Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Minule jsem kritizoval Playstation 3 a jak vidno, taková diskuzní přestřelka se tady ještě neudála. Tak nyní je na pořadu dne zase konkurence v podobě Xboxu 360, jenž si ovšem může ohledně špatných vlastností s PS3 skoro podat ruce. Byť kdybych si měl mezi oběma vybrat jen tu jedinou, dal bych přednost právě xboxu, na kterém se mi lépe a pohodlněji hraje a taktéž kvůli výborné službě Xbox Live. Musím ale přiznat, že oproti aktuální PS3 je xbox jako z amatérské dílny, nevzhledná a neforemná krabice s obří cihlou místo adaptéru.

Na první pohled je vidět, že Microsoft šetřil doslova kde se dalo, konzole je poskládána z méně kvalitních a standardních součástí, kdy mechanika je třeba obyčejné počítačové velikosti, nikoli speciální kousek na míru, jako má PS3. Jednou jsem také zakusil RROD, tedy hardwarovou chybu xboxu, nicméně reklamace s odvozem byla vyřízena v rámci jednoho týdne. Nyní s odstupem času už oba mé současné xboxy šlapou dlouhou dobu dobře, i když u toto staršího je hluk již velice nepříjemný. Takže co mě v kostce nejvíce štve?

  • Velká hlučnost – Takový randál chlazení i DVD mechaniky nemá ani můj stolní počítač. Xbox je velice hlučný a není to jen pohodový šum, ale zejména u té starší konzole dosti hlasité chlazení, které třeba nedovoluje ani hrát s nízkou hlasitostí. A stejně hlučná je i DVD mechanika, jíž naštěstí tlumí volitelná instalace na pevný disk. U nových kusů už je hluk bohudík o dost nižší. 
  • Špatné zpracování – To, že xbox je vrzající a křupající konstrukce, by mi ani tolik nevadilo, jako naprosto obludný síťový adaptér velikosti i váhy cihly, navíc zapojený do konzole neforemným a neelastickým síťovým kabelem velkého průměru, s nímž se tak špatně manipuluje. Přitom výkonnější adaptér z Premium verze xboxu není kompatibilní se zástrčkou na Arcade edici, což by se mi docela hodilo.
  • Svázané příslušenství – Je s podivem, že k xboxu nepřipojíte skoro žádnou počítačovou periferii, jež ale běží v pohodě pod operačním systémem od stejné společnosti. To mi vadí nejvíce u volantu, kde je nabídka minimální, přitom kvalitních počítačových volantů je na trhu habaděj. Bohužel, Microsoft potřebuje vydělávat i na speciálních periferiích, kvůli čemuž ostatní 3rd party příslušenství blokuje.
  •  Slabé pevné disky – To je podobný případ, jako ten výše, kdy xbox vyžaduje pouze speciální pevné disky (tedy pokud si nekoupíte drahé speciální adaptéry), přičemž tyto disky od Microsoftu jsou jednak naprosto předražené a druhak se směšně nízkými kapacitami. Navíc převod dat z jednoho na druhý není normálně vůbec jednoduše vyřešen.
  • Blokování obsahu na Xbox Live – Xbox Live je i bez domácí podpory vcelku v pohodě využitelná a skvělá služba, o které se může ostatním tak jenom zdát, ale velmi mě vadí blokování obsahu (např. her Games on Demand) pro našince, takže o využití navíc zpola placené služby na 100% nemůže být ani řeč. A systém vám navíc někdy ani dopředu neoznámí, že je něco blokovaného. Až to zaplatíte, najednou se při stažení dozvíte, že máte šmytec.
  • Podivné praktiky s platbami na Xbox Live – Dříve nebyl problém s tuzemskými platebními kartami, s nimiž šlo pohodlně platit. Od určité doby ale Microsoft kvůli porušení podmínek karty z nepodporovaných zemí znějící na jiné Xbox Live účty zablokoval, takže v současnosti již platit takto nelze. Jenže třeba při dříve založeném předplatném zlatého účtu si z karty sám klidně provede inkaso a účet obnoví, i když já sám nic platit stejnou kartou nemůžu.
  • Neintegrovaná Wi-Fi – Celou domácí síť mám pokrytou bezdrátovým připojením, ale když jsem do ní chtěl zapojit xbox, musel jsem si nejdříve koupit taktéž předražený speciální adaptér, jenž navíc trvale zabírá jeden USB port konzole. Přitom by se úplně nabízely levné a drobné USB Wi-Fi adaptéry k PC, které ale na xboxu nejsou podporovány. 
  • Placení za každou blbost – Je až s podivem, jak Microsoft doluje finance z každé blbosti. Tím např. pohřbil amatérské hříčky ke stažení, u kterých jsou mnohdy ceny zbytečně vysoké, byť některé hry by měly být spíše šířeny zadarmo. Chcete jen tapetu na pozadí dashboardu, jednu čepici pro svého avatara, nebo pár obrázků jako logo ke svému jménu? Musíte za každou takovou věc pěkně cálovat a navíc v případě tapet vůbec nevidíte, jak bude vypadat. O předraženosti některých DLC už ani nemluvím.

Dřívější žebříček nejhorších vlastností Playstation 3 jsem publikoval zde.