Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

pirati.jpgV jednom z minulých příspěvků jsem mluvil o demu nových Pirátů z Karibiku, které vyšlo na Xbox 360. Za pár dní jsem dostal na vyzkoušení stejnou hru, ovšem pro Playstation 2. A nestačil jsem se divit. I když je vždy v naprosté většině podobný multiplatformový titul ve své mutaci pro PS2 vzat tak říkajíc u huby, zde je to úplně naopak. Ano, xboxová verze, i když má plno nectností rychlokvašek s filmovou licencí, se mi docela líbí. S odhlédnutím od obyčejných světelných efektů (zvláště statické nasvícení a stíny jsou jak z pomocné školy) lokace vypadají docela k světu.

Sice je pohybový rozsah hlavních hrdinů dosti sešněrován, ale pro mladší fanoušky a nenáročné hráče to může být i přesto zajímavé. Ve hře totiž není ani kousek krve a souboje nevypadají moc drasticky, což značí právě snahu o co největší přístupnost, protože starší a zkušenější hráči takovýto titul rozcupují. Nicméně velmi pěkně mě PS2 verze překvapila, protože je oproti xboxovému bratříčkovi o dost promakanější. Když začnu grafikou, tak kromě nižšího rozlišení a hrubšího obrazu, jinak PS2 strčí svého mladšího konkurenta s přehledem do kapsy u kalhot. Prostředí je daleko živější, pochodně vrhají dynamické odlesky, postavy zase pěkně stínují a vůbec je zdejší okolí prostě krásnější i bez HDTV.

Dále všichni hrdinové disponují daleko rozsáhlejším arzenálem svých výbojů. Dobře fungující krytí, i několik ataků mečem na xboxové verzi zcela nepochopitelně absentuje. Interaktivita úrovní je také o třídu vyšší, když mnoho předmětů válejících se kolem cesty lze pěkně roztřískat. Opět na Xboxu nelze skoro nic zničit. Jedinou výhodu tak má modernější verze pouze v multiplayeru, ten ale v demu nefungoval a tak jsem jej nemohl otestovat. Co si pamatuji, tak v PS2 variantě chybí, ovšem už jen z titulu náplně této hry bych stejně na multiplayer moc nesázel. Takové dobrodružství se prostě lépe hraje v osamocení.

Jelikož Piráti vyšli ještě před premiérou filmu, tvůrci se vyvarovali spoilerů a nabízejí vesměs pouze lokace z druhého filmu, takže název hry trošku mate. Podtitul “Truhla mrtvého muže” by mu slušel určitě lépe, ovšem z marketingového hlediska by se to asi neujalo. Dobrý nápad ale měl distributor s premiérami filmu, protože aby potřel vytváření nelegálních kopií, nasadil na celé zeměkouli naprosto stejné datum uvedení do kin, tedy jen s určitou prodlevou podle časových pásem. Prý se to osvědčilo a zabránilo se tak natáčení kopií ještě před uvedením na další trhy. Takže pokud si budete chtít opravdu zahrát Piráty i když to celkově mezi námi není žádná sláva, raději šáhněte pokud možno po Playstation 2 verzi, která je minimálně z konzolového ranku (kromě PC ještě PS3, Wii, DS a PSP) určitě nejpovedenější.

Oficiální www stránka filmu je zde a hry tady.