Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gta4.jpgJak si tak hraju GTA, nemůžu se zbavit dojmu, že je to tak trošku rozpolcená hra. Na jednu stranu mě stále překvapuje svou atmosférou a pozorností k některým detailům, které se jinde nevidí, na stranu druhou často přicházím na mnoho věcí, které ve hře chybí a které v ní klidně mohly být. Zdejší město je každopádně parádně živoucí svět, který se jinde nevidí.

To ano, ale i přese všechno je možností, co ve městě dělat, vzhledem k rozloze metropole docela pomálu. Vstoupit lze do naprostého minima budov, subjektivně se mi zdá, že interiérů bylo i v GTA Liberty City více. A možností není zase tolik, aby se po několika hodinách neomrzely. Kulečník, kuželky, šipky, automat, hospody, bary, divadla, kabarety, kluby, prodejny, rychlé občerstvení, myčky, lakovny a další jsou sice skvělé vychytávky, ale je to vždy jen smítko na mapě, přičemž se toho nabízí daleko víc.

Je kupříkladu škoda, proč si nezavolám z telefonní budky podobně jako z mobilu. U prvního příbytku je zajímavý lunapark s velkou horskou dráhou, ruským kolem a dalšími atrakcemi. V Bully jste na horské dráze jezdit mohli, tady to ale bohužel nelze. Kousek vedle je zase motokárová dráha, ale žádnou kárku na ní neuvidíte, takže se po ní nedá ani jezdit. A co třeba minigolf hnedle naproti, mohla by z něj být další pěkná minihra vedle kulečníku a bowlingu.

Taktéž nutnost tankování na čerpacích stanicích by mohla do hry přinést nový strategický prvek a já bych třeba ještě ocenil vedlejší mise s řízením linkového autobusu. Vemte si, že ve městě je plno zastávek mhd, ale nevzpomínám si, že by k nim někdy zajel autobus. Přitom by tyto doplňky mnoho práce nezabraly, ale těžko říct, jestli to prostě tvůrce nenapadlo, nebo na to prostě již nebyl čas. Všechny podobné hry s otevřeným světem tak stále charakterizuje hlavně rozlehlý svět, ale vždy vesměs striktně uzavřený v mantinelech oblohy nad hlavou.

Přitom se mimo tuto cestičku asi nejlépe vydal díl San Andreas, ale mladší čtyřka už se zase spíše vzdálila a drtivou většinu svého obsahu vrhla opět hlavně na exteriéry. Prvotní nadšení žijícím městem sice stále trvá (např. visící řidič držící kliku dveří svého odcizeného jedoucího vozu nemá chybu), ale již není tak velké a na mysl se mi občas derou myšlenky, jaká je škoda, že nemůžu zajet/zajít sem a tam a jaká je škoda, že tamten objekt není přístupný. Možná toho chci trochu moc, přece jen příběhové mise mě baví mnohem více než dříve, ale i tak má Liberty City k mé vysněné svobodě konání ještě hodně daleko.