Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

crysis.jpgTedy dohráno ano, ale dokončeno ne. A to proto, protože zhruba ve dvou třetinách hry, kdy na scénu více nastupují vetřelci a celé se to zvrhne do sci-fi žánru, mě hra již docela nudila. Samozřejmě, Crysis vypadá skvěle, byť se nemůžu ubránit dojmu, že nikoli převratně. Osobně znám hafo mnohem hezčích her, které nepotřebují pozlátko maximálního rozlišení a tuny grafických efektů, ale Crysis je určitě technologickým lídrem. Ale to je tak asi všechno.

Pěkně se na to dívá, atmosféra tropického ostrova jako by Far Cry z oka vypadla, ale dále už je to jen naprosto tuctová a ryze standardní střílečka, nemůžu si pomoci. A v mých očích to nezachrání ani multifunkční použití nano obleku, což je spolu s pěkně zničitelným prostředím asi jediná výraznější novinka v žánru. Á propo všichni tolik opěvují znamenitou destrukci prostředí, byť se najde hodně předmětů a staveb, které jsou nezničitelné. Destrukční model je solidní, ale vůbec ne dokonalý.

Však mě hodně překvapila útlejší palma, která mi spadla na auto, načež mé vozidlo okamžitě vybouchlo jako po zásahu granátem. A na stejný účinek stačila jen zmíněná menší palma. Přitom mnohem lepší a komplexnější destrukční model nabídla vynikající PS2 hra Mercenaries: Playground of Destruction. V tomto starším titulu můžete zničit a rozstřílet prakticky veškeré budovy, vozidla a části prostředí, včetně velkých paneláků a celých továrních hal. I proto na mě pro někoho možná převratná destrukce v Crysis nezanechala takový dojem. Mercenaries ale nevyšla na počítače, jen na konzole.

Příběh mi připadal plitký a prakticky po celou dobu jsem měl malou motivaci k dalšímu postupu. Připadá mi , že v Crysis tvůrci nechali vyniknout audiovizuální provedení, oproti upozaděným dalším aspektům. Možná i proto má hra velice slabé prodeje. Navíc je Crysis opravdu hodně náročná hra na výkon počítače, však mi na maximální nastavení v DirectX 9 nestačily ani dvě GeForce 8800 GTS zapojené v SLi. Přitom již nastavení na střední detaily sníží grafiku na úroveň ostatních her a Crysis už tak převratně nevypadá.

Osobně raději vyhledávám příběhově silnější hry, namísto grafických pozlátek, které někteří jedinci dokáží nadnášet až do nebes, co na tom, že je jinak hra nudná a děje se v ní stále to samé. I kvůli tomu mě Crysis docela zklamala, zřejmě jsem podle mohutného hypu asi očekával příliš. Pokud můžu v poslední době s nějakou FPS střílečkou porovnat, tak jsem se např. u méně dokonalého Frontlines: Fuel of War bavil daleko více a její kampaň dokončil prakticky jedním dechem.

 Oficiální www stránka Crysis je zde.