Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

redfactionV jednom z minulých příspěvků jsem tady chválil hru po zahrání krátké demoverze, nyní se mi dostala do rukou již verze plná. A zatím v pozitivním duchu musím pokračovat, protože po pár prvních chvílích ve hře jsem po dlouhé době z nějakého titulu doslova nadšený. Je mi jasné, že později mě asi trošku otráví to neustálé respawnování protivníků pokud nezničíte všechny budovy v rámci každé mise, ale k tomu jsem zatím nedošel.

Samozřejmě na úvod si cením českého manuálu i titulků ve hře (platí i pro PS3 variantu), ale také precizního přizpůsobení ovládání na joypadu, kdy se myslelo i na leváky. Já jsem sice také levák, ale hraju normálně, takže to nevyužiji, nicméně kvituji takovýto detail, někomu jinému třeba pomůže. Už od prvních okamžiků mě taktéž velmi oslovila znamenitá hudba a k tomu i pěkné střihové sekvence, ve kterých se hlavní hrdina-horník Alex Mason připlete do války mezi rebely z rudé frakce a vojáků z EDF jako slepý k houslím.

K tomu se mi hodně líbí i grafika, pustá planeta mi pranic nevadí, celkové vyznění hodnotím nadmíru pozitivně. Samozřejmě destrukční model je naprostá extáze a i když občas zahapruje, že budovu drží jediný úzký sloupek, jinak je to naprostá lahoda zlikvidovat už jen tou Alexovou palicí prakticky cokoli v uvěřitelné fyzice. Přitom mi Alex přijde docela smypatický i tím svým rádoby nevinným ksichtíkem. Jsem taktéž rád, že nechybí ani možnost krytí a pokleknutí, přičemž ani s ovládacím schématem přepínání zbraní nemám žádné potíže, jak hlásí někteří mí kamarádi.

redfactionart

Demolice v těžebním robotu je dobrá laskomina

Snad jen při pohledu na mapku bych ocenil ještě podrobnější přiblížení, to současné je na můj vkus stále málo detailní. A vojáci EDF mi přijdou krapet vyumělkovaní, méně brnění a méně toho žlutého svitu z jejich helem bych možná ocenil více, než ten rádoby pouťovo-futuristický skafandr ve stylu Halo. Dnes málo využívanou částí je offline multiplayer, který k mému překvapení v Red Faction nechybí, i když je vytvořen pro postupné předávání ovladače v seancích, kdy soutěžíte až se třemi ostatními hráči o co největší způsobenou demolici.

Takže prozatím jsem velice spokojen a jsem zvědav, jestli tyto dobré pocity budou převažovat ještě po delším hraní kampaně, či nikoli. Každopádně Red Faction na mě působí velice poctivým a vyladěným dojmem, přitom rádoby sci-fi gamesky z budoucnosti moc nemusím a dávám přednost spíše historii, nebo nejraději současné realitě. Již teď se ale připravuje poměrně nabitý stažitelný přídavek s několika hodinovou herní délkou, jak se dočtete třeba tady.

Oficiální www stránka Red Faction: Guerrilla je zde.