Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Nedávno skončily dvě velké akce ze světa deskových, ale také počítačových a konzolových her. Pro ten první žánr platí veletrh Spiel 2018 v německém městě Essenu za absolutně největší a nejrespektovanější výstavu deskových her v Evropě. Zatímco deskové, ale i počítačové a konzolové hry byly hlavní náplní také nedávno skončených veletrhů For Toys a For Games 2018 v pražském veletržním areálu v Letňanech.

Je skvělé vidět, jak se svět společenských her neustále prudce rozvíjí, a to dokonce mnohem více než interaktivní hry! Však Essen nabídl premiéry či představení více než 1100 her a hříček, přičemž výstava je už tak obrovská, že jí celou volně neprojdete ani za dva dny. Deskových her v Evropě každý týden vycházejí desítky a povětšinou se jedná o velmi solidní kousky, které na bohužel velmi zneužívaném Kickstarteru svým tvůrcům ještě předtím vydělávají obrovská jmění.

Nejen na portále BoardGameGeek naleznete celou řadu žebříčků her, které byly v Essenu k mání a které jsou nejobdivovanější a na něž se hráči nejvíce těší. Prakticky v každém z nich stojí na prvních místech deskovky, jež v následujícím videu zatím stručně představuji. Některé z nich už jsem stihnul zahrát a ano, musím přiznat, že jsou velmi dobré! A tak zasedněte na druhou stranu stolu a přijměte pozvání na krátké představovačky čtyř TOP her z letošního Essenu. Další čtveřici si ukážeme příští týden ve druhém díle pořadu.