Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

tapestry banner

 

Jednou z novinek nedávného největšího veletrhu deskových her na světě, Spiel Essen 2019, byla civilizační desková hra Tapestry (v češtině to značí Tapisérie) pro 1-5 hráčů. Civilizačních titulů, tedy her, v nichž napříč věky a epochami globálně vedete vaši vybranou civilizaci za blahobytem, vyšlo doposud mnoho, protože to je dlouhodobě oblíbené téma jak u deskových, tak i počítačových a konzolových her. Z poslední doby to jsou např. History of the World, Sid Meier’s Civilization: Desková hra, Sid Meier’s Civilization: Nový úsvit, česká Podmořská města, Terra Mystica, či další česká a slavná deskovka Through the Ages. Kromě té první hry se všechny ostatní dají koupit v české lokalizaci, což je moc fajn.

A to je jen malý výběr z tohoto žánru za deskové hry, takže sami vidíte, že je toho dost. Do tohoto plného vlaku nově nastupuje výpravná a velká, ale pravidly až překvapivě velmi jednoduchá civka Tapestry od známého amerického vydavatelství Stonemaier Games, které patří autorovi Tapestry, Jamey Stegmaierovi. Jameymu patří nehynoucí sláva za to, že vymyslel a vydal podle mého jednu z nejlepších deskovek všech dob, výpravný strategicko-válečný epos Scythe, který si díky našemu vydavatelství Albi můžete i se všemi přídavky(!) zahrát také česky. A právě posledním Jameyho dílem je také výpravná a bohatá civilizační desková hra Tapestry, kterou již za pár dní u nás začne za doporučenou cenu 1799,- prodávat také Albi.

 

Tapestry

 

A než namítnete, že je to skoro dražší než na vývoj podstatně náročnější videohry, tak vězte, že za dobrý nápad a kvalitní materiál se prostě dost platí a na domácím trhu v USA Tapestry stojí daleko více: 99 dolarů. Unikátem je ve hře 18 plastových miniatur různých baráčků, jako dominant na postavení, které jsou ovšem poctivě a kvalitně nabarvené! A tím druhým divem jsou pravidla, jež zabírají pouhý dvoulist! Ano, jsou kvůli tomuto marketingovému zaklínadlu trochu zhuštěné, trochu povrchní a chybí v nich jinak velmi praktický obrázkový seznam materiálu (stručný je naspod bedýnky), ale jinak jsou opravdu docela jednoduchá a naučíte se je první rundu. Oproti všem těm výše zmíněným civkám je hraní Tapestry náročností opravdu o několik tříd dole.

Ve svém tahu totiž máte na výběr pouze jednu ze dvou možných akcí: buď si takzvaně vylepšit blahobyt své civilizace (celkem jich hra obsahuje 16), čímž dostanete jak zdroje, tak i postupně stále více a více různých odměn a vítězných bodů (funguje tady stejný princip převzatý ze Scythe, že jak stavíte nové domečky na svoji herní desku hlavního města, tak se vám tím odkrývají políčka, jež vám právě v té fázi blahobytu něco zajímavého dávají. Anebo se utrácením zdrojů zejména z té akce blahobytu posunujete k co nejlepší úrovni vaší civilizace na 4 různých stupnicích: objevování, technologie, věda a vojenství. Dost bylo keců, moje první video na téma Tapestry totiž vše názorně ukáže při představování a rozbalování české verze: