Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Xbox360Pomalu, ale jistě se blíží podzimní termín tradičního velkého updatu celého operačního systému konzole X360, dashboardu a služby Xbox Live a už se spekuluje a také pronikají první zprávy o tom, co tento nový povinný update přinese. Tak z technické části to bude hlavně vylepšená softwarová podpora 3D zobrazení (to mě ale nechává zcela chladným) a lepšího využití nového datového formátu DVD médií pro hry, což tvůrcům dovolí využít skoro celý datový prostor dvouvrstvého DVD třídy 10, tedy zhruba 8 GB. Nový update by měl zařídit, aby se data z takovýchto větších DVD načítala stejně rychle, jako z klasických a menších médií.

Po internetovém portálu Xbox Live by se měla dočkat podpory platebního systému PayPal i vlastní konzole, kde tato možnost doplní stávající funkci akceptace platebních karet. Na výměně reálné měny na možná trochu zbytečné microsoftí body (MS Points) se ale nic měnit nebude. Klasikou je také již jasná modernizace grafického kabátku dnes už stejně graficky i přehledně znamenitého uživatelského rozhraní dashboardu, který v dnešních konzolích prostě nemá konkurenci (a ano, je to i tím, že jeho vývoj platí uživatelé placené služby Xbox Live Gold).

Potvrzena je konečně i podpora Kinectu i v celém dashboardu konzole, takže později půjde už celé rozhraní ovládat buď pohybovými gesty nebo bez námahy jen hlasovými pokyny v angličtině. To je v současnosti velká ostuda Microsoftu a nevýhoda oproti konkurenčnímu řešení Move od Sony nebo na Wii, že Kinectem nelze ovládat prvotní menu konzole, ale musíte stejně nejdříve zapojit klasický joypad a až s ním se teprve probojujete do speciálního hubu Kinectu, kde ovladač už nepotřebujete. Nicméně jsou v tomto pitomé i některé Kinect hry, kde jen pro první odmáčknutí úvodní obrazovky (to klasické a zbytečné “Press start Button to Continue…“) stejně zase potřebujete joypad. To je opravdu debilní, snad i to nový update vyřeší.

Nicméně stále není jisté, jestli půjde konzoli i rovnou zapínat s Kinectem (probouzet PS2 uměla už před lety i obyčejná Eye Toy kamerka, když byla ovládána speciální hrou!). Ta největší novinka se má ale opičit po PS3, takže i Xbox 360 by měl možná dostat také svůj internetový prohlížeč. Microsoft pro xbox prý připravuje speciální edici svého Internet Exploreru, jež bude vycházet z aktuální verze 9. A pro vyhledávání v konzoli má připravit zase svoji prohledávací službu Microsoft Bing (ta už je jistotou). A přitom si možná také pamatujete na bláboly, jak Microsoft tvrdil, že se ho nějaké 3D a internetové brouzdání na konzoli netýká, protože to hráči nepotřebují a protože to není nutné.

Nu a ejhle, obé v xboxu nakonec třeba bude. Možná stejné kecy do větru, jako když Sony onehdá tvrdila, že “Next Gen začne, až mi řekneme“, když next gen začal zcela pěkně i bez nich… No škoda slov, ty PR kecy mě fakt často rzčilují, ať je vypustí kdokoliv. Každopádně jsem zvědavý, čeho se v listopadovém updatu dočkáme. Abych řekl po pravdě, kromě toho PayPalu mi je to ostatní naprosto šumák. K dobrému hraní fakt 3D ani internetový prohlížeč jářku nepotřebuji, nota bene, když  se mi z 3D motá šiška a vedle konzole se mi válí hned dva notebooky, ne kterých je internetové brouzdání o třídu pohodlnější.