Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Hrál jsem už dost westernů, ale řekl jsem to už ve své recenzi na Eurogameru, tak musím před Redemption smeknout. Po stále se lepšících titulech z GTA univerza Houserovic bratři vystřihli již prakticky dokonale vycizelovaný titul, kde jsem nepostrádal snad kromě toho plavání vůbec nic. Redemption je pro mě hra tak bohatá se své kampani, že multiplayer, jindy důrazně vymodlený kvůli délce vlastní hry, bych v něm klidně postrádal.

Ano, podruhé jsem tasil po druhém Assassin’s Creed absolutní známku a ani s odstupem nevidím jediný důvod, proč ji nedat. V singlu jsem narazil všeho všudy na jediný bug, kdy mrtvola po dobytí Billovy pevnosti zůstala ve stoje levitovat ve vzduchu a po přiblížení jsem najednou okamžitě umřel. Po nahrání checkpointu, jenž byl okamžitě zpět, bylo již všechno v pořádku a tak mě to vůbec neobtěžovalo. Ono je si třeba uvědomit, že takto obrovský a živoucí svět se svými zákonitostmi tu vlastně skoro nikdo dříve neudělal.

Barevný manuál, bohatší než jiné

Ani rozlehlé GTA tituly, ani třeba druhé Just Cause se v propracovanosti celého herního světa s Redemption nemůže rovnat. Jen si vemte střídání dne a noci s naprosto úchvatnými scenériemi východu a západu slunce, navíc separátně modelované podle oblasti, v níže se právě nacházíte. Tudíž pohyb sluníčka vypadá trochu jinak na východě a trochu jinak na západě celé mapy. Do toho se simuluje počasí od vyprahlého vedra po bouřku se silným deštěm. Parádní je také fungující potravní řetězec skrze desítky zde žijících druhů zvířat, jež se vyskytují v souladu se skutečnými biotopy na určitých místech a navíc ctí zákonitosti druhové příslušnosti.

Takovou zoologickou jsem jinde neviděl. Za to v Redemption jsem náhodně spatřil cestičky mravenčí armády, na něž zhůry na budce koukal v podvečer houkající výr. Na planinách jsem se lekl prchajícím stádem divokých mustangů, jimž byla v patách dvojička hladových pum. Když dvojice šelem koně nedohonila, vrátila se a vrhla se na mého koně! Postřílel jsem je, svého koně stáhl a vyvrhl, lasem si chytil dalšího opodál, zkrotil ho v rodeu, až se uklidnil a dovezl mě do nejbližšího městečka, kde jsem v koloniále prodal koňskou kůži a maso. A já se ptám, viděli jste někde jinde něco tak promakaného? Já si na nic podobného nevzpomínám.

A pozornost si zaslouží i obyvatelé, kteří už nechodí naprogramovaně sem a tam bez cíle jako ve zmíněném Assassin’s Creed 2, nýbrž mají každý svoji práci, zařazení a cíl, jenž se navíc může náhodně měnit. Tak jsem déle pozoroval jednu ženu na farmě, kterak v poledne vytrvale krájela chilli papričky, aby je pak šla uklidit do blízké kuchyně, nebo potravinového skladu. Prostě nádhera a pro mě dokonalá práce na perfektně vypadajícím a fungujícím otevřeném světě. Když si vzpomenu kupř. na svět v naší ArmA 2, taktéž vychvalovaný pro svoji uvěřitelnost a preciznost, tady je to stále o třídu lepší a navíc prakticky bez chyb. Což je při tom obrovském rozpětí výborný výsledek a důkaz perfektního testování (na rozdíl od té Army).

Osobně se divím některým hnidopichům, kteří kritizují Redemption třeba za jeho “krátkost” oproti GTA. Ano počet hlavních misí je jen 57, ale i to hráči, který si dokáže užít každý okamžik a objevovat nádhery zdejšího světa, vystačí na 15-20 hodin. A k tomu je navíc ještě delší várka vedlejších úkolů a činností, kteréžto vystačí na minimálně stejnou dobu. Nejsem sám, a je nás spousty, kdož jsou z Redemption nadšení. Však absolutních hodnocení v recenzích rozhodně málo zrovna není. Upřímně, málokdo mimo Rockstar vám dá takovou hru, kde si můžete doslova dělat co chcete, máte obrovské možnosti a to v jednom z největších světů v historii videoher, kde svou cenu mají dokonce i obyčejné rostlinky.

Jako u GTA her, ani zde nechybí velká mapa

Rockstar mě také vždy potěší už jen tím, že jeho herní balení jsou poměrně bohatá, však manuály má skoro vždy barevné, podrobné a obrázkové. A ne jen pár bezcenných černobílých stránek, jako ostatní. A tradičně přikládá velkou a praktickou rozkládací mapku s velkým plakátem na druhé straně. V tomto případě je na posteru farmářka Bonnie MacFarlane, která Johnymu zachránila život.

Oficiální www stránka Redemption je zde.