Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

nvidiaPrávě již několik dní usilovně na mnoha hrách testuji stále ještě oficiálně neoznámenou velkou prodejní novinku od NVIDIE, kterou jsou její speciální brýle pro opravdu parádní a fungující 3D hry. Na celou záležitost platí ještě embargo, takže ani na webu NVIDIE není o brýlích psáno, tedy kromě několika málo marketingových frází, ale na internetu už je obrázků a podrobnějších textů dost.

Já ovšem budu ctít dohodu, takže zatím nic neprozradím, ale pro ty, kteří tvrdí, že to vlastně žádná novinka není, mám dobrou zprávu: koncept NVIDIE, byť postavený na starých známých principech, je totiž snad prvním fungujícím a na oči a mozek nezávadným zařízením, které je o generaci výše, než dřívější pokusy s brýlemi, nebo přímo 3D monitory k počítačům, jaké zkoušel např. Samsung. 3D obraz je v podporovaných hrách naprosto fantastický, jasně citelný a naprosto identického zážitku jako např. snímek v 3D kině Imax.

Záleží samozřejmě na té které hře, ale obecně je vjem prostoru naprosto špičkový, ale pohříchu opět zaplacený několika menšími či většími neduhy a nějakým tím (zřejmě velkým) penízem za nutný upgrade. Podle zástupce NVIDIE jsem prakticky jediný novinář, který dostal k dispozici kompletní zařízení pro testování v Evropě (fakt?), děkuji za poctu, alebrž podrobný článek vyjde zřejmě v průběhu příštího týdne na Games Tiscali.

Každopádně byť to nebude pro hráče vůbec zadarmo jako PhysX, ve 3D technologii pod obchodním názvem GeForce 3D Vision vidím větší potenciál skrze který se hraní na počítačích může hodně odlišit od toho konzolového.  Nicméně je to teď, těsně před uvedením na trh, stále ještě s chybami fungující, ale na oči nikoli nepohodlná technologie, která dokáže ze stejné hry udělat zcela nový zážitek. A pozor, neplést si to se starší technologií 3D Stereo, GeForce 3D je lépe pracující koncept, byť zřejmě ze Sterea vycházející a trpící podobnými chybkami.