Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

door kickers 2 banner

 

Vsadit všechno na jednu kartu a věnovat se od založení pouze jediné herní značce či sérii chce docela kuráž, kterou najdete jen u mála studií. Mnohem více je těch, které svoji činnost rozprostírají napříč několika odlišnými tituly, případně se kromě své vlajkové série věnují i dalším odvětvím. Ono totiž dělat roky stále to samé a stále ten stejný herní žánr trošku otupuje mozek a velmi brzy může přijít hrozba stagnace. Výjimkou potvrzující pravidlo je docela velké nezávislé studio KillHouse Games z rumunské Bukurešti, jež se od svého založení v roce 2012 věnuje výhradně jediné herní řadě Door Kickers. Pracovníci studia se rekrutují převážně z bývalých zaměstnanců bukurešťské pobočky Ubisoftu, však si své indie studio založili jen čtyři kilometry od svého bývalého působiště.

Dvě desítky vývojářů v KillHouse Games tak mají zkušenosti např. ze sérií Assassin’s Creed, Prince of Persia a Silent Hunter. Nicméně ani jedna z těchto řad nemá vůbec nic společného s jejich samojedinou značkou Door Kickers, která čítá již trojici dílů. Za všechny tyto hry KillHouse Games utržili přes 6,5 milionů leva, což je v přepočtu přes 87 milionů korun, a to věru nejsou žádná malá čísla na tři díly napříč šesti léty prodeje! Každého z trojice titulů se za první měsíce na trhu vždy spolehlivě prodaly vyšší desítky tisíc kusů a vidíte, i toto ne zcela velké množství stačí na velmi solidní příjmy. Jestli hledat inspiraci v nějaké herní sérii od Ubisoftu, tak jsou to taktické střílečky Tom Clancy’s Rainbow Six, protože v Door Kickers také ovládáte malou jednotku speciálních policejních nebo vojenských sil.

 

door kickers 1

Door Kickers 1

 

Samozřejmě ve dvou desítkách vývojářů, i když zkušených, se plnohodnotná 3D hra prostě udělat nedá, a tak tvůrci pro svoji sérii akčních taktických her Door Kickers zvolili vertikální pohled z horní 2D perspektivy, který dává přehledný náhled na scénu bez nutnosti tvorby složitého 3D světa. A tímto receptem se řídí i aktuální třetí díl Door Kickers 2: Task Force North. První díl Door Kickers vyšel v roce 2014 postupně pro platformy PC, Apple iOS/MacOS, Linux a Google Android jako levná a velmi povedená taktická hříčka ze světa zločinců a speciálních policejních jednotek. Pokud nadhodím, že si Door Kickers snadno představíte jako zjednodušenou, zmenšenou a placatou tříáčkovku Tom Clancy’s Rainbow Six, je v tom řečeno vše podstatné. Jakkoli se grafika jedničky Door Kickers může zdát snad až moc střídmá, pojetím je to stejně jako její dva mladší sourozenci velmi taktická a bohatá hra.

Nenajdete tu žádné akční body, žádné tahy ani žádná hexová políčka, aby vám odměřovala pohyb. Ne ne, tady se svým několikačlenným týmem tvrďáků SWAT vše řešíte pěkně v reálném čase. Je velmi praktické, že buď můžete myší táhnout a zvolená postavička ihned započne přesně následovat nakreslenou linku, případně uděláte to samé, ale ve volitelné pauze, jíž si hru zastavíte naprosto kdykoli. Tudíž si tak lépe takticky promyslíte pohyb komanda, ozbrojencům můžete ještě po celé lince nastavovat jejich směr pohledu (v jeho kuželovém poli totiž indikují a okamžitě sami likvidují nepřátele) a vůbec rovnou na různých místech jejich budoucí nalinkované cesty přidělovat různé rozkazy typu rozbití okna či vhození granátu. Klidně si takto při pauze lze naprogramovat celý průchod misí, a pak jen sledovat, jak se vám váš plán povede.

 

door kickers action squad

Door Kickers: Action Squad

 

Každá jedna úroveň, kterou povětšinou tvoří nějaké vnitřní prostory, do nichž zpočátku nevidíte, je sice jen na minutové hraní, jenže těchto misí má hra mnoho desítek. Obsahově jsou všechny tři díly na malé indie hry neskutečně nabušené (datově největší jednička má ke stažení 1 GB). Ten nejstarší nabízí přes osmdesát samostatných úrovní(!) a k tomu další desítky misí propojených do šestice příběhových kampaní. Dále tu máte editor uživatelských úrovní s podporou služby Steam Workshop, dokonce i generátor misí, desítku různých policistů, pět tříd bojovníků a přes dvacet taktických doktrín, což jsou v podání hry dovednosti postav. Hrát můžete sami nebo v online kooperaci ve dvojici. Jednička Door Kickers aktuálně na Steamu nestojí ani jednu stovku, pročež si myslím, že nejen poměr výkon/cena je fenomenální. Ostatně průměr hráčských známek 94/100 mluví jasně.

Vytknout se tak dá snad jen opravdu hodně jednoduchá a jednotvárná grafika či chybějící taktické pohyby jako např. prolézání okny. Po velkém úspěchu prvního titulu Door Kickers (za šest let přes milion prodaných kusů) KillHouse navázali spolupráci s dalším nezávislým studiem PixelShard také z Rumunska, aby společně vytvořili nikoli duchovní druhý díl, nýbrž odbočku Door Kickers: Action Squad. Ta je od prvního dílu výrazně odlišná, protože sice také využívá 2D kameru, ale z boku, a její grafika je vymodelována pixelartem. Hra vyšla přede dvěma lety pro širokou škálu platforem od PC, PS4, SW a X1 až po Apple iOS a Google Android. Oproti předchůdci je to sice o něco menší titul hlavně kvůli co nejmenším datům pro mobilní platformy (velikost ke stažení jen 60 MB), ale i tak opět dostatečně obsahově bohatý: šestice bojovníků, znovu více než osmdesát úrovní jak pro jednoho, tak i pro kooperaci (nově i lokální), na čtyřicet zbraní a přes dvacet unikátních protivníků. Opět vynikající hodnocení 94/100 na Steamu a opět nízká cena pod stovku. Za balíček obou prvních dílů trilogie nazvaný Door Kickers: War on Doors Collection nyní dáte jen cca 170,-.

 

Door Kickers 2: Task Force North

 

Na začátku listopadu pak KillHouse už zase jen vlastními silami vydali v předběžném přístupu na Steamu celkově třetí, ale v kánonu hlavní řady druhý díl Door Kickers 2: Task Force North, jenž je dostupný zatím výhradně na PC. Dá se říci, že je to důkladně vylepšený koncept prvního dílu, v čele s daleko jemnější a detailnější grafikou. O vydatném obsahu platí úplně to samé, co výše u jedničky, nicméně dvojkotrojka dostala ještě zničitelné prostředí částečně ve 3D perspektivě, přizpůsobení zbraní, online multiplayer nově až pro kvarteto hráčů a prozatím necelou třicítku samostatných misí. Další obsah samozřejmě bude postupem času a vývoje přibývat. I trojka by se později, zřejmě v druhé půli příštího roku, měla dostat i na další konzolové a mobilní platformy. Bude to ale až po úplném dokončení hry a vypuštění finální PC verze, protože autoři chtějí titul portovat až jako hotový, aby ho nemuseli pro každou novou platformu znovu předělávat.

Door Kickers 2 již měli vyjít ke konci roku 2016 ještě jako 2D hra s policejními jednotkami, ovšem nakonec se tvůrci rozhodli jednak pro vojenské jednotky a jednak grafiku z gruntu předělat, aby byl posun od jedničky daleko zřetelnější. Proto to čtyřleté zpoždění. Do budoucna by měla hra ještě pořádně narůst. Počítá se s minimálně stovkou misí pro jednoho až čtyři hráče, speciálním balíčkem dalších dvaceti misí speciálně navržených pro kooperaci, šesti třídami vojáků, minimálně šedesátkou zbraní a šestnáctkou unikátních typů protivníků. První dva tituly z řady Door Kickers při pečlivějším hraní zaberou klidně mezi patnácti až dvaceti hodinami hraní, což je na takovéto nezávislé hry vynikající životnost. A Door Kickers 2 by rádi již tak solidní herní dobu ještě nejméně o čtvrtinu natáhli. Oproti nicotným cenám již vydaných dílů je pouze malý zádrhel ve vysoké cenovce současného předběžného přístupu. Pětistovka za ještě relativně syrovou a oproti předchůdcům prázdnou hru je dost, ale takřka absolutní hodnocení 97/100 říká, že to hráčům nevadí.

 

 

 

 

 

 

 

Dobrá zpráva na konec! První díl i pixelartovou odbočku si můžete zadarmo vyzkoušet. Alpha verzi Door Kickers pro PC (170 MB) si stáhnete ZDE. Je sice již hodně stará a plná hra je o dost hezčí a modernější, ale pro ilustraci, o co v ní jde, bohatě postačí. Door Kickers: Action Squad je zase součástí předplatného Google Play Pass ZDE. To si můžete založit na jeden měsíc zdarma a hru si v jeho rámci na mobilních platformách s Androidem otestovat, případně klidně i dohrát.