Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

aa3Byť je tato náborová a popularizační gamesa z produkce americé armády zadarmo, osobně bych po delším zahrání dal stejně raději přednost některému z placených komerčních titulů, neboť AA3 samozřejmě není nijak obsáhlá hra, obsahuje pouze multiplayer, ale hlavně trpí i po opatchování celou řádkou velkých chyb, které mi hraní velice znepříjemňovaly. Na zcela čistém počítači jsem úvodní výcvik spustil až na čtvrtý pokus, po páté jsem už byl rozhodnutý hru okamžitě odinstalovat. Když už jsem se do výcviku dostal a spustil první úroveň s překážkovou dráhou, tak se mi zase do obrazovky začalo promítat hlavní menu a za boha se jej nešlo zbavit.

Po dalším spuštění se mi zase sám vymazal již zadaný profil vojáka a na to stejné jméno nešlo založit nového. Nelíbí se mi ani oříznutý obraz při rozlišení 1280×1024, takže má horizontální černé pruhy. A konečně grafika je hodně podprůměrná, ale to mi ani tolik nevadí. Předešlé díly jsem nehrál, tudíž jsem čekal nekompromisní simulátor války podobně jako jest ArmA II, ale hra mi spíše připadá jako taková trošku reálnější střílečka, však vás nezastaví ani jedna jediná kulka. Mimo hodně rozsáhlých výcvikových úrovní nabízí AA3 vlastně už jen pět striktně multiplayerových map, kde si můžete zahrát několik módů týmové hry. 

To není nijak ohromující množství, nota bene když mi průběh online seancí od konkurenčních her nepřipadl nějak zvlášť působivý. Zřejmě hodně záleží na kooperaci s dalšími členy týmu, já jsem měl štěstí v drtivé většině pouze na osamoceně fungující družstvo, kdy si každý šel za svým cílem na vlastní pěst a vůbec nijak nekoordinoval svůj pohyb s ostatními, což byla velká škoda. Ještě  jsem neokusil úplně všechny mapy, ale např. krajina s mostem mi zrovna moc taktická nepřipadala. Možností, jak se dostat na druhou stranu mostu k nepříteli, není zrovna moc a při každé další hře tak jen opakujete stejnou cestu jako minule.

Je sice jasné, že od hry zadarmo nemůžu čekat žádné zázraky, ale hlavně díky těm bugům, které se nevyhly ani spuštěnému zápasu, kdy mě hra často z ničeho nic přenesla o kus dál, nebo pošoupla o pár metrů vpřed, jsem z tohoto díla spíše zklamán a nejsem si zcela jist, jestli tento marketingový počin přinese do řad U.S. Army nové rekruty. Nejlepší by asi bylo počkat nějakou dobu, než se případně všechny mouchy vychytají, ale to již raději budu hrát jiné komerční hry, které mají mnohem bohatší obsah a méně chyb.

Oficiální www stránka America’s Army 3, kde lze hru i zdarma stáhnout (jde to i přes Steam) je zde.