Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

modelhobbylogoAž do zítřka (10-18 hodin) je v letňanském výstavním areálu PVA otevřen jednak nákupní veletrh papírových, plastikových a funkčních modelů Model Hobby 2011 a také souběžný prodejní veletrh hraček a společenských her For Toys 2011. Areál je pár minut chůze od stanice metra Letňany, vstupné za oba veletrhy je 150,- a pokud přijedete autem, za parkování hned vedle výstaviště dáte 100,-. Byl jsem se tam jako každý rok dnes podívat a i když veletrhy tentokrát zabraly jen dvě haly, tak jsem odcházel spokojen a bylo znovu na co se dívat.

Nejen pokud máte ratolesti a chcete jim koupit třeba dárky na Vánoce, ale i pokud si prostě jako já rádi hrajete, tak vám návštěvu můžu jen doporučit, protože hlavně v rámci For Toys i letos vystavují šikovní výrobci velmi kvalitních hraček a her, které jen tak v obchodech vedle čínského šmejdu neuvidíte a navíc skoro všichni na veletrhu prodávají typicky s pěti až desetiprocentní slevou oproti normálním cenám, takže ještě ušetříte. V modelářské části je tradičně nejrozsáhlejší doprovodný program. I letos tam Němci přivezli dvě obří krajinky s modelovou železnicí.

O kousek dál je famózní výstava malých i velkých a náročných papírových modelů, přičemž o některých z nich byste rozhodně neuvěřili, že nejsou z plastu či balzy, ale z papíru. Na velkém bazénu se prohánějí funkční modely lodí a ponorek, kousek vedle na krásném zmenšeném dopravním hřišti jezdí plně funkční a extrémně detailní modely tahačů. Zajezdit si můžete také na autodráze, však Conquest tam znovu prodává autodráhy Carrera. Jeden celý pavilon je vyhrazen ukázkám a soutěžím upoutaných i volně létajících modelů letadel i vrtulníků, jinde se zase driftuje s malými elektromodely autíček a pěkná je i výstavka plastikových modelů. Samozřejmostí je výhodný nákup papírových, plastikových i funkčních modelů prakticky čehokoli, když letos, stejně jako loni, hrají prim levné modely vrtulníčků s gyroskopy pro domácí polétání.

Zajímavostí je i vystavený obrněný transportér OT-64 Skot, který si jeden sbor dobrovolných hasičů přestavěl do podoby obojživelné a pancéřové hasičské stříkačky. Mě v hračkářské části zaujal hlavně stánek distributora Revellu a deskových her Corfix Distribution, protože na všechny deskové hry od vydavatele Queen Games poskytuje drtivou a nebývalou 50% slevu! Což platí třeba o nejslavnější Alhambře, nicméně já za bratru slabé dvě stovky koupil dvě zajímavé deskovky postavené na bázi vrhání kostkami: Vzducholodě (v originále Giganten der Lüfte) a Lucky Loop (Šťastný Looping). Prvně je budu spolu s další novou deskovkou Rattus (Krysa) hrát zítra večer, takže poté se o všech tady na blogu určitě zmíním. Takže návštěvu stánku Corfixu vřele doporučuji, dá se tam ušetřit za výborné a lokalizované deskovky docela dost.

Trochu mě zklamal jindy rozlehlý stánek dalšího předního distributora deskovek – Blackfire Entertainment, který vlastně jen ukázal staré známé hry z minulého roku (většinu her si na veletrhu můžete klidně i nezávazně zahrát). Snad s výjimkou jediné novinky v podobě deskové hry 7 Divů Světa (7 Wonders). Pochválit je ovšem musím za lokalizaci kooperativní deskové smažby Arkhamský Horor (Arkham Horror), kterou prodávají ještě levněji, než kolik stojí anglický originál (990,-). Nicméně to je tak rozsáhlá a extrémně složitá hra, takže tu přecházím, byť jiná kooperace Pandemic, kterou jsem nedávno koupil, skvěle ukazuje výborný potenciál společného hraní deskovek se společným cílem. Samozřejmě nechyběl stánek Nintenda s konzolemi Wii a 3DS, na které Conquest lákal sloganem “3D efekty bez použití brýlí“, a docela obležené konzole Xbox 360 s Kinectem, který evidentně část návštěvníků viděla poprvé v životě.

Ještě bych na konec zmínil solidní slevy u domácího výrobce sběratelských kovových modelů aut Abrex, u něhož třeba seženete bývalou Aprilii Lukáše Peška z dob jeho účasti v šampionátu MotoGP 250ccm za 150,-, však stánků prodejců automobilových modelů je na veletrhu také hafo. Takže pokud máte neděli volnou a i přes super počásko nevíte kam se vrtnout, zkuste se podívat do Letňan, i když třeba nic nekoupíte, je tam hodně co k vidění a můžete si klidně zahrát nejen nějakou tu deskovku, ale i na Wii, 3DS a Kinectu. Zkuste také nalistovat moji reportáž z minulého ročníku. Příští rok tam pojedu určitě znovu.

Oficiální web veletrhu Model Hobby 2011 je zde a veletrhu For Toys 2011 tady. V říjnu se pak koná ještě další podobný veletrh hraček, her a modelů ITEA 2011, tentokrát na pražském Výstavišti.