Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gta4.jpgDnes jsem si konečně přinesl domů GTA IV, na které jsem se hodně těšil, i když mě trošku spražila oproti zámořským recenzím zdravě kritická recenze na Tiscali (další recenze na Doupěti). Zatím jsem hru ještě nespustil, protože právě teď sleduji semifinále Ligy Mistrů, což je také pěkná podívaná, takže jsem stále napnutý, jaký to na mě udělá dojem.

Na internetu se již dávno objevily mapky města Liberty City, ovšem až teď jsem našel dvě mapky takové, jaké najdete v originální verzi hry. Přiložené mapky jsou překvapivě dvě na oboustranném posteru, tedy nikoli jako dříve jen jedna jediná a plakátem na druhé straně archu. Jsou tradičně pěkně provedené, stejně jako útlý manuál zvící vzhledu turistického průvodce po Liberty City s ujištěním, že se jeho použití stejně nedoporučuje.

Ale co má tedy společného náš herec Karel Roden s GTA IV? Stačí si pozorně přečíst titulky v manuálu, kde je informace, že se Karel Roden podílel na dabingu, konkrétně namluvil ruskou postavu jménem Michail Faustin. To je chlapík s mobilem a pistolí z oficiálních artworků. Z titulků je vidět, že se na hře větším či menším způsobem podílely stovky lidí, takto dlouhé “credits” se jen tak někde nevidí.

Fotografie oboustranné mapky přiložené v originální verzi GTA IV (i kvůli tomu stojí za to kupovat si originálky):

gtamapa2.jpg

 

gtamapa1.jpg