Flaccusem. Tento protagonista je přátelským domácím robůtkem ve tvaru člověka a vy jej zastihnete právě ve chvíli, když je dovezen do jedné velké a bohaté britské rodiny na sklonku druhé světové války.

 

 

Pán domu si vás postupně zaučuje, vylepšuje skrze instalaci nového software a čipů a provádí moderními dějinami Spojeného království, až mi Horace trochu připomínal filmového Forresta Gumpa. Horace je totiž silně příběhová adventura, v níž není nouze o časté střihové scény, často okořeněné suchým a břitkým britským humorem ve stylu Monthy Pythonů. Ostatně ve hře má svoji postavu kupř. i John Cleese a další britští herci a komici z osmdesátých let. Největší neduh novodobého Horace se váže právě ke střihovým scénám, protože ty jsou vyrobené v kostičkovém enginu hry postaveném na Unity a navíc často ještě zvětšené, takže na monitoru vidíte jen shluk velkých kostek. Ostatně ani grafika samotná není až tak detailní a v tak vysokém rozlišení jako např. daleko pohlednější Backbone, Childrens of Morta či ScourgeBringer. Nicméně to jsou asi dvě první a poslední chybky jinak velmi kvalitní a svérázné humorné hry.

Horace je také na poměry indie her opravdu dlouhý titul, když obsahuje dvaadvacet kapitol, k tomu tucet bossů, desítku arkádových automatovek a dva konce, což vám všechno zabere kolem patnácti až dvaceti hodin hraní. Navíc Horace není nijak fustrující, a to ani později, když jsou úrovně již dost rozsáhlé a náročné na přesnost skákání, protože právě kolem prozkoumávání a skákání se zdejší interaktivní části hry točí. To vás váš majitel nejdříve učí pohybu a vyhýbání překážkám, později fungujete jako úklidový robot, případně zachraňujete smrtelné člověčí přátele a děláte mnoho dalšího v rozmanitých lokacích uvnitř i vně, a to nejen doma v Albionu, ale také po širém světě i mimo něj. V příběhu a v prostředí se autoři inspirovali ve slavné humoristické knižní sérii Stopařův průvodce Galaxií britského spisovatele Douglase Adamse (1952-2001), přičemž humor a gagy použité v Horacovi jsou tomu Adamsovic velmi blízké.

 

 

Horace je přesně ten typ audiovizuálního díla, které se tváří náramně vážně, ale pod slupkou to vybuchuje někdy až absurdním smíchem, jenž stojí za mnoha cenami pro nejlepší 2D plošinovku, případně nejlepší nezávislou hru roku 2019. Koukáte na humorná videa, plníte úkoly svého pána a radostně skáčete v umně vystavěných 2D prostředích z bočního pohledu.  Místa to jsou zábavná, zdravě náročná, ale nikoli frustrující, když se těšíte, kam se s Horacem, jenž své počínání jako průvodce komentuje božím robotickým hlasem (anglické titulky nechybí), zase příště dostanete. Po dvou letech na trhu Horace nyní rapidně zlevnil, tudíž za něj dnes nedáte ani padesátikačku. No a za tuto mrzkou cenovku není žádného důvodu, abyste si tuto kritiky i hráči chválenou plošinovku (hráčské hodnocení na Steamu 88/100!) sami nevyzkoušeli, pokud ji náhodou ještě nemáte třeba z Epic Games Store, kde byla kdysi dočasně zadarmo. Hru si kromě PC zahrajete i na Nintendu Switch.