Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gtatonyRockstaři prostě umí dělat totálně úchylné a moc zábavné hry. A nemyslím tím datadisky, protože Balada o teplém Tonym je mnohem více spíše další plná hra v podobě stahovací epizody. Chválil jsem onehdá první přídavek Lost and Damned pro GTA4 a naprosté superlativy si zaslouží i tento druhý v pořadí. Jen hlavní příběhovou linku jsem skrze 26 misí zadávaných od 7 lidí hrál prakticky na jeden zátah přes 11 hodin (minulý datadisk: 23 misí za 14 hodin), což je stále úctyhodné číslo.

Hry od Rockstarů jsou vždy o dělání si srandy z násilí, fetu, drog, kriminality a všech lidských nekalostí, takže ani Balada teplého Tonyho není žádnou výjimkou. Ba navíc je ten herní koktejl znovu namíchán do úžasné smrště gagů, parádních dialogů, bláznivých postav a srandovních hlášek snad ještě lépe, než v původním plnohodnotném GTA4. Skoro každá úroveň v té kampani nyní nabízí velkou kopu smíchu, neortodoxních zadání a podivných setkání s ještě podivnějšími individui, které mě často rozesmály jak nikdy předtím. Jestli bych měl Baladu charakterizovat jedním slovem, tak by to bylo, že je “úchylná”.

A k tomu festovně vtahující, zábavná, humorná, obsáhlá…, a samozřejmě fuckující, motherfuckerující, shitující, a tak dále. Pro ilustraci jsem v rámci hlavní linie 20x umřel, proto jsem se pomstil na 555 obětech a ve hře absolvoval 46 dnů. Samozřejmě nechtěně a omylem jsem přejel 46 nepozorných chodců a od odhozené cigaretky vzplálo 135 požárů. Ještě teď mě bolejí nohy od nachozených 26 km, takže jsem se raději dalších 130 km povozil v autech a také 48 km nalétal ve vrtulnících.

Ty jsou právě novým středobodem datadisku, když se do nich posadíte poměrně často. A navíc je můžete rovnou použít pro seskoky na padáku, jež se vlastně do univerza GTA vrací z dob San Andreas. Je vidět, že tvůrci měli vlastně celý příběh, nyní rozkouskovaný do tří epizod, před vydáním původního GTA4 s Nikem v hlavní roli, již důkladně promyšlený. Protože do třetice všechno do sebe krásně zapadá. Od motivů motorkářského gangu z minula, přes přestřelku v muzeu, až po osud diamantu v intru na lodi z GTA4.

Už dlouho se mi nestalo, že by mě tolik mrzelo, že už jsem nějaký ten titul dohrál. A to se mi stalo právě u Balady, protože mě její vír dokonalého scénáře a mistrně napsaných dialogů z pera Dana Housera (ten chlapík snad musí být prostě geniálně šáhlý jako Tarantino) naprosto skvěle bavil, jak dlouho už žádná jiná hra. Snad do doby, než vyjde plnohodnotný pátý díl (možná už příští rok), tvůrci vydají minimálně ještě jeden příběh z toho profláklého a nakrásně zkaženého Liberty City, protože já bych se tam hnedle z fleku vrátil!

Oficiální www stránka The Ballad of Gay Tony je zde a přehled hlavních novinek tady.