Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

alba a wildlife adventure banner

 

Nezávislé londýnské studio ustwo games si již vydobylo nehynoucí slávu úspěšnou a oceňovanou dvojičkou logických hříček Monument Valley. Za šestnáct let své existence stačilo vyrobit a vydat osmičku v drtivé většině menších a na vývoj méně náročných mobilních titulů, z nichž je minisérie Monument Valley rozhodně nejznámější, už jen kvůli ocenění BAFTA, které obdržela. Půdu počítačových her studio sondovalo s další menší logickou hrou Assemble with Care z minulého roku, což je ovšem opět jen původní mobilní hříčka převedená na větší platformu. Jejich poslední a nedávno vydaný titul Alba: A Wildlife Adventure je tak jejich první velkou počítačovou hrou a zdaleka nejrozsáhlejším a nejambicióznějším produktem v celé historii ustwo games.

 

alba a wildlife adventure logo screen

Krásná grafika s dalekým výhledem je velkou předností

 

Kromě architektury PC s Windows vyšla i na Macy a jako první konzolovka studia se dostane na jaře 2021 i na Nintendo Switch. Pro současných jednadvacet členů studia byla zhruba tříletá práce na hře Alba: A Wildlife Adventure velmi náročná hlavně z toho důvodu, že je jednak na poměry jejich minulých her mnohem rozsáhlejší, jednak plně ve 3D grafice a hlavně dokonce s otevřeným světem! Alba se odehrává na dvou krásných a slunných ostrůvcích, konkrétně se jedná o smyšlenou mini verzi reálného ostrova El Hiero, jenž patří pod Kanárské ostrovy, a jeho mikro souputníka v moři na dohled. Na obou ostrovech žije početná a rozmanitá komunita zvířat, ale také množství turistů, jež krajinu kolem sebe ničí a špiní.

 

alba a wildlife adventure map

Na výpravách se hodí mapka souostroví

 

Alba je svým pojetím pohodová a poklidná výuková adventura z pohledu třetí osoby, v níž se svobodně touláte po krajině, hledáte a poznáváte rozmanitou zvířenu (skrze váš fotoaparát v mobilu a přírodovědný deník od dědečka), ochraňujete ji a k tomu čistíte ostrov od neblahého vlivu turismu. Hrdinkou je mladá dívka jménem Alba, jež se na ostrovy vydá na prázdniny za svými prarodiči, kteří na El Hieru bydlí. A právě dědeček je velký obdivovatel přírody, přičemž své znalosti chce Albě předat. Hra disponuje překrásnou, sytě barevnou a ručně kreslenou grafikou malého letního přímořského letoviska, příběh je rozprostřen do pěti dnů/kapitol vašeho pobytu u staroušků a zabere kolem čtyř až pěti hodin.

 

 

V jeho rámci můžete oslovovat různé lidi na ostrově, pro něž plníte menší úkoly, ale hlavně hledáte a fotíte místní faunu, takže se vám váš deníček stále více zaplňuje. Ostatně, jako jednu odměnu (achievement) máte za úkol najít všechna zvířata na ostrově, což není až tak lehké. Alba sice pro někoho může být snad až moc infantilní (pro mne trochu je), protože staříci dělají na malou Albu stále ťuťu ňuňu, ale jinak je to velmi povedený titul pro malé i větší hráče a pro klidné až relaxační hraní, jež chválí jak hráči (Steam 98/100!), tak i kritici (∅ Metacritic 82/100).

Vánoce mají být poklidné, člověk by se neměl nikam honit, tak proč se zrovna nyní nevydat na jedno krásné slunné souostroví a nepomoci malé a chytré dívce poznat a pomoci zdejší přírodě? A kdo ví, možná že tím zachráníte i celý ostrov… Alba má jen 300 MB a koupíte jí na GOGu a Steamu za 16,99 EUR (cca 450,-). Hra je také součástí předplatného Apple Arcade. Albu si zatím jen na PC zakoupilo skoro 280.000 hráčů, což je nesporný úspěch. Tvůrci navíc sympaticky za každou prodanou kopii vysadí v Africe a v Americe jeden nový stromek!