Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

zetorsimNejvíce předobjednávaná hra a také nejprodávanější titul současnosti – Landwirtschafts-Simulator 2009. Ano, to je původní název německé budgetovky u které distributor US Action ukázal, jak se z ryze obyčejné hry s nic neříkajícím názvem nechá docela jednoduše udělat marketingově lákavý titul, na který zákazníci za cenu necelých tří set dají. Předně distributor vytvořil poměrně přesné modely našich oblíbených traktorů Zetor, které pak poslal výrobci, aby je do hry před vydáním doplnil.

Oproti německému originálu tak ta naše verze jako bonus nabízí osmičku Zetorů současných i minulých. Atraktivitu balení pak distributor podpořil kooperací s kultovní punkovou kapelkou Visací Zámek, která dodala ústřední píseň Traktor, v našich končinách velice oblíbenou a zlidovělou. Navíc naleznete v balení taktéž rovnou trojici soutěží o bonusové předměty Visáčů, sběratelské modely Zetorů nebo antivirové balíčky Kašperski. Pravda, to je jistě perfektně zvládnutý marketing, takže se ani velkému zájmu hráčů, kterým se za ty tři stovky snad ani nevyplatí titul smažit, nedivím.

Přitom hra rozhodně není typická casualovka pro každého, protože kromě jízdy s traktory a kombajny nabízí všeho všudy již jen zajímavé, ale později již hodně stereotypní farmaření, kdy si v kampani vedete a obhospodařujete svá políčka skrze používání celé plejády přípojných zařízení. To asi nebude pro všechny, nicméně sám za sebe musím prohlásit, že pro chvilkové zablbnutí je hra výborná. Navíc si při ní uvědomíte, jak se musí pole obdělávat a jak rolníci nemají rozhodně lehkou práci, byť její podstatnou část zajistí právě traktory a sklízecí stroje.

zetory

Ovšem doporučuji nejdříve se vrhnout na vedlejší školní mise, které vám názorně ukážou, jak se postupně pole připravuje na osetí i sklizeň, což je rozloženo rovnou do několika samostatných úrovní, kde si vše vyzkoušíte. Protože možná jako já jste nejdříve vlezli do kampaně a vůbec nevěděli co dělat, protože v ní neexistuje žádná postupná nápověda, nebo průvodce. Veškerá činnost už je tak na vašich bedrech, však jsem pak zjistil, že vše podstatné si musím napřed osvojit právě v těch školních misích.

Díky skvělému uzpůsobení na naše reálie je tak Traktor Zetor Simulátor podle mého názoru vcelku povedená zamědělská hříčka, i třeba díky širokým možnostem rozšiřování skrze množství dalších modelů strojů. Za těch pár stovek určitě s jistým nábojem alespoň pro určitou skupinu hráčů, mezi něž patří hračičkové do alelůja měnící zařízení na svých strojích, nebo třeba hráči, kteří se chtějí zabavit tak trochu jiným způsobem, byť možná trochu nudnějším, ale  o to pravdivějším.

Jedna z domácích fanstránek s informacemi o hře je zde.