Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

talisman.jpgTak už je to potvrzené. Talisman jako vůbec nejprodávanější fantasy desková hra vyjde zřejmě v průběhu měsíce října na Xbox 360, jako další přírůstek do škatulky deskových předělávek, když bude následovat úspěšné Carcassonne a Osadníky z Katanu. Distribuce se ujal Capcom a hra bude vycházet z původních pravidel první edice, která se svého času prodávala i v českém překladu.

Geniální na této hře je, že i přes velmi jednoduchá pravidla, díky taháním z obrovského paklíku tzv. karet setkání, je putování dobrodruhů za neomezenou mocí a silou poutavé a dobrodružné. Údaje o počtu hráčů se ještě rozcházejí. Některé prameny tvrdí že půjde offline i online hrát až v šesti lidech, ovšem někde zase tvrdí, že maximum bude kvarteto hráčů. Ovšem je to docela jedno, i ve čtveřici je Talisman vynikající.

Postaviček má být v elektronické verzi celkem 25, tedy o něco víc, než v papírové podobě. Docela jsem zvědavý na průměrnou herní dobu a utíkání hráčů z rozehrané partie, protože jedna hra zabere i bez přídavných rozšíření dobré 2-4 hodiny. Otázka tak je, jestli dojde k nějakým úpravám pro zeštíhlení hrací doby, protože při takto dlouhých partiích by se mohlo hladce stát, že někdo z účastníků prostě hru ukončí a nedohraje. To se totiž občas stává i u deskové verze. 🙂

Těším se i na grafické provedení, protože originální Talisman má velmi pěkný ručně kreslený herní plán, který by tak mohl být hodně povedený a ještě navíc animovaný i v konzolové variantě. Jen pro informaci, deskový Talisman u nás již není ve volném prodeji, sehnat se asi dá pouze z druhé ruky. Bohužel ale Capcom zatím nezveřejnil žádné podrobnější informace o elektronické verzi Talismana, stejně jako jsem zatím nenašel kromě artworků žádné konkrétnější obrázky. Pokud jste na něco narazili, určitě svůj objev připište do diskuze.

XBLA vydání tak díky tomu, že původní vydavatel Talismanu společnost Games Workshop již tuto hru nevydává a ukončila platnost a poskytování všech licencí, bude asi jediná možnost, jak si hru zaopatřit.

Podrobné informace i obrázky o deskovém Talismanu naleznete např. na Wikipedii.