Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

el hijo - a wild west tale banner

 

El Hijo je šestiletý a na svůj věk velmi bystrý klučík, který se svou matkou spokojeně žije v éře divokého západu, banditů a kovbojů na hranicích Severní Ameriky s Mexikem. Jeho máti ho ale proti jeho vůli raději bezpečně uschová do kláštera, protože chce najít a zničit bandu pobudů, kteří jim zapálili jejich domek. Malý nezbeda ale v modlení a pomoci bližnímu svému nevidí pražádnou budoucnost, a tak využije své mrštnosti a z kláštera uteče, aby nalezl svou matku a pomohl jí vypořádat se s bandity. El Hijo – A Wild West Tale je nová kradmá westernová adventura z horního 2D pohledu od berlínského nezávislého studia Honig Games. Není ale zaměřená na akci či násilí, protože drobný a vykutálený El Hijo všechny trable řeší tichým postupem a logikou.

 

el hijo - a wild west tale screen

 

Vaším a potažmo El Hijovým hlavním úkolem je vesměs opatrný, tichý a kradmý postup vpřed chytře navrženým prostředím plným zdánlivě nepřekročitelných překážek, kdy vás pokud možno nesmí nikdo odhalit. A když ano, tak se nic neděje a jen se vrátíte do nejbližšího kontrolního bodu, které jsou docela hustě rozmístěné. Ano, právě v tom, že je El Hijo maličký a vykutálený, vězí jeho úspěch i proti po zuby ozbrojené přesile. Kterou ostatně umí zmáknout řešením drobných logických hádanek v prostředí, jež může využít ke svému prospěchu a škodě nepřátel. Pohledná je stylová a ručně kreslená 2D grafika ve stylu animovaných seriálů, hra je datově nenáročná a potěší i česká lokalizace formou titulků.

 

 

Ostatně El Hijo se může pochlubit respektovanou cenou pro nejlepší nezávislou hru festivalu gamescom z minulého roku. Jeho příběh má 31 kratších kapitol umístěných do trojice unikátních prostředí (klášter a jeho okolí, poušť a městečko banditů) a projdete ho asi za 7-10 hodin. El Hijo – A Wild West Tale zatím vyšel jako digitálka pro PC na GOGu/Steamu v přepočtu za rozumných 530,-, ale k dispozici je také jeho port pro Google Stadia. Verze pro konzole PS4, SW a X1 jsou plánovány na příští rok. Hra vyžaduje stažení jen 2,7 GB dat, velmi pohodově se hraje, dobře vypadá a lahodně zní, a tak není divu, že hráčské hodnocení na Steamu dělá parádních 81/100.