Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Už ve své recenzi na Hrej.cz jsem připomínal, jak jsou poslední a jediné aktuální formule prakticky pohou hezčí kopií své PS2 kolegyně. Jiný podtitul by mohl svádět k tomu, že je to lautr nový kousek, ale ve skutečnosti tomu tak není. Jeden čtenář mi vytýkal, že píšu jen o Xboxu a o PS3 minimálně. Odpovědí je i tato hra. PS3 kromě malého vzruchu s adrenalinovým Motorstormem prakticky nemaká. Přirovnal bych to k umělému spánku. Xbox žije, vychází na něm jedna slušná hra za druhou. Za dveřmi je vynikající Forza 2, hned za ní přijde i nový Colin a každý týden vychází nejméně jedna příjemná arkádovka.

Předminule mě kupříkladu potěšil Rush’n’Attack, který za tímto názvem skrývá možná známější Green Beret. Mimo jiné dříve i u nás velmi oblíbenou arkádu známou jak z automatů, tak i ze Sinclairů a Commodorů, hrála spousta lidí. A na PS3 je pár původních projektů a jinak zase ticho. Dokonce ani ten Colin pro PS3 nemá své datum vydání. PS3 je na trhu již mnoho měsíců, ale ani za tu dobu její herní portfólio nijak nevyniká. Kdysi jsem zde kritizoval podobně slabý lineup Xboxových her, což se za určitou dobu naštěstí trošku změnilo k lepšímu.

Nicméně na PS3 je situace stále ještě o mnoho horší. Ke stažení se nabízí minimum věcí a nových her vychází doslova jako šafránu. Není na ní prostě co hrát. A kdyby nebyly formulky tak obtížné (na medium), tak bych svou PS3 snad vůbec nezapínal. Za pár hodin jsem vyjel titul v šampionátu na nejlehčí obtížnost a v prostřední jezdím bez potíží kvalifikace zpravidla do 3-6 místa. Ovšem kariéra na nastavení “medium” (easy volba nemá význam, protože je strašně lehká) je opravdu drsárna nejtěžšího kalibru.

Na joypadu se nedá prakticky pohodlně řadit, protože defaultní nastavení převodovky na čelní spodní tlačítka s dlouhým chodem je ten nejhorší nápad, protože díky velkému zdvihu nelze rychle podřazovat. Přitom na stejná, ale horní tlačítka převodovku namapovat nelze. A jediná nabízená alternativa na digitální butony mě moc nevyhovuje. Budu tak muset zase vytáhnout volant, protože s ním je to o hodně lepší. Zatím se mi povedlo splnit jen pár testů (nejdříve jezdíte jako testovací jezdec), jinak dojíždím vždy pár vzteklých desetin za limitem. Restart je povolen pouze jednou, jináč se musí celá kariéra spustit od začátku.

Vybalancování obtížností se tak formuli vůbec nepovedlo, protože lehké nastavení je pro mateřskou školku a další volba už je velmi frustrující. Kdyby tak člověk alespoň dopředu věděl na jakém okruhu se testy pojedou, tak by se zaměřil v tréninku právě na tuto trať. Jenže sice úzká množina okruhů se náhodně střídá a tak každý nový začátek kariéry nabízí na testy zase trošku jinou skladbu silnic. Kromě nové funkce evoluce vozů před závody je snad úplně všechno s drobnými změnami převzato z F1 06 pro PS2, tedy kromě grafiky. Pro vizuální pozlátko se ale musí připlatit, protože verze pro PS2 byla ještě krátce po launchi snížena díky velmi slabým prodejům. I když PS3 formule vypadají solidně a hrají se taky pěkně, je to pro majitele předchozích dílů hodně velké deja-vu. Již několik let se Liverpoolští se svojí řadou F1 moc nevytáhli a stejným případem je i F1 pro PS3. Ostatně průměrné recenze kolem 6-7 nepoukazují na extra dobrý kousek.

Díky velmi slabé herní podpoře se PS3 stále prodává dost špatně. Snadno ji poráží jak její starší bratr PS2, tak i rival Xbox 360. Ano, říkají fanoušci PS3, až jednou přijdou killer tituly jako čtvrtý díl MGS, situace se jistě změní. Jenže prodeje jsou nyní tak slabé, že se spekuluje i o MGS pro Xbox 360, protože jen v rámci PS3 by se tohoto očekávaného titulu moc kusů neprodalo. Před uvedením PS3 bych si býval vsadil, že do roka překoná všechny domácí konzole včetně Wii. Jenže ani po více než roce od prvního launche PS3 nedokáže čelit byť ani jediné domácí konzoli jak z vlastní stáje tak i od konkurence. Proč bych si tedy třetí Playstation kupoval, když na tom není co hrát a o hry jde především.

Stačí se také podívat do herních médií z celého světa. Články o PS3 hrách jsou v pozadí, o Xboxu se mluví a píše daleko více, byť si udělal jistou reklamu i kauzou s online účty. Tento stav totiž není negativní jen pro Sony, ale také pro Microsoft, který se konkurence zatím nemusí vůbec bát a to pro nás hráče není vůbec dobře. Kdyby nastal opravdu tuhý boj jednoho vynikajícího titulu za druhým na obě platformy, to by byla teprve paráda!